Macron wil meer baby’s, Frankrijk moet weer babykoploper van Europa worden

30.01.2024 09:42
croissants frankrijk babykoploper europa Bron: Unsplash

Overal in Europa dalen de geboortecijfers. In Nederland daalde vorig jaar het vruchtbaarheidscijfer naar het laagste punt sinds de dalende trend in 2010 werd ingezet. Dat betekent dat meer vrouwen kinderloos blijven. Ook in Frankrijk loopt het geboortecijfer terug, maar daar wil Macron wat aan doen.

De huidige generatie groeit op in een wereld die kampt met veel verschillende crisissen, zoals klimaatverandering, een oorlog aan de rand van het continent, een pandemie, woningtekort en een economische recessie. De angsten en onzekerheden die dit met zich meebrengt zou volgens expert de reden zijn voor de dalende geboortecijfers.

Lees ook – Baarschaamte: ‘Moet je wel een kind willen krijgen in deze tijden van klimaatcrisis en voedselschaarste?’

Frankrijk koploper op het gebied van kinderen krijgen

Ook in Frankrijk is dit dus het geval. Sinds tien jaar daalt het aantal geboortes in het land en vorig jaar werden er minder dan zevenhonderdduizend kinderen geboren: een van de laagste geboortecijfers sinds de Tweede Wereldoorlog, meldt het NRC. Dat terwijl Frankrijk lange tijd koploper was op het gebied van kinderen krijgen.

Het was iets waar het land trots op was en ieder jaar als de geboortecijfers bekend werden, stond overal op de voorpagina’s te lezen dat Frankrijk de koploper van Europa was. Oud-president Nicolas Sarkozy noemde het een van de belangrijkste onderdelen van het Franse leven. “Een land dat kinderen maakt, is een land dat de toekomst voor zich heeft”, zei hij daarover.

Nu de geboortecijfers blijven dalen, wil Macron daar verandering in brengen. In Frankrijk rust er geen taboe op zogenaamde geboortepolitiek, dus kondigde Macron dit tijdens een persconferentie aan. Volgens hem is het krijgen van meer baby’s nodig om de Franse economie draaiende te houden. Hoe hij het krijgen van kinderen aantrekkelijker wil maken? Onder andere door het ouderschapsverlof uit te breiden en onvruchtbaarheid te bestrijden. Vooral op dat eerste gebied valt nog veel winst te behalen, want het ouderschapverlof is in Frankrijk niet erg luxe.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.