‘Waarom worden die sportwedstrijden op zulke onchristelijke tijdstippen gepland?’

01.11.2022 14:07
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (7).

Zaterdagochtend en de wekker gaat nog vroeger dan op een schooldag. Buiten is het pikdonker en koud. Ik maak de kinderen zachtjes wakker en met slaperige koppies heisen ze zich in hun wedstrijdtenues. Tijd voor hockey en voetbal.

Waarom worden die wedstrijden op zulke onchristelijke tijdstippen gepland en moet je vaak nog veertig minuten rijden bij een uitwedstrijd? Hoe kan het dat we met ons goede gedrag om 7.15 uur op de parkeerplaats klaarstaan om een team van achtjarigen op een veld te zien rennen? En hoe kan het dat ik dat opeens leuk vind?

Lees ook – Messi in de dop: als je kind Ajax-materiaal is >

Lijnmoederschap

Een paar jaar geleden had ik mijzelf voor gek verklaard en gezegd dat de kinderen ook prima op schaken kunnen in plaats van op die teamsport. Of bowlen of zo, dat begint vast niet zo vroeg. Maar inmiddels heb ik mijn draai behoorlijk gevonden in het lijnmoederschap. Mijn luxe havercappu ruil ik op zaterdagmorgen in voor een zwart bakkie uit de sportkantine. Mijn winterjas selecteerde ik op kou- en regenbestendigheid. En ik draai zelfs lachend een bardienst op de club.

“Inmiddels heb ik mijn draai behoorlijk gevonden in het lijnmoederschap”

Elk weekend zie ik al die verschillende ouders: van lijnschreeuwers tot opscheppers en van snackmoeders tot betweters. Ik vind ze interessant, hilarisch en soms bloedirritant. Bovenal geeft het mij weer inspiratie voor de werkweek. Ook al wordt er op het veld verloren, voor mij is het win-win.

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.