‘Ik hoorde de legendarische woorden: ‘Masturberen is de nieuwe ruggenprik”

04.04.2023 14:25
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Oké. Hou je vast, want ik gooi ’m er meteen in: orgasmisch bevallen. Yep, het is precies wat je denkt dat het is. Zorgen voor een orgasme tijdens je bevalling. Ik hoorde de term vorige week voor het eerst op een verjaardag van een vriendin.

Orgasmisch bevallen

Het zusje van een nichtje van de bewuste vriendin had zich aangesloten bij een zogeheten orgasmic birth movement. Ik was zelf net in gesprek met een andere vriendin, maar stiekem legde ik mijn oor aan; hier wilde ik alles over weten. Zeker na mijn twee super plastische en medische keizersneden.

“Stiekem legde ik mijn oor aan. Hier wilde ik alles over weten”

Verder weg van natuurlijk bevallen had ik namelijk zelf niet kunnen staan. Na een digitale afspraak te hebben gemaakt met het ziekenhuis, lag ik een week later op een steriele operatiekamer. Wel hoorde ik het mooiste geluid van de wereld achter een medisch gordijntje vandaan komen in de vorm van babygehuil. Maar verder is bevalling via een keizersnede inclusief ruggenprik in een ziekenhuis nou niet bepaald natural.

Lees ook – Patricia juicht seksuele voorlichting op school toe: ‘3D-versie van de clitoris gaat de klassen rond’ >

Natuurlijke pijnstiller

Goed, terug naar het zeer boeiende gesprek dat de vrouwen naast mij hadden, want daar hoorde ik de nu al legendarische woorden: “Masturberen is de nieuwe ruggenprik.” Je snapt dat ik me op dat moment bij mijn gesprekspartner verontschuldigde en me bij de twee andere vrouwen voegde om me honderd procent te kunnen concentreren op dit gesprek.

Waarin een van de twee de wist te vertellen dat orgasmes sowieso vaker voorkomen tijdens een bevalling. Ehm. Hoe dan? Het is vanuit deze gedachtegang, een orgasme als natuurlijke pijnstiller, dat er een beweging is ontstaan die vrouwen aanmoedigt om te masturberen als de weeën heftiger worden.

Ergens begrijp ik deze redenering wel, maar toch heb ik ook wel enige organisatorische bezwaren, want zou jij aan de verloskundige of gynaeco loog een momentje privacy durven te vragen omdat je even wilt masturberen? Ik zal er geen geheim van maken dat ik stiekem best blij ben dat ik deze keuzes alle maal achter de rug heb, letterlijk inclusief de ruggenprik.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.