Persoonlijke strijd: Anne’s zoon heeft één werkende nier

19.02.2024 09:43

Op tv schittert Anne van der Meer als presentatrice, maar achter de schermen deelt ze met haar partner Marijn een persoonlijke strijd. Hun nummer één wens om ouders te worden werd overschaduwd door teleurstelling en wanhoop, omdat hun ongeboren kindjes geen nieren ontwikkelden. Een van de redenen voor Anne om zich als ambassadrice aan te sluiten bij Kidnie, het nieuwe initiatief van de Nierstichting.

“Hoe kon dit gebeuren?” Anne en Marijn hadden geen nierproblemen, en in de familie was er niets van dit soort bekend. Na drie aangrijpende zwangerschappen en heel wat tranen kwam het koppel in aanmerking voor genetisch onderzoek, waaruit bleek dat er een genetische fout zat in een nier-gen.

Welkome verrassing

Een harde confrontatie, maar tegelijkertijd een opluchting omdat ze direct in aanmerking kwamen voor gen-selectie. Hiermee konden artsen controleren of de baby het goede of foute nier-gen had. De angst dat het weer mis zou gaan, was intens. Maar wat een geluk: een nieuwe zwangerschap verraste Anne en Marijn nog vóór de gen-selectie.

Na 13 weken zwangerschap was het weer tijd voor het megaspannende onderzoek . “De arts, die wéér het echoapparaat op mijn buik zette, bleef even stil. Toen hoorden we haar zeggen: ik zie een nier! En een gevulde blaas, hoera! Misschien denk je nu, ‘gevulde blaas, hoera?’ Maar ja, HOERA! Er was één werkende nier zichtbaar, en daarmee kun je leven,” vertelt Anne stralend.

“Afgezien van regelmatige ziekenhuischeck-ups, doet hij gewoon waar peuters goed in zijn: de boel op stelten zetten”

De werkende nier van Mees maakt hem hun wondertje. Met zijn ‘mononier’ ervaart hij volgens Anne weinig problemen. “Afgezien van regelmatige ziekenhuischeck-ups, doet hij gewoon waar peuters goed in zijn: de boel op stelten zetten. Hij is de meest actieve peuter ooit!”

Lees ook – ‘Maartje is gelukkig ondanks het verlies van haar kind’

Hoopvolle toekomst

Ondanks deze zware tegenslagen heeft Anne zich niet laten ontmoedigen. Samen met haar partner heeft ze de kracht gevonden om door te gaan en anderen te inspireren. Als ambassadrice van Kidnie, het nieuwe initiatief van de Nierstichting, zet ze zich gepassioneerd in om bewustzijn te creëren rondom nierproblematiek en het belang van nieronderzoek. Samen met wetenschappers en een sterke community strijdt ze voor kindvriendelijke behandelingen, vroegtijdige opsporing van nierschade, en zelfs genezing voor de nieuwe generatie nieren.

Anne en Marijn dragen de pijn van hun verloren kindjes met zich mee, maar putten ook hoop uit de voortgang van gen-selectie. “We hopen ooit nog een gezond broertje of zusje voor Mees te mogen begroeten.”

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.