‘Van mijn gemopper wordt niemand vrolijk, besef ik’

21.11.2023 05:07
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (11) en zoon Mats (8).

Op een regenachtige vrijdagmiddag heb ik mom duty en rijd ik mijn kinderen naar voetbal en zaalhockey. Beide sportclubs bevinden zich in dezelfde straat. Handig, hoor ik je denken. Maar helaas matchen de tijden net niet om ritjes te combineren. Fietsen is geen optie, dus rijd ik op mijn enige vrije middag van de week vier keer dezelfde route en dus acht keer door dezelfde straat.

Terwijl ik al balend mopper tegen mijn kinderen, besef ik: dit helpt niet. Zij kunnen er ten­slotte ook niets aan doen en van mijn gemopper wordt niemand vrolijk. En rijden moet ik toch wel. Omdenken dus. Elke rit mag het kind in kwestie een favo dansnummer uitzoeken. Het volume gaat op standje max en zo vliegen de ritjes voorbij.

Lees ook – Vrijwillig verplicht: ‘Volgend sportseizoen schrijf ik me in als limonadehaler’ >

Omdenken

Oké, back to reality; dit omdenken lukt mij natuurlijk niet in elke baalsituatie in het moederschap en mopperen kan af en toe best lekker zijn.

“Druk is het toch wel en die tien minuutjes onverdeelde aandacht maken groot verschil voor mijn kinderen”

Toch probeer ik vaker meer in het nu te leven en te genieten van de kleine momentjes. Een sokkengevecht, verstoppertje in het donker, een extra hoofdstuk voorlezen. Mijn eerste reactie is vaak: daar heb ik nu geen tijd voor. Maar hé, nu willen ze dat nog graag met mij doen. Druk is het toch wel en die tien minuutjes onverdeelde aandacht maken groot verschil voor mijn kinderen.

De feestdagen staan voor de deur, maar op deze manier proberen we van elke dag een feestje te maken, ook als ik de halve dag achter de ruitenwissers van mijn auto doorbreng.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.