Promotie
buitenspeeltips
Beeld: Shutterstock

Tikkertje doen, hutten bouwen, rennen, klauteren en verstoppen: buitenspelen is fantastisch. En volgens dit onderzoek wordt je kind er ook nog eens sterker en socialer door. Toch speelt 1 op de 5 kinderen niet of maar één keer per week vrij buiten. Dat moet anders, vindt Jantje Beton. En daar zijn wij het roerend mee eens. Daarom: een fijn lijstje met ouderwetse buitenspeeltips.

1. Op één been


Hoe vaak we vroeger wel niet met krijt een hinkelbaan tekenden en onszelf al hinkend – het was nog goed voor onze coördinatie ook – naar nummer 10 begaven. Kijken of je kind het net zo goed kan.

 

2. Knikkeren

Haal die oude zak met knikkers van zolder en neem je kind mee naar buiten. Grasveldje opzoeken, klein kommetje in de grond maken en knikkeren maar. En dan maar hopen dat je die parel of grote bonk er meteen in krijgt.  

 

3. Annemaria Koekoek

O, de nostalgie die we bij die spel krijgen. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: één kind staat met z’n gezicht tegen de muur, terwijl de overige kinderen zo snel mogelijk bij de muur moeten zien te komen. Maar: als het kind de legendarische woorden ‘Annemaria Koekoek’ heeft uitgesproken en zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Wie er nog wel beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het kind dat als eerste de muur weet aan te tikken, mag zichzelf de gelukkige winnaar noemen.

 

4. Touwtjespringen

Het vergt wat oefening, maar eer je kind touwtjespringen onder de knie heeft en een minuut lang kan springen zonder af te gaan, is-ie zo een uur verder. Buiten, welteverstaan.

 

5. Regenplastikkertje

Oké, dit is niet echt een ouderwets spelletje, maar daarom niet minder leuk: ‘regenplastikkertje’. Ga naar een veldje met veel regenplassen en leg bij elke plas een hoepel neer. Tijdens het rennen mogen kinderen niet in de plassen/hoepels gaan staan, alleen als iemand wordt afgetikt. Door de hoepel over hun hoofd te halen, zijn ze vrij en kunnen ze weer meedoen met het spel. Tip: neem regenlaarzen mee!

 

Ontvang buitenzinnig leuke tips

Leuk: de Jantje Beton Buitenbeweging stuurt maandelijks gratis buitenspeeltips. Ook kun je in het archief zoeken naar leuke ideeën rondom buitenspelen zoeken. Klik hier om je aan te melden.

 

Over Jantje Beton

Jantje Beton komt op voor het recht van ieder kind om dagelijks vrij buitenspelen en bewegen mogelijk te maken. Dat doen ze door te zorgen voor avontuurlijke speelbuurten met kindvriendelijke routes, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Alles om een betere speelmogelijkheid te creëren voor kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert Jantje Beton elk jaar de Jantje Beton Loterij en Collecte voor scholen en jeugdclubs, waarmee kinderen zelf geld kunnen ophalen voor het vergroten van het buitenspeelplezier in hun eigen buurt.

 

zie-met-gezin-naar-brazilie

Een zonvakantie op Copacabana, met je kinderen op expeditie door de Amazone of carnaval vieren in Rio: Brazilië biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis. En hoewel de herfstvakantieperiode wel érg last minute is, is het land er wel één om te onthouden.

Daarom vertelt Skyscanner je meteen welke highlights je niet mag missen.

 

1. Rio de Janeiro

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië en tot op de dag van vandaag trekt Rio jaarlijks miljoenen toeristen naar de wereldstad. Op de bucketlist staan het standbeeld van Christus de Verlosser, het jaarlijkse carnaval, de Suikerbroodberg, de kleurrijke trappen van Escadaria Selarón en natuurlijk de stranden Ipanema en Copacabana.

 

2. Nationaal Park Iguaçu

Dit Nationale Park ligt op de grens van Brazilië en Argentinië en staat bekend om de indrukwekkende watervallen. In totaal vind je er hier zo’n 300, maar de bekendste is de Garganta del Diablo, een enorme waterval van zo’n 150 meter breed. Het grootste gedeelte ligt op Argentijnse bodem, maar vanaf de Braziliaanse kant kun je het complete plaatje zien. Wie wil, kan ter plekke de grens oversteken.

 

3. Het Amazonegebied

Als je een rondreis gaat maken, dan mag je een bezoek aan het Amazonegebied van Brazilië niet missen. Dé uitvalsbasis is de stad Manaus in het noordwesten, een populaire plek voor ecotoerisme. Vaar in een houten bootje over de rivier, spot de meest prachtige tropische dieren en bezoek dorpen waar jullie inheemse stammen kunnen ontmoeten. 

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je tips + de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

4. Natal

Met meer dan 3000 zonne-uren per jaar wordt Natal ook wel de stad van de zon genoemd – hier ga je naartoe als je zin hebt in een ultieme zonvakantie. Natal heeft alles wat je kunt verwachten van een Braziliaanse stad: historische bezienswaardigheden en koloniale panden uit de tijd van de Portugese overheersing, maar ook hypermoderne winkelcentra en een van de beroemdste stranden van Brazilië, Pipa Beach.

 

5. Cumbuco

Een relaxt surfersparadijs met stranden die zó op een ansichtkaart kunnen. Denk: palmbomen, een groenblauwe oceaan en een caipirinha op een strandbedje terwijl je kinderen zandkastelen bouwen. Daarnaast is Cumbuco dé kitesurfhoofdstad van Brazilië – hier vinden jaarlijks de wereldkampioenschappen plaats.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >