Zo weinig spelen kinderen tegenwoordig nog buiten

18.12.2017 11:32
zo-weinig-spelen-kinderen-buiten

De kinderen van tegenwoordig moeten veel meer buitenspelen, vindt onderzoeker Elizabeth Broadbent. Om haar statement kracht bij te zetten, maakt ze op Scary Mommy confronterende cijfers bekend.

Zo blijkt dat 75 procent van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk minder buiten komt dan mensen die in de gevangenis zitten. Ter illustratie: een gevangene moet volgens de VN-richtlijn minstens één uur per dag buiten kunnen zijn.

 

Stopcontacten

‘Maar nog erger’, schrijft Broadbent, ‘Uit onderzoek uit 2012 blijkt dat van de 9000 kinderen slechts de helft een keer per dag naar buiten gaat om te wandelen of spelen. Weer een ander onderzoek zegt dat meer dan een kwart van de kinderen minder dan dertig minuten per dag in de buitenlucht beweegt. Hier bestaat nu zelfs een naam voor: Nature Defict Disorder. Dit houdt in dat kinderen het liefst daar zijn ‘waar zich stopcontacten bevinden’.’

 

Lees ook
Onderzoek: buitenspelen maakt je kind sterker en socialer >

 

Creativiteit

En daar moet volgens de onderzoeker nu echt een eind aan komen. ‘Spelen in de buitenlucht zorgt voor vertrouwen bij kinderen. Het bevordert hun creativiteit en verbeeldingskracht én het leert ze creatief te denken.’ Maar dat niet alleen, want ook voor het verbeteren van de motorische vaardigheden is buitenspelen ideaal.

 

‘Weg van die iPads’

Broadbent: ‘Klimmen, stenen dragen, van heuvels afrollen en rondrennen: kinderen ontwikkelen kracht en uithoudingsvermogen. Als ouders moeten we er dus voor zorgen dat ze meer buiten komen. Of dat nu sterren kijken, naar het park gaan of een rondje lopen is. Neem het initiatief en haal ze weg van de iPads, smartphones en videogames.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >