Zoveel kost het om met de auto naar Frankrijk te rijden met het gezin

13.06.2024 13:16
auto naar frankrijk Bron: Unsplash

Plan je een zomervakantie naar Frankrijk met het gezin? Een roadtrip naar het land van stokbrood, wijn en kaas is heerlijk, maar wat kost zo’n rit eigenlijk? Wij zetten de kosten voor je op een rij.

Frankrijk is groot, en het maakt nogal een verschil of je in Normandië verblijft of in Nice.

Wat kost het om met de auto naar Frankrijk te rijden?

In dit geval gaan we even uit van een reis van Utrecht naar Bordeaux, deze afstand is namelijk (enkele reis) ongeveer 1.000 kilometer. Stel, je rijdt in een auto die gemiddeld 1 liter benzine verbruikt per 15 kilometer. Dan heb je voor de heenreis ongeveer 67 liter benzine nodig.

Benzineprijzen

De benzineprijs in Nederland is momenteel ongeveer 2 euro per liter, terwijl je in Frankrijk op dit moment ongeveer 1,84 euro per liter betaalt. Omdat je waarschijnlijk in Nederland tankt voordat je vertrekt en misschien een keer onderweg in Frankrijk, zullen we een mix van deze prijzen gebruiken voor onze berekening.

Laten we dus uitgaan van twee tankbeurten: één in Nederland en één in Frankrijk. Voor de rit van Utrecht naar de Franse grens (ongeveer 300 kilometer) heb je 20 liter benzine nodig, wat neerkomt op 40 euro (20 liter x 2 euro).

Vanaf de Franse grens naar Bordeaux is het nog 700 kilometer. Hiervoor heb je 47 liter benzine nodig. In Frankrijk kost dit 86,48 euro (47 liter x 1,84 euro). Voor de terugreis geldt hetzelfde. Dus reken je nogmaals 40 euro voor de rit in Nederland en 86,48 euro voor de rit in Frankrijk. Totaal kom je dan voor een heen- en terugreis uit op 253 euro.

Tolwegen

In Frankrijk zijn er veel tolwegen. De totale tol van de Franse grens naar Bordeaux en terug is ongeveer 120 euro. Dit bedrag kan variëren, afhankelijk van je exacte route en de afritten die je neemt.

Overnachtingen en eten

Een reis van 1.000 kilometer kan vermoeiend zijn, zeker met kinderen. Misschien wil je halverwege overnachten. Een eenvoudige overnachting in een motel kost gemiddeld 100 euro per nacht. Voor een retourreis zijn dat dus 200 euro voor twee overnachtingen.

Eten en drinken onderweg kunnen ook snel oplopen. Reken op ongeveer 50 euro per dag voor een gezin van vier, inclusief snacks, drankjes en een eenvoudige maaltijd.

Hieronder een overzicht van de totale kosten voor een heen- en terugreis van Utrecht naar Bordeaux:

  • Benzine: € 253
  • Tol: € 120
  • Overnachtingen: € 200
  • Eten en drinken: € 100

Totaal: € 653

Een autovakantie naar Bordeaux met het gezin kost je ongeveer 653 euro. Dit bedrag kan natuurlijk wel enorm variëren. Geniet in ieder geval van je reis en maak prachtige herinneringen met je gezin. Bon voyage!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

In samenwerking met Kek Mama