Patricia over confrontatie met invaljuf van dochter: ‘Ze ging diep door het stof’
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
In mijn vorige column schreef ik dat de invaljuf van groep 5 tegen mijn jongste dochter had gezegd dat ze eens moest stoppen met kinderachtig praten. En als ze dat niet deed, ze maar terug moest gaan naar de kleuterklas…
Reacties
Holy, wat ben ik geschrokken van het aantal reacties op deze column. Je hoopt zo dat dit soort voorvallen incidenteel zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn. Inmiddels heb ik met de invaljuf van mijn dochter gesproken. Hoe dat ging, vertel ik je zo. Eerst wil ik een paar lezers aan het woord laten die heel moedig hun verhaal hebben gedeeld:
Zo vertelde Miranda dat ze bang was voor hoogtes en de gymleraar haar omhoog getakeld had in de ringen. Vervolgens liet hij haar daar een uur zitten.
Maaike vertelde dat ze een boekbespreking deed waar ze eigenlijk een 10 voor verdiende. Maar alle slimme kinderen hadden al een 10 gekregen en zij hoorde daar volgens de leerkracht niet bij, dus kreeg ze een 8+.
“Alle slimme kinderen hadden al een 10 gekregen en zij hoorde daar volgens de leerkracht niet bij.”
Marian werd vroeger gepest en haar leerkracht keurde het gedrag van de pesters goed door in haar rapport te zetten ‘dat ze daar maar tegen moest kunnen’.
André moest voor straf brood uit de prullenbak eten terwijl zijn klasgenootjes toekeken.
Charlotte vertelde dat ze als zesjarige bespot is door haar leraar omdat ze haar eigen naam nog niet kon schrijven.
Saskia heeft ooit een leraar gehad die in haar rapport schreef dat ze niet zo goed kon leren, maar dat was niet erg, ‘want ze was wel een gezellig kind’.
De invaljuf van Julia zei dat ze eens ‘normaal’ moest lopen. Wat ze niet wist, was dat ze gehandicapt was.
Lees ook
Patricia hekelt de plusklasjes: ‘Zijn de andere kinderen dan ‘min’?’ >
Cindy heeft ooit een wiskundeboek naar haar hoofd geslingerd gekregen omdat de leraar dacht dat ze niet aan het opletten was.
Myrthe werd vroeger gepest en het advies van haar decaan was dat ze maar terug moest pesten door iets te zeggen over de huidskleur van de pesters…
Tessa had een meester die balletjes snot door de klas schoot, gewoon om de leerlingen te pesten.
Daisy vertelde dat ze de bijnaam ‘dikke domme Daisy’ had. Als zij een goed antwoord gaf, was de leraar altijd verbaasd. Later bleek dat ze hoogbegaafd is.
Stéphanie had vroeger bijles rekenen. Toen ze het na de uitleg nog niet snapte, werd haar gezegd dat ze echt beter haar best moest gaan doen. Ze zit nu zelf in het onderwijs en is reken coördinator (go Stéphanie!)
“Zijn juf zei: ‘Krijg je ook nog borstvoeding of zo?'”
Liesbeths zoon had slecht geslapen en hing ‘s morgens op het schoolplein moe tegen het been van zijn moeder, waarop zijn juf zei: ‘Krijg je ook nog borstvoeding of zo?’
En dit is nog maar het topje van de ijsberg qua reacties. Het werd mij wederom pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar onze kinderen eigenlijk zijn en hoeveel impact een leerkracht daarop kan hebben.
Grove misser
Inmiddels heb ik de desbetreffende invaljuf gesproken. Ze ging diep door het stof, gebruikte gelukkig geen ‘maar’ in haar verhaal en toonde alleen maar berouw. Ze vertelde dat ze het echt vreselijk vond. En dat ze juíst het zakelijke leven had verruild om leerkracht te worden. Ze had vroeger zelf logopedie gehad en vond het een grove misser dat ze zo onbekwaam had gehandeld naar een kind.
De volgende dag vroeg ik Phaedra hoe het was op school, waarop ze met een kleine glimlach vertelde dat de juf sorry had gezegd. ’Dat is fijn én ook terecht’, reageerde ik. Ze slaakte een diepe zucht. Hopelijk belandt haar verhaal later niet onder een column…
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.