Gevoelige borsten? Dit kan er aan de hand zijn

08.02.2020 13:01
gevoelige borsten Beeld: Shutterstock

Geen pretje, als je borsten gevoelig zijn of zelfs pijn doen. Misschien zijn ze ook wel wat opgezwollen. Wat er precies aan de hand kan zijn, lees je hier.

Menstruatie

De ene vrouw heeft tijdens haar menstruatie nergens last van, de ander heeft iedere maand last van gevoelige borsten. Hoe dat kan, is niet bekend – waarschijnlijk zijn de hormonen de boosdoener. Zorg er voor dat je een beha draagt die comfortabel zit: hij moet je borsten goed omsluiten en niet afklemmen.

Sommige vrouwen lijden aan PMS: het premenstrueel syndroom. Dat is eigenlijk een verzamelnaam voor lichamelijke en emotionele klachten die vlak voor je menstruatie ontstaan en je hinderen in het dagelijks leven. Gevoelige borsten kan daar één van zijn.

 

Zwangerschap

Voor veel vrouwen zijn gevoelige borsten hét signaal dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn. Vanaf de vierde week van je zwangerschap kun je namelijk last krijgen van je borsten.

Als je een kinderwens hebt en die zwangerschapstest inderdaad positief blijkt, dan spring je natuurlijk een gat in de lucht. Nadeel is wel dat je borsten het hele eerste trimester gevoelig blijven, pas daarna voelen ze minder gespannen aan. Maar later in je zwangerschap kun je weer last krijgen van andere kwaaltjes, zoals grotere borsten en aderen die meer zichtbaar worden.

 

Lees ook:
40% van de moeders is niet blij met borsten >

Stuwing

Is je baby eenmaal geboren, dan zijn de borstklachten nog niet meteen verdwenen. In de kraamweek krijgen de meeste vrouwen namelijk last van stuwing – vaak tussen de derde en vijfde dag na de bevalling. De melkproductie komt dan op gang en daardoor worden je borsten voller en meer doorbloedt. Het gevolg: gevoelige of pijnlijke borsten. Als je baby goed en vaak aan de borst drinkt, verdwijnt dit gevoel meestal binnen één of twee dagen.

Mastopathie

Als je borsten erg zeer doen en aanraking heel pijnlijk en bijna niet te verdragen is, zou het kunnen zijn dat je mastopathie hebt. Dit is een verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan de borst.

Ongeveer tien procent van de vrouwen heeft wel eens last van mastopathie in één of beide borsten – wel eens, omdat klachten kunnen komen en gaan. Vaak zijn de klachten vlak voor je menstruatie het ergst en nemen ze daarna weer af.
 

Bron: De Gynaecoloog & Thuisarts.nl

 

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >