Van zwangerschapsongemakken tot oor- en keelproblemen bij je koter; als moeder heb je, helaas vaker dan je zou willen, met deze problemen te maken. In Lijfdossier snijden wij, samen met de specialisten van Bergman Clinics, deze verschillende ongemakken aan. Deze keer: KNO-arts Frits Jan van Hemert.
Je kind ligt te woelen, heeft pijn, en jij zit alweer een slapeloze nacht naast hem. Oorpijn, koorts en huilbuien zijn vaak symptomen van een middenoorontsteking. “Bij kinderen van 0 tot 8 jaar komt dit het vaakst voor”, vertelt KNO-arts Frits Jan van Hemert. “Dit komt omdat hun buis van Eustachius korter en rechter is, waardoor vocht en bacteriën moeilijker weg kunnen. Een ontsteking merk je als ouder direct; kinderen krijgen koorts, huilen veel en slapen slecht.” Hoewel de ontsteking meestal vanzelf overgaat, is het wel raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Bij vier of meer ontstekingen per jaar kan het zo zijn dat de huisarts je doorstuurt naar een KNO-arts.
Een ander veelvoorkomend probleem is vocht achter het trommelvlies, wat vaak voorkomt bij wat oudere kinderen. “Ze horen dan slechter, maar merken dit zelf vaak niet op,” legt Van Hemert uit. “Ze zetten de tv gewoon harder of reageren minder snel op gesprekken. Signalen komen meestal van school of, bij jongere kinderen, doordat hun spraakontwikkeling achterblijft. Deze kinderen horen soms wel 40 procent minder dan zou moeten.”
In beide gevallen kunnen buisjes vanaf de leeftijd van één jaar uitkomst bieden, dit omdat vanaf die leeftijd een roesje mag worden gebruikt.
Buisjes: een eenvoudige oplossing
Het plaatsen van buisjes is relatief eenvoudige en snelle ingreep, die dan kan helpen. “De ingreep duurt vijf tot tien minuten”, legt KNO-arts Van Hemert uit. Onder een korte narcose maakt de arts een klein sneetje in het trommelvlies, zuigt het opgehoopte vocht weg en plaatst een buisje. Hierdoor kan het oor weer ventileren, wat toekomstige ontstekingen voorkomt. Na de ingreep horen kinderen vaak meteen beter. “Kinderen die vocht achter het trommelvlies hadden, horen direct beter na het plaatsen van de buisjes.” De buisjes groeien vanzelf, gemiddeld na een jaar, weer uit. Het kan zijn dat je inmiddels oudere kind over de oorontstekingen heen is gegroeid. Zo niet, kunnen er weer eenvoudig nieuw buisjes worden geplaatst.
Voor kinderen is het een kleine ingreep. Het zijn vaak de ouders die er het meest tegenop zien. Die zorgen wil Van Hemert wegnemen. “Ouders denken bijvoorbeeld dat hun kind daarna niet meer mag zwemmen, maar dat is niet zo. Alleen de eerste week na de ingreep moet je de oren droog houden. Daarna kan je kind gewoon zonder oordopjes het water in.” Ook het idee dat buisjes zorgen voor looporen of ontstekingen is achterhaald. “Een loopoor betekent simpelweg dat het vocht nu weg kan via de buisjes.”
Opluchting na de ingreep
Na de ingreep zijn ouders vaak opgelucht. “Ze komen op controle en zeggen: had ik het maar eerder gedaan”, vertelt Van Hemert. “Veel mensen denken dat drie keer per jaar een oorontsteking niet zo erg is, maar het heeft een grote impact. Drie keer drie dagen pijn, slapeloze nachten, je kind thuishouden van school of ophalen van de opvang – dat heeft invloed op het hele gezin. Zeker ook op de ouders. En een zoveelste antibioticumkuur, met vaak ook nog diarree tot gevolg, is vaak ook geen permanente oplossing.”
Wanneer naar de huisarts?
Als je merkt dat je kind regelmatig oorontstekingen heeft of slecht hoort, meld dit dan altijd bij de huisarts. De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor oorklachten bij je kind. Deze beoordeelt dan of het al nodig is dat een kind wordt doorverwezen naar de KNO-arts of dat hij/zij dit zelf behandeld. Mocht je kind doorverwezen worden naar de KNO-arts dan is het bij Bergman Clinics altijd mogelijk om op korte termijn een afspraak te krijgen op de polikliniek. Ook de wachttijden voor operaties als het plaatsen van buisjes zijn kort.
Lees hier meer over wat Bergman Clinics voor jou kan betekenen.
Je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over jouw gezondheid. Als de huisarts vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je verwijzen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bergman Clinics.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.