Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is zwanger, bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Het is weer zover. Pakjesavond is in aantocht en dat betekent: verlanglijstjes maken, shoppen, inpakken, banketletters scoren en boodschappen doen. We krijgen immers hoog bezoek van de Sint en zijn Piet dus dan moet je wel wat fatsoenlijks kunnen aanbieden.
Lees verder onder de advertentie
Cadeau verstopt in taart
Al met al genoeg te doen. Ik had zelfs de eer om mijn bonuszoon te helpen met zijn dichtkunsten. Het knutselen moest hij echt met papa doen, want ik ben daar belabberd in en mijn surprises zijn doorgaans spuuglelijk. Ik ging dan ook vroeger steevast voor ‘cadeau verstopt in taart’. Niet heel creatief of visueel uitdagend, maar werkt wel goed op de lachspieren.
Lees verder onder de advertentie
Zenuwen
Hoe dan ook, de Sinterklaasgekte is losgebarsten bij ons thuis en de kinderen hebben flink de zenuwen over zijn komst. Niet zo gek ook, want het blijft toch spannend: Sint en zijn Pieten die je in de gaten houden en spieken welk kindje er zoet is. Zelden worden de bordjes zo goed leeggegeten en gaan de kinderen zo braaf naar bed. Eyes on the price.
Lees verder onder de advertentie
Op scherp
Nu stimuleren wij natuurlijk dat het altijd zo zou moeten zijn, ongeacht een beloning in de vorm van snoepgoed of een cadeau. Een lief kindje zijn, dat moet je immers voor jezelf willen en niet alleen voor een Sint of Piet. Nu zijn mijn bonuskinderen en zoon echt schatten met het hart op de juiste plek en de juiste portie stoutheid, toch worden er extra prestaties geleverd in tijden van Sinterklaas en kerst. Uiteraard is die beloning een aantrekkelijke gedachte, maar het gegeven dat een vreemde meekijkt of jij goed of stout bent, dat zet iedereen toch op scherp. Zo is het bij volwassenen eigenlijk niet anders: menig mens gedraagt zich graag een stuk voorbeeldiger op het moment dat er wordt meegekeken door een ‘autoriteit’.
Eigenlijk is het zonde dat wij wanneer we volwassen worden het geloof in een Sint of Kerstman verliezen. Niet alleen vanwege het magische effect, ook door de gedachte dat een lief en goed persoon willen zijn, loont. Die gedachte zou je je hele leven moeten omarmen. Neem nu het schoolplein. Als ouders leer je je kind dat hij niet mag pesten – dan ben je niet lief en doe je andere kinderen misschien wel pijn. Maar tegenwoordig wordt er door diezelfde ouders op het ‘online schoolplein’ (lees: social media) gewezen, bekritiseerd en ja, ook online gepest. De pestkoppen van vroeger gaan daar weer vrolijk verder, maar nu zonder ouders om mee te kijken of het geloof in een Sinterklaas die hen mee zal nemen in de zak naar Spanje.
Lees verder onder de advertentie
Gewezen, gesneerd en veroordeeld
Er wordt via de schijnveiligheid van een scherm nogal snel gewezen, gesneerd en veroordeeld zonder enige kennis van zaken of een persoon. Ik heb gelukkig bovenal bovenal positieve volgers, maar ook ik heb weleens te maken met nare opmerkingen van vreemde mensen, volledig gebaseerd op roddel en achterklap. En als ik naar collega’s of andere moeders kijk, schrik ik mij soms rot met wat zij te maken krijgen. Waar je vroeger dan een gesprek aanging, wordt er nu zonder oog op consequenties gif gespuwd op het net. Ik kan je vertellen: het zou niet verkeerd zijn als een paar van die online pestkoppen een enkeltje Spanje kregen – of in ieder geval een online schoolplein- of laptopverbod.
Voorbeeld
Daarom vraag ik me af: zou het niet veel beter zijn dat wij een voorbeeld nemen aan kinderen? Dat we wél in de magie van Sinterklaas gaan geloven? Dat wij – net als in het echte leven nu – onze eigen Sint zijn? Kortom, dat we lief zijn voor anderen en daarmee ook meteen indirect voor onszelf?
Enfin. De tijd dringt en ik moet rennen, want er moeten schoentjes gevuld worden. En hoewel ik benadruk dat het niet gaat om de beloning, maar om het zijn van een lief mens, moet het wel een verdomd slimme goedheiligman zijn om dát de kinderen uit te leggen bij een lege schoen. Rennen naar de winkels dus.
Fijne Sinterklaas, lieve mensen!
Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Sinterklaas is een feest voor jong en oud, maar als je krap bij kas zit kan pakjesavond je veel buikpijn bezorgen. Ook Danique (36) voelde zich hierdoor radeloos, omdat ze wist dat haar kinderen geen cadeautjes in hun schoen zouden vinden. Tot er op de deur werd geklopt.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.