Alles wat je wilt weten over langer kleuteren

07.05.2019 19:47
langer-kleuteren

Eén op de tien schoolkinderen ‘kleutert’ een jaartje langer. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Wij zetten het voor je op een rij.

Speels

Een kind kleutert een jaar extra om verschillende redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij of zij nog niet toe is aan de cognitieve eisen van groep 3. Ook zijn kinderen die nog een jaar in de ‘onderbouw’ blijven vaak nog speels óf zijn de emotionele en sociale vaardigheden niet voldoende ontwikkeld. Wordt jouw kind na 1 januari 6 jaar? Dan sta je ook voor een keuze: doorkleuteren of als vroege leerling naar groep 3.

Vervolgens maakt de leerkracht een plan: wat gaan we dit jaar doen en wat willen we bereiken? Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, een betere concentraties, betere leerprestaties of minder faalangst.

Lees ook
Column Mariëtte: ‘Mijn zoon ging voor het eerst naar school en ineens had ik een kleuter’ >

 

‘Alleen effect op korte termijn’

Maar heeft zo’n verlening wel zin? Daar zijn de meningen duidelijk over verdeeld. Zo blijkt uit onderzoek van Jaap Roeleveld van de Universiteit van Amsterdam dat er alleen positieve effecten op korte termijn zijn: “Na een paar jaar zie je geen enkel verschil meer in cognitieve vaardigheden tussen kinderen die verlenging hebben gehad en kinderen voor wie dat is overwogen, maar die toch gewoon zijn doorgestroomd.”

 

‘We stellen doelen’

Kleuterjuf Nicole Boot van De Fontein in Ypenburg is daarentegen wél voor een extra jaar als dat nodig is. “Als kinderen groep 2 over doen is daar lang en goed over nagedacht”, zegt ze in NRC. “We maken ook een doublureplan, waarin we doelen stellen. We zeggen niet: ga maar lekker een jaar spelen. Nee, je wilt een kind echt vooruithelpen.” En daarbij heeft ze nog een ander argument om jonge kinderen nog een jaar op de kleuterschool te houden: “Het gevaar van een kleuter die te vroeg naar groep 3 gaat is faalangst. Aan jezelf twijfelen is niet iets wat je de rest van je schooljaren wilt meenemen.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >