buitenspeeltips
Beeld: Shutterstock

Tikkertje doen, hutten bouwen, rennen, klauteren en verstoppen: buitenspelen is fantastisch. En volgens dit onderzoek wordt je kind er ook nog eens sterker en socialer door. Toch speelt 1 op de 5 kinderen niet of maar één keer per week vrij buiten. Dat moet anders, vindt Jantje Beton. En daar zijn wij het roerend mee eens. Daarom: een fijn lijstje met ouderwetse buitenspeeltips.

1. Op één been


Hoe vaak we vroeger wel niet met krijt een hinkelbaan tekenden en onszelf al hinkend – het was nog goed voor onze coördinatie ook – naar nummer 10 begaven. Kijken of je kind het net zo goed kan.

 

2. Knikkeren

Haal die oude zak met knikkers van zolder en neem je kind mee naar buiten. Grasveldje opzoeken, klein kommetje in de grond maken en knikkeren maar. En dan maar hopen dat je die parel of grote bonk er meteen in krijgt.  

 

3. Annemaria Koekoek

O, de nostalgie die we bij die spel krijgen. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: één kind staat met z’n gezicht tegen de muur, terwijl de overige kinderen zo snel mogelijk bij de muur moeten zien te komen. Maar: als het kind de legendarische woorden ‘Annemaria Koekoek’ heeft uitgesproken en zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Wie er nog wel beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het kind dat als eerste de muur weet aan te tikken, mag zichzelf de gelukkige winnaar noemen.

 

4. Touwtjespringen

Het vergt wat oefening, maar eer je kind touwtjespringen onder de knie heeft en een minuut lang kan springen zonder af te gaan, is-ie zo een uur verder. Buiten, welteverstaan.

 

5. Regenplastikkertje

Oké, dit is niet echt een ouderwets spelletje, maar daarom niet minder leuk: ‘regenplastikkertje’. Ga naar een veldje met veel regenplassen en leg bij elke plas een hoepel neer. Tijdens het rennen mogen kinderen niet in de plassen/hoepels gaan staan, alleen als iemand wordt afgetikt. Door de hoepel over hun hoofd te halen, zijn ze vrij en kunnen ze weer meedoen met het spel. Tip: neem regenlaarzen mee!

 

Ontvang buitenzinnig leuke tips

Leuk: de Jantje Beton Buitenbeweging stuurt maandelijks gratis buitenspeeltips. Ook kun je in het archief zoeken naar leuke ideeën rondom buitenspelen zoeken. Klik hier om je aan te melden.

 

Over Jantje Beton

Jantje Beton komt op voor het recht van ieder kind om dagelijks vrij buitenspelen en bewegen mogelijk te maken. Dat doen ze door te zorgen voor avontuurlijke speelbuurten met kindvriendelijke routes, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Alles om een betere speelmogelijkheid te creëren voor kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert Jantje Beton elk jaar de Jantje Beton Loterij en Collecte voor scholen en jeugdclubs, waarmee kinderen zelf geld kunnen ophalen voor het vergroten van het buitenspeelplezier in hun eigen buurt.

 

lekkerste-saunas-om-te-chillen

Of het nu buiten vriest of hartje zomer is, een bezoek aan de sauna kan altijd. Maar welk resort wordt het best gewaardeerd? En waar vind je het vriendelijkste personeel en de beste voorzieningen? Zoover maakte een selectie.

Thermen Bussloo - Voorst

Staat al jaren hoog op lijstjes van 'beste sauna's'. Je hebt er veel voorzieningen (verschillende sauna's, hammam, zwembad en bubbelbaden) maar ook de keuze aan beauty- en massagebehandelingen is enorm. Met warm weer kun je in de tuin goed toeven op de ligweide en als je trek hebt, kun je bij een van de drie restaurants terecht.

 

SpaPuur - Tilburg

Of je nu een rozen- kelo- of kruidensauna wilt: hier heb je het. De dompelbaden en het Turks stoombad zijn een aanrader, maar vooral het verlichte zwembad met een temperatuur van 30 graden moet je niet overslaan. 

 

Sauna Drôme - Putten

Als je op zoek bent naar een gemoedelijk adres, dan is deze sauna ideaal. Ook hier heb je verschillende (kruiden)baden en in de tuin vind je een Finse bloksauna en houtgestookte rooksauna. Verder uniek: de saunaboot en de grotsauna, die alleen is verlicht door haardvuur. Deze sauna heeft (in tegenstelling tot de rest van het lijstje) geen badkledingdagen.

