‘Oog houden voor elkaar tussen de spuitluiers en einde­­loze gebroken nachten blijkt verdomd lastig’

08.02.2024 13:51
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (8).

“Het huis is ontploft, mijn wallen reiken tot mijn knieën en ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst langer dan twee minuten gedoucht heb. Uit slaapgebrek vergeet ik waarom ik naar boven liep en waar ik die verdomde speen heb gelaten. Op die momenten is het makkelijk een sneer te geven aan Erik die ­nietsvermoedend z’n ontbijt naar binnen werkt.

Vrijheid

Oog houden voor elkaar tussen de spuitluiers en einde­­loze gebroken nachten blijkt verdomd lastig. Wat bij ons enorm heeft geholpen is elkaar ruimte en vrijheid geven. Ruimte om een nacht ongestoord door te slapen. Ruimte om naar de wc te gaan met de deur op slot, zonder gestoord te worden door een nieuwsgierige peuter. De vrijheid om een weekend weg te gaan met vriendinnen en even los te zijn van het moederschap.

“Ruimte om een nacht ongestoord door te slapen”

Die ­momenten zijn voor mij megawaardevol en zorgen ervoor dat ik mij weer even mezelf kan ­voelen. Ver­volgens is het makkelijker om liefde en aandacht te geven aan mijn lievelingsmensen. Liefde bestaat in mijn ogen voor een groot deel uit elkaar supporten en iets gunnen. En dus niet verzanden in afgunst – hoewel dat best makkelijk is als hij voor de derde keer de ­huilende baby niet hoort en rustig doortukt.

Loslaten

Gun jezelf een goed gesprek. En nee, zoiets ontstaat in een druk gezin meestal niet spontaan. Eis je aandacht op en plan het in. Dat is overigens hele­maal in lijn met het liefdesgeheim van knappe covermodellen van onze eerste editie van 2024: Sarah Chronis en Kay Greidanus. Zij maken heel bewust tijd voor elkaar en zijn om die reden nog steeds smoorverliefd!

Liefde betekent ook: loslaten. En dat ga ik doen. Ik draag mijn Kek Mama-­stokje over, om het door te laten groeien in haar nieuwe vorm. Ik ben alle talent­volle, grappige en lieve collega’s enorm dankbaar voor de onvergetelijke tijd als ­hoofd­redacteur van Kek Mama. En natuurlijk jullie als lezeressen. Alle mede­moeders die hun ­verhalen­ ­durfden te delen van ontzettend zwaar en verdrietig tot ‘tranen over mijn ­wangen’-grappig. Van elk verhaal heb ik genoten, geleerd en werd ik ­gerustgesteld. We doen allemaal maar wat en dat is helemaal oké.”

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.