Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Een X in je paspoort bij geboorte. Dat lijkt mij dé oplossing
Gewoon geboren worden als mensje. En dan al naargelang je leven vordert lekker zelf beslissen bij welk gender je je wilt aansluiten. Of niet, dan blijf je lekker X.
Lees verder onder de advertentie
Groot feest
Toen ik dit statement op mijn Instagram postte, reageerde een vriendin met: ‘Maar ik vond het zo leuk om te vertellen of het een jongetje of een meisje werd!’
Nou, het spijt me dat je geen genderrevealparty meer kunt geven. Maar we kunnen toch vast met z’n allen wel iets anders leuks verzinnen?
Een taart bijvoorbeeld waarop staat dat je kindje gezond. Dat lijkt me een veel groter feest. Een 20weken-moment met confettibommen, een huilende schoonfamilie en dansende regenboogalpaca’s.
Oké, oké, ik steek er een beetje de draak mee. I know. Maar ik was vanmorgen boos. Boos op de radio en dus zat ik hardop te schreeuwen tegen mijn dashboard dat ik het er zó niet mee eens was.
Enige uitleg.
Op het moment dat ik deze column schrijf, maakt Tweede Kamer-lid Lisa van Ginneken van D66 zich hard voor het feit dat je je geslacht op je zestiende in je paspoort mag veranderen naar een X. Daarop zei een journalist dat het misschien wat jong is om te bepalen of je je een man of een vrouw voelt of geen van beiden.
Lees verder onder de advertentie
Opgedrongen hokje
Toen brak dus mijn klomp.
Joehoe. Nu bepaalt de maatschappij bij de geboorte of je een jongetje of een meisje bent. Als je er iets langer over nadenkt, is dat eigenlijk een heel akelig opgedrongen hokje. Puur om het feit dat iedereen, inclusief je eigen vader en moeder of vader en vader of moeder en moeder – je snapt ‘m – je ook zo behandelt. Die zullen je indelen in een roze of blauw hokje. En dat blauwe hokje heeft nog altijd meer voordelen dan het roze. Ook in Nederland.
Dus pleit ik voor een X in het paspoort bij geboorte. Zodat iedereen z’n volledig menselijk potentieel kan benutten.
Amen.
Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…