‘Ik kan wel vinden dat wat ik schrijf oké is, maar hoe denken mijn kinderen daar later zelf over?’

19.04.2023 06:13
mariette middelbeek Beeld: Nine IJff

Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur, en columnist voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper en dochter Nora.

“Och ja, de Chinezen.” Met een gezicht alsof hij gepokt en gemazeld is in de wereldpolitiek kijkt Casper naar het Jeugdjournaal. Het gaat over de Chinese handen waarin TikTok verkeert en bijbehorende data-uitdagingen.

“Waar het om draait, mam, is privacy. Dat is een van je belangrijkste rechten”

Ik vind dit zelf lastig te duiden, maar mijn achtjarige is kennelijk goed op de hoogte. “Waar het om draait, mam, is privacy. Dat is een van je belangrijkste rechten.” Eh, is dit het kind dat nog maar acht jaar geleden op mijn pink sabbelde?

Privacy

Dat was ook ongeveer de tijd dat ik met deze column begon. Met veel plezier schreef ik over mijn kinderen en mijn verwonderingen en uitdagingen als moeder. Die stoppen niet, want ik begin te geloven dat die tot ver na de stemgerechtigde leeftijd aan de orde blijven, maar toch is er wat veranderd.

“Privacy, mam”, om Caspers woorden te gebruiken. Met regelmaat worden hij en Nora aangesproken op wat ik over hen heb geschreven. Dat is niet erg want ik deel alleen waarvan ik vind dat het hen niet schaadt. En dat toetsenbordheld(in) Jen If Fer of RaRaBlaBla soms meent dat het kroost met zo’n moeder beter aan Jeugdzorg kan worden uitgeleverd, dat overleef ik wel.

Maar het begint toch meer mijn gedachten te beheersen. Ik kan wel vinden dat wat ik schrijf oké is, maar hoe denken ze daar zelf over? Kunnen ze dat inschatten voor later? Kan ík dat inschatten voor later? Ik denk het niet en nu ze op een leeftijd zijn dat de slaapperikelen en groentenuitdagingen wel zo’n beetje achter de rug zijn, is wat ik over ze schrijf vaak persoonlijk. Mag ik dat allemaal zomaar de wereld in slingeren?

Lees ook – Mijn kind is influencer: ‘Zodra kinderen mijn dochter herkennen, dringen ze zich ongevraagd op’ >

Avonturen delen

Nee, heb ik na lang – heel lang – nadenken besloten. Ik heb altijd enorm genoten van het schrijven van deze column, maar het is tijd om ermee te stoppen.

“Ik ben blij dat ik onze avonturen hier zo lang heb mogen delen”

Het Jeugdjournaal is intussen verdergegaan. Casper heeft zijn conclusies getrokken: “Met de Chinezen weet je het maar nooit.” Oké schat, denk ik, en ik aai hem over zijn krullen. Met jou en Noor ook niet, dat is wel gebleken. En ik ben blij dat ik hen en mijn avonturen hier zo lang heb mogen delen.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.