19x kindvriendelijke uitjes met de trein

20.10.2022 10:30
kindvriendelijke uitjes trein Beeld: Unsplash

Heb je geen auto, maar wil je er wel een dagje op uit met je kind? Geen probleem. Bij deze kindvriendelijke uitstapjes kun je gewoon de trein pakken, wel zo makkelijk.

1. Kinderboekenmuseum – Den Haag

Voor de boekenwurm: ga eens naar het Kinderboekenmuseum in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag. Het gebouw bevindt zich letterlijk naast station Den Haag Centraal. Voor de kleintjes (t/m 6 jaar) is er een ABC-route uitgestippeld. Zo leren ze spelenderwijs het alfabet én komen ze langs oude en nieuwe bekenden zoals Pim en Pom, Rupsje Nooitgenoeg en Dikkie Dik. De oudere kinderen kunnen zelf een verhaal, strip of rap maken bij de tentoonstelling Papiria.

2. NEMO – Amsterdam

Vanaf station Amsterdam Centraal zijn de mogelijkheden legio (Artis, rondvaart, Madame Tussauds), maar de allerleukste vinden wij technologiemuseum NEMO. Kinderen zijn hier de hele dag zoet met het ontdekken van alles rondom techniek en wetenschap. Vanaf het station is het slechts 15 minuten lopen.

3. ZOO – Antwerpen

Wil je echt uitpakken, dan kunnen jullie ook de grens over. Station Antwerpen Centraal is al een belevenis op zich en vanuit de hal loop je zo dierentuin ZOO binnen.

4. Ouwehands Dierenpark – Rhenen

Liever een dierentuin in Nederland? Dan is Ouwehands Dierenpark in Rhenen een goeie. Het NS-station ligt op 800 meter afstand van het park: drie keer rollen en je bent er.

Lees ook: 13x de leukste onbekende dierentuinen in Nederland

5. Rotterdamse Schouwburg – Rotterdam

Zijn jij en je kinderen gek op alles wat met theater te maken heeft? Neem eens een kijkje in de agenda van de Rotterdamse Schouwburg. Er zijn tig verschillende familie- en kindervoorstellingen en vanaf Station Rotterdam centraal wandel je er in een paar minuten heen.

6. Dagje strand – Zandvoort

Een beetje rondbanjeren of uitwaaien op het strand is heerlijk. En hoe ideaal: vanaf het perron op station Zandvoort loop je zo de zee in. Kilometers sjouwen met strandlakens, tennisrackets en speelgoed is dus niet nodig.

7. Spoorwegmuseum – Utrecht

Vanaf Utrecht CS gaat er een speciale pendeltrein naar dit museum. Je kunt voor dit treintje gewoon gebruik maken van jullie OV-chipkaart en checkt vlak voor het museum weer uit.

8. Sprookjeswonderland – Enkhuizen

Enkhuizen is goed bereikbaar met de NS: ieder half uur komt en vertrekt er een trein richting Hoorn en Amsterdam. Vanaf station Enkhuizen is het iets langer dan een kwartiertje wandelen naar de ingang van het park. Je vindt er tal van attracties zoals rubberboten, een grote speeltuin en het Sprookjesbos.

9. Watermuseum – Arnhem

In het Watermuseum in Arnhem kan je kind proefjes en experimenten met water doen in een speciaal lab. Het ligt op een steenworp afstand lopen van het Centraal Station (let op: wel naar buiten via de Sonsbeekzijde). Ook fijn: het museum ligt middenin park Sonsbeek, dus daar kun je na afloop meteen doorheen wandelen. Tip: bezoek ook het naastgelegen Grand Café Aan de Beek voor een kop koffie of lunch.

10. Miniworld Rotterdam

Op slechts 300 meter van het Centraal Station van Rotterdam, dus je stapt zó vanuit de trein dit museum binnen. Bij Miniworld vind je ruim 500 vierkante meter aan Nederlandse landschappen, inclusief de grootste overdekte miniatuurhaven van Europa.

Lees ook: Stap in een stoomtrein of ga terug in de tijd bij deze toffe uitjes

11. Nijntje Museum – Utrecht

Vind je het niet erg om iets langer te lopen, bezoek dan het Nijntje Museum in Utrecht. In een kleine 20 minuten loop je hier vanaf het Centraal Station naar toe.

12. Veluwetransferium – Nunspeet

Tussen Station Nunspeet en het Bezoekerscentrum vind je het Veluwetransferium Nunspeet: een ideale plek om met de trein naar toe te gaan en je een paar uur te vermaken. Er is een grote speeltuin, uitkijktoren, brasserie en je kunt er fietsen huren. Maar een lekkere wandeling door het bos is natuurlijk ook geen straf.

13. Kidzcity – Utrecht

Het is twee keer struikelen vanaf station Utrecht Zuilen en je bent aangekomen bij dit gigantische indoor attractiepark. Hier vind je werkelijk ALLES voor een dag vol spel en plezier. Er is een safaritrein, kindertheater, klimdoolhof, kasteel, paardencarrousel en ga zo maar door. Je kunt er trouwens ook een leuk kinderfeestje geven.

14. Natuurmuseum Brabant – Tilburg

Op een paar minuten lopen van station Tilburg vind je dit fantastische familiemuseum dat ook nog eens super kindvriendelijk is. Overal bij de tentoonstellingen zijn dingen te doen voor kinderen: knopjes, opdrachten of extra weetjes. Zo kunnen ze mammoetjagen en vuur maken, meefietsen met reizende dieren of zelf een ‘wolventattoo’ zetten.

15. Veluwsche Stoomtrein Maatschappij – Apeldoorn

Pak de trein naar Apeldoorn om vanaf daar op een wel heel bijzondere manier verder te reizen. Jullie gaan terug in de tijd door over te stappen op een ouderwetse stoomtrein. Deze gouwe ouwe rijdt op het traject Apeldoorn – Dieren en stopt bij de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek.

Lees ook: De deur uit: 8 goedkope (of zelfs gratis) activiteiten met kinderen

16. Luchthaven Schiphol

Je denkt er misschien niet snel aan, maar op Schiphol valt van alles te beleven – ook als je níet gaat vliegen. De trein stopt onder de luchthaven, dus in een piep en een zucht sta je in de aankomsthal. Daar staat de neus van een KLM-toestel dat je kunt bewonderen, maar nog leuker is natuurlijk het Panoramaterras: ga vliegtuigspotten of voel je voor even piloot in de echte KLM Fokker 100.

17. Dinoland – Zwolle

Is je kind gek op dino’s? Pak dan de trein naar station Zwolle. Op een klein kwartiertje lopen sta je in pretpark Dinoland. Je vindt er meer dan 100 dinosaurussen uit verschillende tijdperken en kunt allerlei activiteiten doen, zoals fossielen zeven en dino’s kleien. En is broer of zus geen dinofan, dan kan die zich uitleven in één van de speeltuinen.

18. Naturalis – Leiden

Van levensgrote dieren tot een tijdreis naar de wereld van dino’s: je ziet het allemaal in Naturalis. En het mooie: Naturalis is goed te bereiken met het openbaar vervoer – het museum ligt op loopafstand van treinstation Leiden Centraal.

19. Madurodam – Den Haag

Madurodam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf de stations Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor: vanaf beide stations ben je er met de tram of bus binnen tien minuten.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >