‘Tijdens mijn zwangerschap gunde ik mezelf niet veel, want: mijn gewicht’

17.09.2021 13:22
Mariëtte Middelbeek

Mariëtte Middelbeek is auteur en columnist en mamavlogger voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.

Toen ik zwanger was van Casper, maakte ik me nogal druk om de extra kilo’s. Niet zozeer de kilo’s op dat moment, maar meer de kilo’s die nooit meer zouden verdwijnen. Dus besloot ik al tijdens de zwangerschap, zeker richting het einde, goed op te letten en sportte ik me zo goed en kwaad als het ging een ongeluk op de huiselijke crosstrainer (die tot dat moment vooral dienst had gedaan als alternatief kledingrek). Mijn voornemen was om dat na de bevalling snel weer op te pakken, waarbij ik even geen rekening had gehouden met zaken als een aandachtvragende baby, urenlang borstvoeden en slaapgebrek.

De crosstrainer nam al snel zijn functie als kledingrek opnieuw in en de kilo’s verdwenen min of meer vanzelf, op een paar na, maar tegen de tijd dat ik me daar druk om ging maken was ik alweer zwanger van Nora. Deze keer liet ik de crosstrainer voor wat ie was en legde me toe op het hardlopen (in gepaste slakkengang), maar toen ik na achttien weken misselijk en duizelig thuiskwam, leek me dat ook niet zo’n goed idee meer. Bovendien bleek voorkomen dat Casper zichzelf gedurende de dag iets levensgevaarlijks zou aandoen ook al topsport.
 

Lees ook
Onderzoek wijst uit: na de bevalling ben je nooit meer dezelfde persoon >

 

Gunfactor

Momenteel zou iets meer sporten geen kwaad kunnen. Ik noem ze graag ‘coronakilo’s’, maar weet eigenlijk ook niet hoe ik het virus de schuld in de schoenen kan schuiven van die vier, vijf kilo die er wel af mogen. Ik moet daar echt eens mee aan de slag. Dit alles staat op de to-dolijst voor dit najaar, want ik gunde mezelf een relaxte zomer met tapas en wijn. Dat is sowieso de hele oorzaak van die kilo’s: de gunfactor.

Tijdens mijn zwangerschap, vooral de eerste, gunde ik mezelf niet erg veel, want: mijn gewicht. Inmiddels gun ik mezelf waarschijnlijk iets te veel op het gebied van eten en drinken en het sporten een keertje (of twee) overslaan. Maar zolang er twee kinderen hun hoofd neerleggen op precies die ene buikrol die niet weg wil en verklaren dat mama zo lekker zacht is, gun ik mezelf eigenlijk vooral nog veel meer van die momenten. Zonder kilostress.
 

Deze column staat in Kek Mama 11-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.