8x leuke sport- en spelactiviteiten voor kinderen

27.03.2020 09:44
sport-en-spel-activiteiten-kinderen

Leuke spelletjes waarbij kinderen lekker in beweging blijven: dé manier om ze met even van dat scherm te trekken. Van Annemaria Koekoek tot Vossenjacht, wij zetten een paar knallers voor je op een rij.

1. Annemaria Koekoek

O, de nostalgie die we bij die spel krijgen. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: één kind staat met z’n gezicht tegen de muur, terwijl de overige kinderen zo snel mogelijk bij de muur moeten zien te komen. Maar: als het kind de legendarische woorden ‘Annemaria Koekoek’ heeft uitgesproken en zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Wie er nog wel beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het kind dat als eerste de muur weet aan te tikken, mag zichzelf de gelukkige winnaar noemen.

 

2. Touwtjespringen

Alleen, met z’n tweeën of met een hele groep: je kunt alle kanten op. Het enige wat je nodig hebt is een touw. En een goede conditie, want touwtjespringen is niet voor watjes.

 

3. Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen

 

Lees ook
Zo weinig spelen kinderen tegenwoordig nog buiten >

 

4. Boompje wisselen

Wat gewoon tikkertje is, maar net even anders, want iedereen die een boom vast heeft, is ‘veilig’. Wie naar de volgende boom rent en getikt wordt, is ‘m. En wie te lang aan een boom blijft plakken af, trouwens.

 

5. Vossenjacht

Een speurtocht waar kinderen niet op zoek gaan naar posten, maar naar vossen (of nou ja, mensen die zijn verkleed in nogal opvallende kleding). Elk groepje krijgt een formulier met daarop de vossen die ze moeten vinden. Door flink te speuren en mensen om tips te vragen moeten ze uiteindelijk bij de juiste personen komen. De groep die het snelst alle vossen heeft gevonden, is de winnaar.

 

6. Schipper mag ik overvaren?

Wie kent deze klassieker niet. Iedereen staat aan één kant, behalve de ‘schipper’. Terwijl de groep ‘Schipper mag ik overvaren, ja of nee?
Moet ik dan een cent betalen, ja of nee?’ zingt, bepaalt het kind in het midden dus of ze wel of niet mogen overvaren. Moeten ze een cent betalen? Dan mag-ie beslissen hoe ze naar de overkant moeten gaan: rennend, lopend, huppelend, springend of rollend. De schipper moet dat ook doen en zoveel mogelijk mensen proberen te tikken.

 

7. Mama, hoe laat is het?

Eén kind speelt ‘mama’ en staat met zijn of haar rug naar de andere kinderen. De groep vraagt vervolgens: ‘Mama, hoe laat is het?’ Zegt mama (bijvoorbeeld) 3 uur, dan moeten de kinderen drie stappen naar voren doen – zo gaat het door tot de moeder het gevoel heeft dat de kinderen dichtbij staan. Als de moeder antwoordt met ‘etenstijd!’ draait ze zich om en probeert ze de kinderen te tikken.

 

8. Kat en muisspel

Een topper: er worden twee katten uitgekozen en de rest krijgt een lintje in z’n broek als een soort muizenstaart. De katten moeten de muizen ‘vangen’ door de staart los te trekken.

 

Meer tips en spelletjes? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >