‘In gedachten zag ik hem al onder aan de berg op de rotsen liggen’

14.11.2023 05:19
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (11) en zoon Mats (8).

Zodra de Sint zijn hielen licht, schallen bij ons de kerstklassiekers uit de boxen. Mijn hele gezin gaat goed op het romantische gevoel van kerst, samen zijn en sneeuw. Dat laatste zoeken we dan ook jaarlijks op in de Oostenrijkse bergen.

Afgelopen jaar pakten we aldaar op een sneeuwerige middag de rodelbahn. Niet per se mijn favoriet, want ik heb meer controle over mijn ski’s dan over een slee. Mats was enthousiast en barstte zo van het zelfvertrouwen dat hij een solorit wilde maken. Ik wilde niet vervelend doen en gaf toe: “Oké, niet te hard en ik blijf achter jou.”

Lees ook – Inpakken maar: 11x kindvriendelijke wintersportgebieden >

Wintersport

Het ging een heel stuk goed, totdat Mats de controle over zijn snelheid verloor en niet meer wist hoe hij moest sturen. Hij wilde naar links, maar duwde zijn rechtervoet in de sneeuw, waardoor hij recht voor mijn neus over het randje van de rodelbahn kukelde. Vanaf de plek waar ik was zag ik hem niet meer.

“Het was nog een hele toestand om hem, met mijn hart in mijn keel, moed in te praten”

In een nanoseconde zag ik hem in gedachten onder aan de berg op de rotsen liggen. Godzijdank vond ik hem in diezelfde seconde anderhalve meter onder de piste. Het was een vrij steil stuk en het was nog een hele toestand om hem, met mijn hart in mijn keel, moed in te praten om met slee en al weer naar boven te klauteren. Toen dat uiteindelijk lukte, hebben we heel lang geknuffeld en zijn we op een slakkengangetje verder naar beneden gesleed.

We praten nog steeds over ‘ons’ avontuur op de slee. Voor hem een heldhaftig moment, voor mij juist heel angstig. Komend jaar dus liever iets minder avontuur in de sneeuw. Ik neem gewoon een voorbeeld aan Winterspecial cover­model Sanne en ga voor een winter lang cocoonen. Open haard aan, spelletjes spelen, glüh­wein drinken. Klinkt mij heel goed in de oren en wel zo veilig.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.