Waarom de skincare-trend op TikTok slecht is voor jonge kinderen

01.06.2024 10:25
huid mooi tips Beeld: Shutterstock

TikTok staat er vol mee en je weet: wanneer je een video over een bepaald onderwerp kijkt, volgen er meer. Kinderen en tieners zijn in de ban van filmpjes waarin jongeren een skin routine laten zien waar je u tegen zegt. De skincare-trend gaat dan vaak om belachelijke dure skincare producten die voor de jonge kinderhuid totaal niet geschikt zijn.

In de TikTok-video’s met skincare-trends laten influencers zien welke gezichtsverzorging ze graag gebruiken. Het gaat dan niet om slechts een dagcrème en een gezichtsreiniger, maar om een complete routine die je als ouder misschien niet eens onder de knie hebt.

Denk aan toners, serums, olies, zalfjes en crèmes. De beauty-hype komt door de jonge doelgroep van TikTok ook onder ogen van kinderen en tieners, die in de weer gaan met producten die niet geschikt zijn voor de jonge huid.

Waarom de skincare-trend op TikTok slecht is voor jonge kinderen

Die, vaak dure, gezichtsverzorging kan bij kinderen namelijk juist zorgen voor huidproblemen. Dat komt omdat er vaak agressieve ingrediënten zitten in verzorgingsproducten voor de oudere huid of probleemhuid. Serums, toners, producten waar retinol of toegevoegde alcohol in zit, zijn daarom niet geschikt voor de gevoelige kinderhuid. 

@drsleenarts

Tag degen met een veel te lange skincare routine! Ik ben van stap voor stap, maar een skincare routine voor kinderen van 9 stappen? Onzin! Zonde van het geld en veelal zitten producten tjokvol agressieve ingrediënten die de huid meer kwaad dan goed doen. En dan is de huid van kinderen ook nog eens een stuk gevoeliger dan de volwassen huid. Mijn advies? Houd het simpel. #drsleenarts #skincarekinderen #drunkelephantskincare

♬ origineel geluid – Drs Leenarts

Ook dermatologen waarschuwen voor de gevolgen van de skincare-trend en het gebruik van die peperdure verzorgingsproducten. Zo vertelt dermatoloog Leenarts in een video op, jawel, TikTok het volgende: “Kinderen en tieners hebben absoluut geen huidverzorging van acht, negen, toen stappen nodig. Naast dat het onnodig veel geld kost, kan het ook nog de huid beschadigen. Er kunnen pukkeltjes ontstaan en het kan zorgen voor een beschadigde huidbarrière.”

Een skincare routine die past bij de kinderhuid

De trend om skincare te gebruiken hoeft overigens niet slecht te zijn. Aandacht voor een gezonde huid is natuurlijk heel positief, als de juiste producten maar op de juiste huid gebruikt worden. Dat vindt ook dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Kinderen gebruiken ook volop douchegels, shampoos en soms ook bruisballen waar regelmatig ingrediënten in zitten die agressief kunnen zijn. Dat wordt wel gezien als normaal onderdeel van de huidverzorging. Waarom zou skincare dat niet zijn?” 

Wel benadruk Brenninkmeijer dat het belangrijk is om in de gaten te houden wat je kind dan precies gebruikt en niet zomaar de skincare-trends te volgen. Tieners kunnen best hun huid reinigen met een milde face wash en een verzorgende dagcrème. Sowieso is het slim om dagelijks SPF aan te brengen, ook voor kinderen en tieners, zegt ook Leenarts: “Reinig je gezicht met een milde facewash en gebruik als je huid droog is een fijne verzorgende dagcrème. En natuurlijk zonbescherming. Meer is er bij een gezonde huid echt niet nodig.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.