Alles over de vroege leerling

27.05.2019 11:28
vroege leerling Beeld: Shutterstock

Als je kind aan het begin of einde van het jaar geboren is, is hij een vroege leerling. Als ouder sta je dan voor een dilemma: laat je hem nog een jaartje kleuteren of moet hij alvast doorstromen naar groep 3? Lees hier alles over de vroege leerling.

Wat is een vroege leerling?

In het basisonderwijs wordt gesproken over vroege en late leerlingen. Een kind is een vroege leerling als hij is geboren tussen oktober en december. Word je kind geboren tussen januari en maart, dan is hij een late leerling. Alles daartussen zijn de reguliere leerlingen.

Vroeger werd 1 oktober als grens aangehouden: werd je kind daarna geboren, dan mocht hij niet al doorstromen naar groep 3 en bleef hij nog een jaartje kleuteren. Sinds 1985 is die grens minder strikt. Veel scholen houden nog steeds 1 oktober als grens aan, maar er zijn ook scholen die 31 december als criterium nemen.

 

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over lang kleuteren >

 

Wel of niet nog een jaartje kleuteren?

Gelukkig wordt er tegenwoordig vooral naar het kind en zijn ontwikkeling gekeken. Iedereen is immers anders. Als je kind het lastig vindt om zich te concentreren en dol is op spelen, is het niet gek om hem nog een extra jaar te laten spelen en leren in de kleuterklas.

Maar als je juist een heel nieuwsgierig kind hebt dat bijvoorbeeld al goed kan tellen en nieuwe dingen snel oppakt, zal hij zich beter op z’n plek voelen als hij versneld doorstroomt naar groep 3. Bespreek ook vooral met de leerkracht wat voor jouw kind de beste optie is, want die kent je kind op school het beste.

 

Wat is het effect?

Een vroege leerling is vanzelfsprekend wat jonger dan de meeste van zijn klasgenoten. Volgens verschillende onderzoeken lopen de resultaten van vroege leerlingen iets achter bij die van de kinderen die langer kleuteren.
Maar geen zorgen: op latere leeftijd, als ze in de laatste klassen van de basisschool zitten, verdwijnt dit verschil. Uit veel studies blijkt ook dat tieners die een vroege leerling waren, niet beter of slechter presteren dan hun andere klasgenoten.

 

Lees meer over de vroege leerling bij het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >