Boekenweek: 5x waarom het voorlezen van je kind een leuke (en gezonde) gewoonte is

15.03.2023 16:00
voorlezen kind gezond

Is het voorlezen van je kinderen een vast onderdeel van jullie avondroutine? Dan ben je goed bezig, want voorlezen brengt een hoop voordelen met zich mee. Daarom: vijf redenen om jullie favoriete voorleesboek er (nog) wat vaker bij te pakken.

Een goed voorleesboek is natuurlijk onmisbaar. Met de favoriete voorleesboeken van de Kek Mama-redactie zit je altijd goed.

 

1. Goed voor de woordenschat

Niet zo verrassend, wel erg fijn: het voorlezen van kinderen is goed voor hun woordenschat. Tijdens het luisteren ontdekken ze steeds nieuwe woorden, die jij vervolgens kunt uitleggen. Dat geldt trouwens ook voor de illustraties in het boek. Of voorlezen alleen zin heeft bij oudere kinderen? Allesbehalve. Uit onderzoek blijkt dat baby’s van 6 tot 8 maanden, die regelmatig voorgelezen worden, op een leeftijd van 12 maanden oud een betere woordenschat hebben dan leeftijdgenootjes.

 

2. Stimuleert inlevingsvermogen

Als boekenwurm herken je het wel: door een boek open te slaan, waan je je even in een andere wereld. En dat is precies waarom het voorlezen van je kinderen zo belangrijk is. Ze leren zich in te leven in personages, ontdekken andere culturen en nieuwe situaties.

 

Lees ook
7x leuke (voorlees)boeken voor kleuters >

 

3. Kinderen slapen sneller (en beter)

Ja, je hoort het goed: door voor het slapengaan te lezen, dommelt je kind sneller in slaap. En dat is natuurlijk een stuk gezonder dan tot laat met je neus voor de iPad of televisie zitten. Bovendien zijn kinderen gek op structuur, dus een vast bedritueel is enorm belangrijk.

 

4. Betere band tussen ouder en kind

Terwijl je alle ballen omhoog probeert te houden, schiet wat quality time met je kind er weleens bij in. Door je kind voor te lezen neem je écht even tijd voor elkaar. En omdat jullie samen opgaan in het verhaal ontwikkelen jullie een sterkere emotionele band.

 

5. Kinderen gaan sneller zelf lezen

Over het algemeen geldt: hoe vaker je voorleest, hoe leuker je kind het later vindt om zélf te lezen. Een betere voorbereiding voor de (basis)school is er niet, toch? Je kind een handje helpen met leren lezen, doe je zo. En mocht je al die boekjes teveel ruimte vinden? Dan kun je ook een ebook abonnement nemen.

 

Dit is onze top 8 leukste voorleesboeken

                  Baby ziet - Hey Baby, Kijk !

             

               

 

             

Bron: RTL Nieuws