Dit is waarom papa’s lekker veel moeten knuffelen met hun pasgeboren baby

20.06.2024 12:14
goede darmflora Bron: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat vaders een grote rol hebben bij de gezondheid van een pasgeboren baby. Vaders die veel knuffelen met hun kindje, zorgen namelijk voor een goede darmflora bij de baby. Dat heeft vele gezondheidsvoordelen. Vooral voor baby’s die via een keizersnede geboren worden, is dit extra belangrijk.

Darmflora, ook wel het ‘darmmicrobioom’ genoemd, bestaat uit een mix van bacteriën en andere micro-organismen die in onze darmen wonen. En die zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Een goede darmflora zorgt voor het verteren van voedsel, maken vitamines aan en trainen het immuunsysteem.

Een gezonde darmflora begint bij de geboorte

Bij pasgeboren baby’s is de darmflora nog niet helemaal ontwikkeld. De eerste grote ‘kolonisatie van bacteriën’ vindt plaats tijdens de geboorte. Bij een vaginale bevalling krijgt de baby een flinke dosis bacteriën mee van de moeder. Baby’s die via een keizersnede worden geboren, missen deze bacteriën. Dit kan het risico op chronische ziekten, astma en obesitas verhogen.

Recent onderzoek laat zelfs zien dat de samenstelling van deze bacteriën invloed kan hebben op de ontwikkeling van stoornissen zoals ADHD en autisme. Kortom, de balans van je darmflora heeft een mega impact op je leven.

Darmflora stimuleren met extra knuffels van papa

Omdat een kwart van de baby’s tegenwoordig via een keizersnede wordt geboren, wilden wetenschappers wel eens weten hoe we een gezonde balans van de darmflora bij deze kleintjes kunnen stimuleren. Ze volgden 73 baby’s: 21 geboren via een keizersnede en 52 op de natuurlijke manier en analyseerden de darmbacteriën van de baby’s en hun ouders na drie weken, drie maanden en een jaar. Wat bleek? Slechts de helft van de bacteriestammen in de darmen van de baby’s kwam van de moeder. De rest komt van anderen die dicht bij de baby staan, dus ook van de vader.

Ook broertjes en zusjes spelen een rol

Willem de Vos van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Helsinki legt uit: “Het onderzoek biedt aanzienlijk inzicht in hoe een pasgeborene wordt gekoloniseerd. De rol van de vader is misschien klein, maar mag niet worden verwaarloosd.” Ook broertjes, zusjes en zelfs kinderen op de kinderopvang spelen een belangrijke rol in de darmflora van baby’s. Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk fysieke en sociale interacties zijn voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora bij je kleintje.

Het onderzoeksteam blijft de komende jaren de baby’s en hun ouders volgen om meer te weten te komen over de invloed van de vader en de manier van bevallen op het immuunsysteem van het kind. Tot die tijd is het advies duidelijk: papa’s, knuffel erop los met jullie pasgeboren baby’s. Huid-op-huidcontact is niet alleen geweldig voor de hechting, maar, zo blijkt nu, ook voor de gezondheid van je kindje.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.