‘Ik durfde de sportschool niet in uit angst om aangestaard te worden’

22.08.2021 08:41
sanne thijs

Sanne Thijs heeft geen maatje 38, maar daar zit ze niet mee. Niet meer althans, want ze heeft van haar lichaam leren houden. 

Sanne Thijs (34) is illustrator en verloofd met Jan-Willem (28). Ze zijn ouders van Wieber (2) en verwachten in november hun tweede zoon.

‘Op mijn zestiende bracht mijn moeder me naar een Weightwatchers-groep om af te vallen. Zat ik daar met allemaal oude vrouwen – wat doe ik hier? dacht ik. Als twintiger probeerde ik het op mijn eigen manier: minder frisdrank, geen suiker, meer bewegen. Daarmee raakte ik wat kilo’s kwijt, maar het was niet vol te houden.

Accepteren

Uit angst om aangestaard te worden durfde ik de sportschool niet in. Pas op m’n zesentwintigste raapte ik de moed bij elkaar en ging ik naar een fitnessclub alleen voor vrouwen. Doodeng vond ik dat, maar des te vaker ik er kwam, des te minder opgelaten ik me voelde. Na een tijdje merkte ik dat het sporten me mentaal een boost gaf. Ik kwam beter in mijn vel te zitten en mede daardoor ben ik mijn figuur in de loop der jaren gaan accepteren.

Fysieke klachten

Ik vecht nu niet meer tegen de kilo’s, maar heb mezelf wel een grens gesteld: in maat 48 voel ik me comfortabel, daarboven moet er op de crossfiets een tandje bij. Anders krijg ik last van fysieke klachten zoals pijnlijke knieën. Als mensen horen dat ik fitness, zeggen ze: ‘Echt? Kun je dat?’ Ja hoor, als je dik bent kun je ook gewoon alles doen en gelukkig zijn. Ik ben heus niet lui en zit alleen maar te eten.

Lees ook
In deze sportoutfits wordt trainen een stuk plezieriger >

Vooroordelen

Om plussize vrouwen in een positiever daglicht te zetten ben ik ze gaan tekenen. Vrolijk, happy met hun lijf. Veel vrouwen herkennen zich in mijn illustraties en voelen zich eindelijk gezien. Ik heb ook meegewerkt aan het kinderboek Dik Oké, over een mollig meisje dat moet vechten tegen de vooroordelen. Ik vind het belangrijk dat kinderen met een maatje meer weten dat ze er óók mogen zijn. Van huis uit heb ik dat erg gemist. Mijn ouders hamerden altijd op afvallen, de toon voelde negatief.

Gezonde levensstijl

Mijn eigen kinderen wil ik een gezonde levensstijl aanleren door de leuke dingen te stimuleren: lekker buitenspelen, veel bewegen. En met mate eten. ‘Eet je bord leeg’, zullen ze mij nooit horen zeggen. En ze een schuldgevoel aanpraten omdat ze een ijsje eten, heeft ook geen nut. Ik leer ze liever dat ze dan niet óók nog een koekje moeten nemen, omdat er anders geen plek meer is voor groenten.’

 

Meer interviews met plussize mama’s lees je in Kek Mama 11: bestel ‘m hier online vanaf dinsdag 24 augustus. 

Rectificatie: In Kek Mama 11 is de foto van Sanne verschenen bij een interview van een andere moeder. De redactie van Kek Mama biedt hiervoor haar oprechte excuses aan. We vinden het erg naar dat een dergelijke fout is gemaakt.