Van zwangerschapsongemakken tot oor- en keelproblemen bij je koter; als moeder heb je, helaas vaker dan je zou willen, met deze problemen te maken. In Lijfdossier snijden wij, samen met de specialisten van Bergman Clinics, deze verschillende ongemakken aan.
Lees verder onder de advertentie
Dit jaar staat het ‘Lijfdossier’ in het teken van verschillende onderwerpen, met als aftrap: ‘zwangerschapsongemakken’. Hoewel aambeien, spataderen en urine-incontinentie wellicht niet als een warm welkomstcomité klinken, bespreken we deze ongemakken en geven we praktische tips.
Lees verder onder de advertentie
Spataderen
Je groeiende babybump voert druk uit op je aderen in het bekken. Die arme benen moeten nu keihard werken om het bloed tegen die oplopende druk richting het hart te sturen. Het gevolg? Je aderen zetten uit en kronkelen onder je huid. Hallo, spataderen! Alsof dat nog niet genoeg is, spelen hormonen ook een rol. Tijdens je zwangerschap verzakt het bindweefsel en raken je vaatwanden slapper waardoor er spataderen kunnen ontstaan.
Soms verdwijnen ze na je bevalling, maar soms laten ze een blijvende stempel achter. Tijdens de zwangerschap worden spataderen – bijna – nooit behandeld, omdat sommigen spontaan verdwijnen. Gelukkig hoef je niet tot je laatste zwangerschap te wachten voordat behandeling mogelijk is.
Lees verder onder de advertentie
Aambeien
Aambeien, die kleine boosdoeners, laten zich vaak zien tijdens de zwangerschap. Ongeveer 85 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken. Deze ongenodigde gasten kunnen jeuk en pijn aan je anus veroorzaken, en geloof ons, behoren tot de top van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes.
Volgens Mirjam Stuivenberg, arts bij Bergman Clinics, is dit inderdaad een heel vervelend probleem dat vaak omgeven is door taboes, wat leidt tot onnodig ongemak en onrust. Klachten kunnen ook na de bevalling ontstaan, wat het spreken erover nog moeizamer maakt. Sommige vrouwen lopen tientallen jaren rond met aambeien.
Mirjam benadrukt hoe belangrijk het is om zonder schroom hulp te vragen wanneer het nodig is. Dus, geen zorgen, geen schaamte. Breng een bezoek aan je huisarts: die ziet regelmatig patiënten met hetzelfde ‘zitprobleem’ en heeft de connectie naar de redder in nood: de proctoloog. Deze held kan sommige aambeien behandelen door de bloedtoevoer te stoppen met elastiekjes, waardoor het aambeiweefsel zich terugtrekt, en er zijn natuurlijk meer middeltjes en behandelingen. Adieu, aambeien!
Je kent het wel: een spontane lachbui, een hoestbui die opkomt, of die onvermijdelijke nies die om de hoek gluurt. Voor sommige aanstaande moeders kan dit resulteren in een onbedoeld ‘waterballet.’ Het komt doordat de bekkenbodem, die de urinebuis ondersteunt, tijdens de zwangerschap wat meer onder druk staat. Een bevalling of operatie kan de bekkenbodem verder verslappen, waardoor ongewenst urineverlies kan optreden.
Karlijn Schweitzer, gynaecoloog bij Bergman Clinics, geeft aan dat urineverlies bij alleen hoesten of niezen te overzien is. Wanneer je niet meer onbezorgd kunt spelen en stoeien met je kinderen of belemmerd wordt bij het sporten, is dat een goede reden om aan de bel te trekken. Als urine-incontinentie je zwangerschapservaring minder feestelijk maakt of wanneer je klachten ervaart na de bevalling, bespreek het dan met je zorgverlener. Bergman Clinics | Vrouw heeft een gespecialiseerd team met gynaecologen, urologen en bekkenbodemfysiotherapeuten die samen met jou naar een oplossing kunnen zoeken. Geen gênante momenten meer, alleen maar genieten van deze bijzondere tijd!
Lees verder onder de advertentie
Planbare zorg
Bergman Clinics is de plek waar je moet zijn voor planbare zorg. Altijd 100 procent vergoed door je zorgverzekeraar en met korte toegangstijden ben je snel geholpen. Lees hier meer over wat Bergman Clinics voor jou kan betekenen. Want als het op jouw welzijn aankomt, nemen ze geen genoegen met minder.
Lees verder onder de advertentie
Je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over jouw gezondheid. Als de huisarts vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je verwijzen.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. De vonk sloeg over tijdens een fanatiek potje karaoke.
Waar veel vrouwen niet kunnen wachten op hun babyshower, maakte Nila vanaf het begin duidelijk dat ze absoluut geen feestje wilde. Toch kreeg ze ‘em. “Ik ben in huilen uitgebarsten.”
Charlotte Kroon (32), leerde haar man Barry van de Voorde (38) vier jaar geleden tijdens een excursie op Jamaica kennen, waar beiden toevallig met hun ouders waren. Ze hebben twee kinderen: Quinten (2) en Jailey (1).
Het was zaterdagmiddag en ik zat bij de kapper. Ik had ze gevraagd om alleen de dode puntjes te knippen, en om een of andere reden was nu mijn halve kapsel verdwenen. Blijkbaar had ik dode puntjes van ruim dertig centimeter. Dit gebeurde me nou altijd.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Manouk (30) zich af: hoe maak ik mijn partner bewust dat hij te veel gebruik maakt van zijn telefoon in het bijzijn van ons kind?
Samyra (39) is moeder van drie dochters (7, 6 en 3). Net als haar man werkt ze parttime om zoveel mogelijk tijd met de meiden te zijn. Want: die zijn maar zo kort klein. Dit en andere inzichten over ouderschap, deelt ze in haar maandelijkse column.