Als je twijfelt of je kind achterloopt met het begrijpen van taal, zichzelf niet goed verstaanbaar kan maken of af en toe ‘Oost-Indisch doof’ lijkt, kan je aan logopedie denken. Maar wat houdt het precies in? En wanneer is het echt nodig?
Lees verder onder de advertentie
Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen.
Verstaan, begrijpen of spreken
Kinderen zijn vanaf de geboorte bezig zichzelf voor te bereiden op het gebruiken van taal: rond negen maanden beginnen ze met natuurlijke gebaren en klanken en een paar maanden later zeggen ze hun eerste woordjes. Tot hun zevende jaar leren ze de basisbeginselen, maar soms merk je dat er in die tijd (in vergelijking met leeftijdsgenootjes) problemen ontstaan met verstaan, begrijpen of spreken. Slechthorendheid bijvoorbeeld. Of heesheid, stotteren en slissen. Voor al deze zaken kan de schoolarts, huisarts of KNO-arts jullie doorverwijzen naar een logopedist.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer trek je aan de bel?
Op het gebied van spraak en taal ontwikkelt het ene kind zich sneller dan het ander. Over het algemeen gebruikt een kind van vier goede, korte zinnen. Op hun vijfde maken ze goede, lange zinnen en is (bijna) alles verstaanbaar. Dat het wat langer duurt, kan allerlei oorzaken hebben. Soms komt het vanzelf, soms is er hulp nodig van een logopedist. Als je kind langer dan zes weken een schorre stem heeft, is het bijvoorbeeld goed om aan de bel te trekken. Ook als je kind van drie klinkers verwisselt, vervangt door andere spraakklanken of ’toel’ zegt in plaats van ‘stoel’ is het goed om eens met een logopedist te praten. Dat geldt ook voor een verminderd gehoor of problemen met slikken.
Hij of zij helpt bij spraak-, taal- en stemproblemen en gebruikt hiervoor speciale technieken en methodes. Allereerst wordt gekeken naar wat het probleem is. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld, maar dat verschilt uiteraard per kind. Ze krijgen bijvoorbeeld oefeningen om te leren hoe je geluid maakt, een goed verhaal kan vertellen en begrijpen. Of ze leren tong-, kaak- en gezichtspieren goed te gebruiken. Ligt het probleem aan de stand van het gebit? Aan de oren? Of aan iets anders wat alleen medisch aangepakt kan worden? Dan geeft de logopedist vooral handvaten hoe jij en je kind hiermee om kunnen gaan. Voor de behandeling kunnen jullie dan weer naar een medisch professional.
Lees verder onder de advertentie
Spelletjes
Tijdens de sessie zet de logopedist onder andere spellen in zoals Playmobil, pionnen, dobbelstenen of het kaartspel memory om ervoor te zorgen dat kinderen gaan praten. Voor de kleintjes wordt bijvoorbeeld geluid met een hamertje gemaakt. De logopedist kiest de methode die het meest past bij je kind en zijn spraak- of taalprobleem, zodat hij het zo goed mogelijk kan behandelen. Aan het eind krijg je oefeningen mee naar huis.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…