‘Met een flinke pruillip loopt Skye richting haar kamer’

03.05.2022 06:14
Remy Bonjasky Beeld: Mark Groeneveld

Remy Bonjasky is getrouwd met Renate Goet. Remy heeft zonen Cassius en Dean uit eerdere relaties, samen hebben ze dochter Skye. Elke maand deelt Remy zijn belevenissen.

Dit is mijn laatste column voor Kek Mama. Wat vond ik het leuk om het afgelopen jaar mijn verhalen met jullie te delen. Nu is de vraag: waar zal ik het over hebben om deze serie mooi af te sluiten: het verleden, het heden of de toekomst?

Bedtijdroutine

Laten we bij het begin beginnen. Als ik terugdenk aan mijn jeugd in een achterstandswijk, heb ik nooit echt een bedtijdroutine gehad – als je moeder pas laat terug is van haar schoonmaakwerk, dan is dat best lastig. Hoe anders is het nu.

Neem Skye: als ik rond half acht roep dat het bedtijd is, dan hoor ik al gauw een zielig stemmetje: “Ik wil niet naar bed!” Uiteindelijk gaat ze wel mee. Dan gaat ze eerst douchen, daarna smeren we met wat crèmes, krijgt ze vitamines, poetst ze haar tanden en krijgt iedereen een dikke knuffel. Dan is het tijd voor een potje worstelen. Wij springen en gooien elkaar dan een kwartier op bed en proberen elkaar in de klem te houden om te kijken wie het sterkst is.

“Zodra Renate het genoeg vindt, moet Skye écht naar bed”

Zodra Renate het genoeg vindt, moet Skye écht naar bed. Met een flinke pruillip loopt ze dan richting haar kamer. Die verdwijnt pas zodra we gaan voorlezen. Skye mag zelf een verhaal uit haar boekenkast kiezen. Haar collectie is wel zorgvuldig door ons opgebouwd en aangevuld door Skye zelf. We vinden diversiteit namelijk erg belangrijk – het moeten verhalen zijn waarin iedereen een held kan zijn, ongeacht de huidskleur.

Lees ook: Dít zijn de leukste voorleesboeken volgens de Kek Mama-redactie >

Fundament

Als ik naar de toekomst kijk, vind ik het belangrijk om mijn kennis en ervaring aan de volgende generatie over te brengen. Dat doe ik met mijn sportlessen, maar hoe mooi is het dat ik het in binnenkort ook in de vorm van een kinderboek mag gieten?

Een boek dat laat zien waar ik vandaan kom en welke obstakels ik moest overwinnen, maar ook aan de hand van avonturen een boodschap meegeeft aan de volgende jongetjes en meisjes die met tegenslagen te maken hebben. Mooie verhalen die vertellen over de eerdergenoemde bouwstenen, diversiteit en inclusiviteit die ik ook meegeef aan mijn eigen kinderen. Diezelfde fundamenten hebben mij immers gevormd en gemaakt tot de man die ik nu ben.

Deze column staat in Kek Mama 05-2022.

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.