logopedie-voor-kinderen

Als je twijfelt of je kind achterloopt met het begrijpen van taal, zichzelf niet goed verstaanbaar kan maken of af en toe ‘Oost-Indisch doof’ lijkt, kan je aan logopedie denken. Maar wat houdt het precies in? En wanneer is het echt nodig?

Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen.

 

Verstaan, begrijpen of spreken

Kinderen zijn vanaf de geboorte bezig zichzelf voor te bereiden op het gebruiken van taal: rond negen maanden beginnen ze met natuurlijke gebaren en klanken en een paar maanden later zeggen ze hun eerste woordjes. Tot hun zevende jaar leren ze de basisbeginselen, maar soms merk je dat er in die tijd (in vergelijking met leeftijdsgenootjes) problemen ontstaan met verstaan, begrijpen of spreken. Slechthorendheid bijvoorbeeld. Of heesheid, stotteren en slissen. Voor al deze zaken kan de schoolarts, huisarts of KNO-arts jullie doorverwijzen naar een logopedist.

Article continues after the ad

 

Lees ook
Moeder Breanne: 'Mijn dochter hoeft niet met vreemden te praten' >

 

Maar wat doet een logopedist? 

Hij of zij helpt bij spraak-, taal- en stemproblemen en gebruikt hiervoor speciale technieken en methodes. Allereerst wordt gekeken naar wat het probleem is. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld, maar dat verschilt uiteraard per kind. Ze krijgen bijvoorbeeld oefeningen om te leren hoe je geluid maakt, een goed verhaal kan vertellen en begrijpen. Of ze leren tong-, kaak- en gezichtspieren goed te gebruiken. Ligt het probleem aan de stand van het gebit? Aan de oren? Of aan iets anders wat alleen medisch aangepakt kan worden? Dan geeft de logopedist vooral handvaten hoe jij en je kind hiermee om kunnen gaan. Voor de behandeling kunnen jullie dan weer naar een medisch professional.

 

Spelletjes

Tijdens de sessie zet de logopedist onder andere spellen in zoals Playmobil, pionnen, dobbelstenen of het kaartspel memory om ervoor te zorgen dat kinderen gaan praten. Voor de kleintjes wordt bijvoorbeeld geluid met een hamertje gemaakt. De logopedist kiest de methode die het meest past bij je kind en zijn spraak- of taalprobleem, zodat hij het zo goed mogelijk kan behandelen. Aan het eind krijg je oefeningen mee naar huis. 

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >