In samenwerking met Kek Mama

Daredevils opgelet: déze stoere gezinsactiviteiten in Oostenrijk zijn een dikke tip als je van avontuur houdt

31.07.2023 09:25

Geen land waar je zóveel in de natuur, de bergen en buitenlucht kunt zijn als Oostenrijk. En laat dat land nou ook nog eens een aantal toffe en stoere activiteiten hebben die jij en je kinderen kunnen doen. Van ziplinen tot aan rodelen: durven jullie het aan?

Je kent Oostenrijk misschien van bekende (wintersport)gebieden als Ischgl, Sölden en Mayrhofen, maar er zijn nog veel meer schitterende plekken waar jullie een topvakantie kunnen beleven – óók in de zomer. Scroll dus vooral even verder en verwonder je over deze activiteiten en prachtplekken in onontdekt Oostenrijk!

Op grote hoogte

Ga je in de Oostenrijkse bergen wandelen, dan bevind je je natuurlijk al op grote hoogte. Nóg spannender wordt het als je het Pitztal bezoekt en de Benni Raich-Brücke oversteekt, een brug van zo’n 137 meter lang en – schrik niet – 94 meter hoog! Je moet dus wel een enigszins sterke maag hebben om deze brug over te steken, maar geloof ons: het is zó de moeite waard. Je kijkt namelijk uit over een prachtig dal met naaldbomen, waar de rivier Pitze doorheen stroomt. Kan het jullie juist niet avontuurlijk genoeg, dan is het zelfs mogelijk om te bungeejumpen van de brug (let wel: vanaf 14 jaar en ouder). Wie dat te spannend vindt, kan met beide benen op de grond staan (of zitten) in de Bungystüberl – sowieso een fijne plek voor een kop koffie of een lunch.
Nog zo’n toffe activiteit: het XP Avonturenpark in Jerzens. ‘Vlieg’ (aan een kabel) over een kloof op vijftig meter hoogte of volg een touwenparcours op grote hoogte. Is je kind kleiner? Dan kunnen jullie je lol op in de speeltuin.

©Benni Raich-Bruecke

In drie loopings omlaag

De wandeling door de Kundl Klamm in de regio Wildschönau is iets minder hoog dan in het Pitztal, want je loopt over een ‘normaal’ wandelpad (wel weer fijn: de kinderwagen kan gewoon mee). Het verhaal áchter de kloof is des te spannender, want een draak zou zich, volgens de legende, uit een rots hebben gewrongen. Bovendien is het uitzicht op de kloof adembenemend, inclusief de prachtige wateren en watervallen. Wat trouwens ook superhandig is: in het Wildschönau rijdt tussen Mühltal en de ingang tot de Kundler Klamm een boemeltrein. Dikke aanrader voor gezinnen met kinderen.
Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n gezinswandeling, maar wil je de adrenaline écht door je lijf voelen stromen, dan moet je in het Drachental Family Park zijn. Dáár kun je namelijk in de Alpine Coaster, een achtbaan die je eerst meer dan 1300 meter omhoog brengt, en dan weer 625 meter – en in drie loopings – omlaag. Je zoeft dus letterlijk door de bergen.

Wandern Familie©Kundler Klamm

Van racen tot ziplinen

Nog zo’n stoere achtbaan die middenin de bergen ligt: de Nocky Flitzer in Nocky’s AlmZeit park in de regio Murau. Ruim zestienhonderd meter lang en met een hoogteverschil van bijna tweehonderd meter, race je door steile bochten, loopings, golven en maak je hier en daar een ‘jump’.
Andere avonturen zijn er ook te beleven in Murau, want je kunt onder meer in Stadl an der Mur raften over de rivier de Mur (vanaf 6 jaar). Of ga de hoogte in bij Hochseilgarten Oberwölz, een klimbos waar je kunt klimmen, klauteren en ziplinen – met speciale uitrusting natuurlijk. Er zijn tien parcoursen met verschillende niveaus, geschikt voor kinderen vanaf 1,20 meter. Niet getreurd als je kind nog kleiner is, want ook daaraan is gedacht met een speciaal parcours voor de allerkleinsten.

Lusisenhöhe, Haag am Hausruck©creativ marketing Wels

Vanuit de lucht

Stel je voor, je staat op een berg, rent naar het randje en springt er vanaf… doodeng natuurlijk, maar niet als je aan een parapente vastzit. Of nouja, het is natuurlijk nog steeds best spannend als je door de lucht zweeft, maar je zit in elk geval veilig vast – en er zit een instructeur achter je. En dat uitzicht, over de Oostenrijkse natuur, dat is natuurlijk goud waard. Zo’n sprong kun je maken in het Alpbachtal, in totaal vlieg je dan een kwartiertje over de bergen – en ben je een ervaring rijker. Zeker weten dat je kinderen het ook fantastisch vinden (want ja, die mogen ook zo’n sprong maken, mits ze zwaarder zijn dan twintig kilo). Ook een aanrader is Lauserland in Alpbachtal, naast het bergstation van de kabelbaan. Het is een tof pretpark met meer dan veertig verschillende belevenisstations, maar waaghalzen stuiven natuurlijk meteen af op de Lausertoren, waar je vanaf drie verschillende platformen kunt afspringen. Wel met zachte landing natuurlijk, namelijk een heel groot luchtkussen. Wil je nóg meer actie? Dan mag een ritje met de Alpine Coaster Lauser Sauser niet ontbreken. Deze rodelbaan behaalt snelheden tot veertig kilometer per uur en heeft de hoogste 360 graden rotonde van Oostenrijk!

©Teich im Lauserland in Alpbach Kinder springen

Geen normale schommel

De Fisser Flitzer, de Fisser Flieger en de Skyswing: alleen van de namen krijg je al zin in een ritje in (één van) deze attracties in Sommer-Funpark Fiss. Zo is de Fisser Flitzer een rodelbaan, maar daarin zit je tenminste nog op je billen. In de Fisser Flieger ‘hang’ je (met een groot stel vleugels boven je, die aan een kabelbaan vastzitten) en lijkt het letterlijk alsof je vliegt. Nou, bij de Skyswing kun je je vast ook wel een voorstelling maken: het is een megaschommel die je door de lucht zwiert. Kortom: daredevils kunnen hier hun hart ophalen. Maar het mooiste van allemaal is dat je deze activiteiten gewoon middenin de natuur kunt doen – je kijkt letterlijk uit op de bergen. En dat is toch nét even anders dan de Nederlandse attractieparken die je gewend bent.
Nog zo’n tof avonturenpark vind je in Serfaus. In X-Trees Waldseilpark zijn maar liefst twaalf parcoursen, over een lengte van ruim 900 meter. De naam zegt het al, je klimt tussen (en ín) de hoge bomen, met een hoogste punt van veertien meter. Verder is er een Spidernet, een Indiana Jones Brug (zie daarop maar eens te balanceren) en een bungee trampoline waar je je salto’s kunt oefenen.

Der Skyswing im Sommer Funpark Fiss Serfaus-Fiss-Ladis©Andreas Kirschner

Nog meer pareltjes in Oostenrijk ontdekken – van skigebied tot aan de leukste meren en buitenzwembaden in de zomer? Op déze pagina lees je alles over onontdekt Oostenrijk!