Patricia: ‘Een X in je paspoort bij geboorte. Dat lijkt mij dé oplossing’

30.09.2022 06:51
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Een X in je paspoort bij geboorte. Dat lijkt mij dé oplossing

Gewoon geboren worden als mensje. En dan al naargelang je leven vordert lekker zelf beslissen bij welk gender je je wilt aansluiten. Of niet, dan blijf je lekker X.

Groot feest

Toen ik dit statement op mijn Instagram postte, reageerde een vriendin met: ‘Maar ik vond het zo leuk om te vertellen of het een jongetje of een meisje werd!’

Nou, het spijt me dat je geen genderrevealparty meer kunt geven. Maar we kunnen toch vast met z’n allen wel iets anders leuks verzinnen?

Een taart bijvoorbeeld waarop staat dat je kindje gezond. Dat lijkt me een veel groter feest. Een 20weken-moment met confettibommen, een huilende schoonfamilie en dansende regenboogalpaca’s.

Lees ook – Alles over seksuele oriëntatie, LHBTIQA+ en gender: wat is het verschil nou eigenlijk? >

X in je paspoort

Oké, oké, ik steek er een beetje de draak mee. I know. Maar ik was vanmorgen boos. Boos op de radio en dus zat ik hardop te schreeuwen tegen mijn dashboard dat ik het er zó niet mee eens was.

Enige uitleg.

Op het moment dat ik deze column schrijf, maakt Tweede Kamer-lid Lisa van Ginneken van D66 zich hard voor het feit dat je je geslacht op je zestiende in je paspoort mag veranderen naar een X. Daarop zei een journalist dat het misschien wat jong is om te bepalen of je je een man of een vrouw voelt of geen van beiden.

Opgedrongen hokje

Toen brak dus mijn klomp.

Joehoe. Nu bepaalt de maatschappij bij de geboorte of je een jongetje of een meisje bent. Als je er iets langer over nadenkt, is dat eigenlijk een heel akelig opgedrongen hokje. Puur om het feit dat iedereen, inclusief je eigen vader en moeder of vader en vader of moeder en moeder – je snapt ‘m – je ook zo behandelt. Die zullen je indelen in een roze of blauw hokje. En dat blauwe hokje heeft nog altijd meer voordelen dan het roze. Ook in Nederland.

Dus pleit ik voor een X in het paspoort bij geboorte. Zodat iedereen z’n volledig menselijk potentieel kan benutten.

Amen.

Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.