Van zwangerschapsongemakken tot oor- en keelproblemen bij je koter; als moeder heb je, helaas vaker dan je zou willen, met deze problemen te maken. In Lijfdossier snijden wij, samen met de specialisten van Bergman Clinics, deze verschillende ongemakken aan. Deze keer: endometriose.
Lees verder onder de advertentie
Is de tijd van de maand voor jou zo pijnlijk dat je je ziek meldt van je werk? En je de sportschool die week niet van binnen ziet? Doet vrijen zeer of is het plassen pijnlijk? Dan zou je weleens endometriose kunnen hebben.
1 op de 10
Endometriose is een aandoening die vaker voorkomt dan veel vrouwen denken. Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare levensfase endometriose, maar niet iedereen heeft hier even veel last van. Bij endometriose bevindt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder. Dit weefsel reageert op hormonen en veroorzaakt een chronische ontsteking, wat kan leiden tot pijnklachten en soms zelfs verklevingen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je endometriose?
De symptomen van endometriose kunnen per vrouw verschillen, maar er zijn een aantal veel voorkomende klachten waar je alert op kunt zijn:
Hevige menstruaties met een korte cyclus
Extreem pijnlijke menstruatie
Pijn of problemen bij het plassen
Pijn tijdens het vrijen
Pijnlijke of moeilijke stoelgang
Chronische buik/bekken klachten
Niet normaal
Klachten worden helaas vaak ten onrechte toegeschreven aan andere aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of gezien als ‘normale’ menstruatieklachten. Hierdoor modderen veel vrouwen door. Gemiddeld lopen vrouwen zeven jaar (!) met pijnklachten rond, voordat de diagnose wordt gesteld. Veel te lang natuurlijk en daarom gingen we in gesprek met Fleur Bergwerff, gynaecoloog bij Bergman Clinics. “Veel vrouwen lopen jaren met pijn, omdat ze denken dat het erbij hoort. Menstruatie kan inderdaad pijnklachten geven, maar die zouden nooit je dagelijks leven zo moeten belemmeren dat je er bijvoorbeeld afspraken voor moet afzeggen. Dat is niet normaal. Heb je altijd forse pijnstilling nodig hebt om die dagen door te komen? Ook dan is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken en te vragen om een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Heb je een actieve kinderwens, loop dan zeker niet door met klachten. Endometriose kan namelijk invloed hebben op je vruchtbaarheid.”
Dokter Bergwerff ziet vooral vrouwen die zich na al die jaren gehoord willen voelen. “Zo lang rondlopen met klachten heeft ook een mentale impact. Als je je iedere maand moet ziekmelden, geeft dat stress.” Het krijgen van de diagnose kan best heftig zijn, benadrukt de gynaecoloog. “Endometriose is echt een chronische aandoening, daar ben je niet met een pilletje vanaf. Het behandelplan ziet er voor iedere vrouw anders uit.”
Lees verder onder de advertentie
Leefstijl
Naast medische behandeling, kan ook leefstijl een rol spelen bij het verminderen van endometriose-klachten:
Een gezond voedingspatroon met weinig koolhydraten die darmen kunnen irriteren
Specifieke diëten kunnen pijnklachten en menstruatie verbeteren
Regelmatig bewegen en een regelmatig leven
Weinig tot geen alcohol en cafeïne drinken
Planbare zorg
Laat pijnklachten niet afdoen als ‘normaal’ en schaam je niet om hulp te zoeken. Endometriose is een veelvoorkomende aandoening die serieuze gevolgen kan hebben als ze niet behandeld wordt.
Bergman Clinics is de plek waar je moet zijn voor planbare zorg. Altijd 100 procent vergoed door je zorgverzekeraar en met korte toegangstijden ben je snel geholpen. Lees hier meer over wat Bergman Clinics voor jou kan betekenen.
Lees verder onder de advertentie
Je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over jouw gezondheid. Als de huisarts vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je verwijzen.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]