Kimberley Klaver is ten einde raad: ‘Mijn peuter eet ineens geen groente meer’

07.08.2021 15:28
Kimberley Klaver

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

Een groenere wereld is iets waar mijn zoon zich op dit moment niet in kan vinden. Niet dat hij met een minibijl bomen omver hakt, nee: hij heeft een afkeer ontwikkeld tegen de kléur groen. En dan vooral op z’n bord. 

Deze aversie kwam als donderslag bij heldere hemel. Hij at avocado’s alsof het chocola was. En een bord spinazie met ei? Dat was al snel in zijn bolle buik verdwenen.

 

Subtiele signalen

Eerst waren er enkel subtiele signalen: hij spuugde af en toe een erwt of worteltje uit z’n mond. Toen werd er ineens driftig geschud met het hoofd en al snel volgde herhaaldelijk het woord ‘NEE’. En dan die blik: hoe ik het in godsnaam in m’n hoofd kon halen om groente aan te bieden…

 

Schakelen

Oké, Kim. Schakelen. Ik was al gewaarschuwd dat dit zou kunnen gebeuren, maar tijdens onze vakantie in Frankrijk – waar mijn zoon zich vooral stortte op croissants en ‘proefjes’ van het ijs van zijn broers en zus – is het misgegaan. Toen heeft hij ongetwijfeld de conclusie getrokken dat zoet eigenlijk veel lekkerder is dan dat groene spul. En eerlijk? Ik kan het ‘m niet eens kwalijk nemen. Ik vind chocolade ook lekkerder dan een sperzieboon. Mensen die het tegendeel beweren, geloof ik niet; die hebben vast nooit goede melkchocolade geproefd.

 

Lees ook
Dag wegwerpplastic: dit zijn de leukste duurzame rietjes >

 

Balans

Enfin, ik ben niet voor verbieden, maar voor balans. Ik vind namelijk dat zoet en traktaties absoluut moeten kunnen, maar dan moet er wel gecompenseerd worden met gezonde voeding. Dus meer groen spul en meer vitamines. 

Van groene smoothies persen tot groente verstoppen in een gerecht: ik probeer van alles, maar zonder resultaat. Ik heb onze zoon zelfs een keer zonder eten naar bed gebracht, maar moest mezelf vervolgens tegenhouden om een alternatief aan te bieden dat hij wél lekker vindt.

 

Alles is een fase

Eén ding is me duidelijk: de wereld moet weer een beetje groener, zeker na de feestvakantie in Frankrijk. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?  Oma zei tegen mij dat alles een fase is en daar hou ik me dan maar aan vast. Want de gedachte dat ik mijn dreumes ooit blij kan maken met een simpele wortel, zorg meteen voor een lach op m’n gezicht. 

 

ps: tips zijn welkom en te droppen op mijn Instagram-account ;).

 

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.