Nooit meer vervelen: 28 herfstactiviteiten met je kleine(n)

31.10.2023 13:34
Beeld: Getty Images

Heb je echt geen idee wat je moet doen met de kids? Don’t worry! Wij hebben hier een lijstje met 28(!) toptips.

Komen ze;

1. Bladeren rapen en een herfstig kunstwerk maken: Ga met de kinderen naar buiten naar het park en verzamel bladeren in verschillende kleuren en vormen. Bij thuiskomst kunnen ze de bladeren gebruiken om mooie kunstwerken te maken, zoals collages of herfstige schilderijen. Jullie hebben vast een ‘blad’-zijnde tijd!

2. Een herfstwandeling maken en bladeren identificeren: Neem de kinderen mee voor een herfstwandeling in het bos of het park. Leer ze hoe ze verschillende soorten bomen kunnen herkennen aan de hand van hun bladeren en bespreek de veranderingen in de natuur tijdens de herfst.

3. Zelf appels plukken in een boomgaard: Breng een bezoek aan een appelboomgaard waar kinderen hun eigen appels kunnen plukken. Niet alleen leuk voor een middag in de frisse buiten lucht, maar ook nog eens gezond.

4. Appelmoes maken van vers geplukte appels: Gebruik de zelf geplukte appels om samen heerlijke appelmoes te maken. Laat ze helpen met schillen, snijden en koken en natuurlijk ook eten. Online zijn er veel verschillende makkelijke recepten te vinden, het is als ‘appeltje-eitje’!

5. Kastanjes rapen en ze gebruiken voor knutselprojecten: Kastanjes zijn geweldig materiaal voor herfstknutselprojecten. Laat de kinderen kastanjes verzamelen en gebruik ze om grappige poppetjes, dieren of sieraden te maken.

6. Een pompoensoep koken samen met de kinderen: Betrek de kinderen bij het koken door samen pompoensoep te maken. Ze kunnen helpen met het schillen en snijden van de pompoen en de groenten.

7. Een herfstpicknick in het park houden: Pak een picknickmand met lekkere herfstige gerechten, zoals sandwiches, warme chocolademelk en appels, en geniet van een gezellige herfstpicknick in het park. Vergeet de dekens niet om warm te blijven!

8. Een herftige speurtocht organiseren: Maak een lijst met herfstschatten zoals eikels, dennenappels, verschillende bladeren en takjes. Laat de kinderen de natuur verkennen en deze schatten verzamelen tijdens een leuke speurtocht.

9. Een vogelvoederhuisje maken met pindakaas en zaden: Help de kinderen een vogelvoederhuisje te knutselen door een dennenappel te bedekken met pindakaas en vogelzaad. Hang het in de tuin en kijk hoe de vogels ervan genieten. Vogels zullen ‘vliegen’ voor hun lekkernij!

10. Pompoenen uitsnijden en decoreren voor Halloween: Tijdens Halloween is het een geweldige traditie om pompoenen uit te snijden en er griezelige gezichten of creatieve ontwerpen op te maken. Laat de kinderen meedenken over de patronen en help hen voorzichtig de pompoen uit te snijden. Wie kan het engste pompoengezicht ‘uit-hakken’?

Beeld: Getty Images

11. Pompoenpitten roosteren voor een smakelijke snack: Na het uitsnijden van de pompoenen, kun je de pompoenpitten apart houden en ze roosteren met wat olie en zout voor een knapperige, gezonde en ook smakelijke herfst snacks.

12.Een herfstig leesuurtje in het bos houden: Neem tijdens de picknick een deken en een stapel boeken mee naar het bos, en geniet van een rustig leesuurtje tussen de bomen. Het is een geweldige manier om de kinderen aan te moedigen om van boeken en de natuur te houden.

13. Een zelfgemaakte herfstkrans maken: Verzamel herfstbladeren, takjes en andere natuurlijke materialen om een ‘krans-tastische herfstkrans te maken. De kinderen kunnen helpen met het schikken en vastzetten van de decoraties.

