Dit moet je weten over stuwing

07.08.2019 12:20
stuwing bij borstvoeden Beeld: Shutterstock

Vol goede moed besluit je na de bevalling borstvoeding te geven, maar al snel heb je het gevoel dat je borsten op springen staan. Hoe ontstaat stuwing en wat kun je ertegen doen?

Wat is stuwing precies?

Veel kersverse moeders krijgen in de kraamweek last van stuwing. Tussen de tweede en zesde dag na je bevalling komt de melkproductie namelijk op gang: je borsten zijn voller en raken meer doorbloedt, en dat voel je. Meestal krijg je er last van tussen de derde en vijfde dag, maar later kan ook voorkomen. Als de baby goed en vaak aan je borst drinkt, verdwijnt dit gevoel meestal binnen één of twee dagen.

 

Lees ook:
Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat >

 

Kun je het voorkomen?

Dat is lastig, want je borsten vullen zich nou eenmaal met melk en dat veroorzaakt het pijnlijke gevoel. Wel kun je op een aantal dingen letten om de kans op stuwing zo klein mogelijk te maken:
 

 • geef de eerste twee dagen na de bevalling vaak borstvoeding: zeker tien keer per 24 uur
   
 • leg je baby op de juiste manier aan je borst, zodat je borst goed geleegd wordt. Vraag hierbij hulp aan je kraamverzorgster of een lactatiekundige
   
 • laat je baby net zo lang drinken tot je borst leeg is en wissel dan van borst
   
 • masseer je borsten voorafgaand aan een voeding en tijdens het voeden
   
 • als de stuwing aanhoudt, kolf je melk dan af. Maar doe dit ook niet te vaak, want dat kan weer leiden tot overproductie.
   
 • het gebruik van een warm kompres kan ook helpen; het zorgt dat de melk beter doorstroomt

Helpen deze maatregelen niet, dan kun je paracetamol nemen om de pijn te verminderen. Overleg hierover wel met je kraamverzorgster en/of verloskundige.
 

Bron: borstvoeding.com & Borstvoedingorganisatie La Leche League

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >