Vol goede moed besluit je na de bevalling borstvoeding te geven, maar al snel heb je het gevoel dat je borsten op springen staan. Hoe ontstaat stuwing en wat kun je ertegen doen?
Lees verder onder de advertentie
Wat is stuwing precies?
Veel kersverse moeders krijgen in de kraamweek last van stuwing. Tussen de tweede en zesde dag na je bevalling komt de melkproductie namelijk op gang: je borsten zijn voller en raken meer doorbloedt, en dat voel je. Meestal krijg je er last van tussen de derde en vijfde dag, maar later kan ook voorkomen. Als de baby goed en vaak aan je borst drinkt, verdwijnt dit gevoel meestal binnen één of twee dagen.
Dat is lastig, want je borsten vullen zich nou eenmaal met melk en dat veroorzaakt het pijnlijke gevoel. Wel kun je op een aantal dingen letten om de kans op stuwing zo klein mogelijk te maken:
geef de eerste twee dagen na de bevalling vaak borstvoeding: zeker tien keer per 24 uur
leg je baby op de juiste manier aan je borst, zodat je borst goed geleegd wordt. Vraag hierbij hulp aan je kraamverzorgster of een lactatiekundige
laat je baby net zo lang drinken tot je borst leeg is en wissel dan van borst
masseer je borsten voorafgaand aan een voeding en tijdens het voeden
als de stuwing aanhoudt, kolf je melk dan af. Maar doe dit ook niet te vaak, want dat kan weer leiden tot overproductie.
het gebruik van een warm kompres kan ook helpen; het zorgt dat de melk beter doorstroomt
Helpen deze maatregelen niet, dan kun je paracetamol nemen om de pijn te verminderen. Overleg hierover wel met je kraamverzorgster en/of verloskundige.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).