Is het voorlezen van je kinderen een vast onderdeel van jullie avondroutine? Dan ben je goed bezig, want voorlezen brengt een hoop voordelen met zich mee. Daarom: vijf redenen om jullie favoriete voorleesboek er (nog) wat vaker bij te pakken.
Niet zo verrassend, wel erg fijn: het voorlezen van kinderen is goed voor hun woordenschat. Tijdens het luisteren ontdekken ze steeds nieuwe woorden, die jij vervolgens kunt uitleggen. Dat geldt trouwens ook voor de illustraties in het boek. Of voorlezen alleen zin heeft bij oudere kinderen? Allesbehalve. Uit onderzoek blijkt dat baby’s van 6 tot 8 maanden, die regelmatig voorgelezen worden, op een leeftijd van 12 maanden oud een betere woordenschat hebben dan leeftijdgenootjes.
Lees verder onder de advertentie
2. Stimuleert inlevingsvermogen
Als boekenwurm herken je het wel: door een boek open te slaan, waan je je even in een andere wereld. En dat is precies waarom het voorlezen van je kinderen zo belangrijk is. Ze leren zich in te leven in personages, ontdekken andere culturen en nieuwe situaties.
Ja, je hoort het goed: door voor het slapengaan te lezen, dommelt je kind sneller in slaap. En dat is natuurlijk een stuk gezonder dan tot laat met je neus voor de iPad of televisie zitten. Bovendien zijn kinderen gek op structuur, dus een vast bedritueel is enorm belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
4. Betere band tussen ouder en kind
Terwijl je alle ballen omhoog probeert te houden, schiet wat quality time met je kind er weleens bij in. Door je kind voor te lezen neem je écht even tijd voor elkaar. En omdat jullie samen opgaan in het verhaal ontwikkelen jullie een sterkere emotionele band.
5. Kinderen gaan sneller zelf lezen
Over het algemeen geldt: hoe vaker je voorleest, hoe leuker je kind het later vindt om zélf te lezen. Een betere voorbereiding voor de (basis)school is er niet, toch? Je kind een handje helpen met leren lezen, doe je zo. En mocht je al die boekjes teveel ruimte vinden? Dan kun je ook een ebook abonnement nemen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.