14. Zelfgemaakte herfstkaarten knutselen: Laat de kinderen hun creativiteit uiten door zelfgemaakte herfstkaarten te maken voor vrienden en familie. Ze kunnen bladeren, kastanjes en andere natuurlijke elementen gebruiken om de kaarten te versieren.

15. Een herfstfilmavond organiseren met popcorn: Maak een gezellige filmhoek met dekens en kussens in de woonkamer en kies herfstige films om samen te bekijken. Serveer popcorn en warme chocolademelk voor het echte bioscoopgevoel.

16. Koken met seizoensgebonden groenten zoals pompoen en wortels: Laat de kinderen meehelpen in de keuken door te koken met verse herfstgroenten zoals pompoen en wortels. Bereid samen een heerlijke maaltijd, en vergeet niet om tussendoor te proeven.

17. Een mini-tuin aanleggen met herfstbloemen: Bloemen kunnen niet alleen in de lente geplant worden maar ook in de herfst. Plant herfstbloemen zoals chrysanten of asters in potten of een kleine tuin.

18. Samen herfstliedjes zingen en muziekinstrumenten maken: Organiseer een muzikaal moment door herfstliedjes te zingen en zelfgemaakte muziekinstrumenten te knutselen, zoals shakers met gedroogde bonen in lege flessen.

19. Een bezoek brengen aan een boerderij: Breng een dag door op een boerderij waar kinderen de kans krijgen om dieren te ontmoeten en te leren over boerderijleven. 

20. Een herfstverhalentijd bij het kampvuur: Organiseer een avond bij het kampvuur met warme chocolademelk en marshmallows. Lees herfstverhalen voor en geniet van de gezellige sfeer.

Beeld: Getty Images

21. Een uitstapje maken naar een maisdoolhof: Veel plaatsen hebben maisdoolhoven die speciaal zijn ontworpen voor herfstavonturen. Laat de kinderen dwalen door de doolhofgangen en genieten van het buitenleven.

22. Conkerspelletjes spelen met kastanjes: Verzamel kastanjes en speel traditionele conkerspelletjes zoals ‘conkers slaan’ of ‘kastanjerace’. Zorg ervoor dat de kinderen handschoenen dragen om hun knokkels te beschermen.

23. Herfstige cupcakes bakken en decoreren: Bak cupcakes met herfstige smaken, zoals appel, pompoen of kaneel. Laat de kinderen de cupcakes decoreren met herfstige thema’s, zoals bladeren, pompoenen of eikels.

24. Een fototocht maken om de kleuren van de herfst vast te leggen: Geef de kinderen camera’s of smartphones en organiseer een fototocht om de prachtige herfstkleuren en landschappen vast te leggen. Je zult verbaasd zijn over hun ‘beeldige’ herfstfoto’s!

25. Zelfgemaakte vogelvoertraktaties maken: Meng zaden, pindakaas en maïsmeel om zelfgemaakte vogelvoertraktaties te maken. Vorm ze in leuke vormen zoals vogelhuisjes en hang ze buiten om vogels aan te trekken.

26. Herfstige verkleedpartijtjes organiseren: Laat de kinderen zich verkleden in herfstthema-outfits, zoals bladeren, bomen of dieren uit het bos. Organiseer een modeshow of fotoshoot om hun creativiteit vast te leggen.

27. Een pompoenrace houden met uitgeholde pompoenen: Organiseer een race waarbij de kinderen uitgeholde pompoenen met wielen laten rollen. Ze kunnen hun pompoenen versieren en zien welke de snelste is.

28. Samen naar het vallen van de herfstbladeren kijken en hun kleuren benoemen: Ga samen met de kinderen in de tuin of het park zitten en kijk hoe de herfstbladeren vallen. Bespreek de verschillende kleuren en vormen die ze zien en maak er een leerzame ervaring van.

Nu nog verveeld? Dan weten wij het ook niet meer!