 

Lees ook
9 manieren om te relaxen als de kinderen thuis zijn >

 

Sauna & Beauty de Veluwe - Lunteren

Ook kleinschalig en gemoedelijk, maar toch met fijne voorzieningen: je hebt er binnen- en buitensauna's, stoomcabines, dompelbaden en een whirlpool. In de zomer kun je terecht op twee terrassen met lichtbedden.

 

Wellness Veluwse Bron - Veluwe

Ga je voor groter, dan moet je (met maar liefst 9.000 m²) bij de Veluwse Bron zijn. Je vindt er twintig sauna's, verschillende baden en reinigingsrituelen. Bijzonder is ook de Kneipp-kuurtuin en het buitenbad, met een watertemperatuur van 32 graden.

 

Thermae 2000 - Valkenburg

Dit is één van de weinige wellness centra in Nederland met een eigen bron. Het water is afkomstig uit de eigen bron, onder het complex en is goed voor je spieren en gewrichten. Ontspannen kan in de twee grote zwembaden, bubbelbaden en het saunagedeelte.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bestemmingen-bezienswaarsigheden-tegenvallen

Terwijl reisgidsen roepen dat je deze wereldberoemde plekken gezien móet hebben, vallen ze in het echt toch een beetje tegen. Bijvoorbeeld omdat het er wemelt van de toeristen. Of omdat ze gewoon een stuk minder indrukwekkend zijn dan op de foto's.

Reiszoekmachine Skyscanner maakte een lijstje met plekken die nog wel eens zouden kunnen tegenvallen.

 

Tempels van Tulum - Mexico

Bovenstaande foto werd gemaakt op een van de mooiste plekken in Mexico, maar in werkelijkheid krioelt het er van de mensen: je staat er niet alleen in de rij voor de ticketbalie, maar ook voor de mooiste fotoplekken. Wil je het tempelcomplex voor jezelf? De poorten gaan om acht uur ’s morgens open en dan heb je ongeveer een uur de tijd voordat de eerste touringcars met toeristen aankomen.

 

Venetië - Italië

Of je nou in de zomer of winter een stedentrip maakt, rustig zal het er hier nooit zijn. Een tochtje in een gondel is daarmee een stuk minder idyllisch dan je je had voorgesteld. Je staat namelijk regelmatig met je gondel in de file.

 

Niagara Falls - Canada

Gokhallen, theaters, reuzenrad: wat de meeste foto’s niet laten zien is dat de Canadese kant van de Niagara Falls is getransformeerd in een ordinaire kermisattractie. Gelukkig kun je heel eenvoudig overlopen naar de Amerikaanse kant van de watervallen, waar je nog wel in alle rust van de natuur kan genieten - vergeet dan niet om je paspoort in te pakken en van te voren een ESTA aan te vragen.

 

Lees ook
Dit zijn de mooiste landen voor een rondreis met je kind >

 

Navagio Beach op Zakynthos - Griekenland

Een van de meest iconische plekken in Griekenland is het uitzicht over Navagio Beach op Zakynthos. Je kunt er alleen komen met de boot, maar de meeste toeristen bekijken het strand van bovenaf. Stel je daar niet te veel bij voor, want je staat hier gewoon in de rij om een foto te maken. Ga je wel met de boot naar het strand, houd er dan rekening mee dat je hier moet vechten om een plek.

 

De Kleine Zeemeermin - Denemarken

De Kleine Zeemeermin kreeg haar naam natuurlijk niet voor niets, maar het standbeeld in Kopenhagen voelt toch een beetje als een teleurstelling. Een van de bekendste plekken in de stad is namelijk piepklein en stelt in werkelijkheid niet zoveel voor. Geinig om te kunnen afstrepen, maar Kopenhagen heeft veel leukere plekken om te bekijken.

 

Amalfi-kust - Italië

Het is geen geheim dat de Amalfi-kust in Italië een van de mooisten in heel Europa is, maar bereid je voor op grote mensenmassa’s. Vooral in het dorpje Positano is het zoeken naar een plek: touringcars blokkeren de smalle straatjes en in de zomer ziet het strand zwart van de mensen. Probeer deze plek daarom in de zomermaanden zoveel mogelijk te vermijden en bezoek de Amalfi-kust buiten het seizoen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >