Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (7).
Lees verder onder de advertentie
Zaterdagochtend en de wekker gaat nog vroeger dan op een schooldag. Buiten is het pikdonker en koud. Ik maak de kinderen zachtjes wakker en met slaperige koppies heisen ze zich in hun wedstrijdtenues. Tijd voor hockey en voetbal.
Waarom worden die wedstrijden op zulke onchristelijke tijdstippen gepland en moet je vaak nog veertig minuten rijden bij een uitwedstrijd? Hoe kan het dat we met ons goede gedrag om 7.15 uur op de parkeerplaats klaarstaan om een team van achtjarigen op een veld te zien rennen? En hoe kan het dat ik dat opeens leuk vind?
Een paar jaar geleden had ik mijzelf voor gek verklaard en gezegd dat de kinderen ook prima op schaken kunnen in plaats van op die teamsport. Of bowlen of zo, dat begint vast niet zo vroeg. Maar inmiddels heb ik mijn draai behoorlijk gevonden in het lijnmoederschap. Mijn luxe havercappu ruil ik op zaterdagmorgen in voor een zwart bakkie uit de sportkantine. Mijn winterjas selecteerde ik op kou- en regenbestendigheid. En ik draai zelfs lachend een bardienst op de club.
“Inmiddels heb ik mijn draai behoorlijk gevonden in het lijnmoederschap”
Lees verder onder de advertentie
Elk weekend zie ik al die verschillende ouders: van lijnschreeuwers tot opscheppers en van snackmoeders tot betweters. Ik vind ze interessant, hilarisch en soms bloedirritant. Bovenal geeft het mij weer inspiratie voor de werkweek. Ook al wordt er op het veld verloren, voor mij is het win-win.
Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.