Britt: ‘Wat is dat toch met die f*cking dure kinderfeestjes?’

06.06.2024 13:43
dure kinderfeestjes Bron: Pexels

Britt (35) heeft drie kinderen en woont in de Randstad. Wekelijks schrijft ze een column voor Kek Mama over haar belevenissen als moeder van drie.

“De eerste keer dat ik een kinderfeestje mocht organiseren, was toen mijn oudste zoontje zes werd. De twee jaar ervoor waren coronajaren, dus geen school en geen feestjes. Ik was dan ook heel blij dat hij dit jaar toch echt zijn allereerste kinderfeestje kon vieren. Die moest speciaal zijn. Op dat moment kwam ik erachter hoe duur kinderfeestjes eigenlijk zijn.

Het kind is gek op elk dier dat op aarde bestaat, met in het speciaal reptielen. Nou heb je dus iets dat Exotus Serpenti heet en daar organiseer je een kinderfeestje thuis mét je favo reptielen. Ik dook erin en zette de datum vast. Die dag kwam iemand van Exotus Serpenti langs met een vogelspin, een kameleon, Balletje de koningspython en een hagedis. Hij vertelde alles over de dieren en de kinderen mochten ze zelfs vasthouden. Een geweldige ervaring voor mijn zoontje en alle kinderen die erbij waren. Ik kon aan het einde van het kinderfeest honderdzestig euro aftikken. Even pijnlijk, maar niet meer aan denken.

Even slikken, dat zijn dure kinderfeestjes

Goed, het was een duur kinderfeestje, maar het kind had in de twee jaar daarvoor geen feestje kunnen geven, dus ik vond het allang best. Een jaar later ging mijn middelste naar de basisschool. Hij wilde natuurlijk ook graag een feestje geven voor al zijn vrienden. Darteldome viel de keuze op, jawel: het krijspaleis. Niet mijn keuze, dat snap je, maar alles voor de kinderen. Ik keek even vluchtig naar de kosten van een kinderfeestje bij de binnenspeeltuin: 140 euro voor tien kids. Krijg je wel een gedekte tafel en een patatje bij.

Vijfhonderd euro voor twee kinderfeestjes

Viel me best tegen, die prijs. Dan komt er ook nog bij dat de oudste en middelste een week na elkaar jarig zijn, dat betekent dus ook twee kinderfeestjes achter elkaar. De oudste wilde wel een jumpfeestje geven. Springen op trampolines. Kosten: ruim 200 euro. In totaal dus 340 euro voor twee kinderfeestjes. Ben ik de enige die dit niet normaal vind? Kind drie is weer een week later jarig. Als zij dan ook zo’n kinderfeestje wil over een paar jaar, dan zitten we gemiddeld op 500 euro? En dan nog een familiefeestje en cadeautjes keer drie…

Wat is dat toch met die f*cking dure kinderfeestjes? Een blik op mijn rekening vertelde me dat dit ‘m niet ging worden. Helaas pindakaas, maar geen krijspaleis en geen jumpfeestje. Ik stelde een speurtocht voor aan de oudste en een spelletjesmiddag aan de jongste. We zouden er iets tofs van maken, met een leuke traktatie voor het vinden van de schat en het winnen van de spelletjes. Leek ze helemaal leuk, dus daar gingen we mee aan de slag.

Ik organiseerde een speurtocht met de nodige momguilt

Ik denk dat kinderen geen idee hebben van wat nog meer mogelijk is voor zo’n feestje. Het idee van grote dingen moeten doen of speciale activiteiten moeten regelen voor een kinderfeestje, ligt meer bij de ouders dan de kinderen. Deed ik zelf ook aan mee, daar ben ik me van bewust. Dit keer deed ik dat niet en zette ik een superleuke speurtocht in elkaar. De schat werd gevonden, de kids waren blij en de middag was geslaagd.

Had ik last van momguilt omdat ik niet toegaf aan de dure kinderfeestjes in de speelzalen? Een beetje. Totdat een van de vriendjes van de oudste hier speelde, een hele tijd later. Hij zei: “Weet je nog dat we de speurtocht gingen doen? Dat vond ik zo leuk! Ik heb de grote ballon en de mooie beker nog steeds.” Even een trotste moeder hier hoor.

Ik denk dat ik de momguilt nu wel van me af kan laten glijden. Dit jaar organiseren we een filmavond en toveren we de woonkamer om tot thuisbioscoop. Dat wordt vast heel gezellig en ook mijn portemonnee vindt dat een stuk leuker dan die overdreven dure kinderfeestjes.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.