Zo ziet de zomervakantie er in andere landen uit
We genieten met volle teugen van de zomervakantie. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in andere landen hoeven kinderen weken tot maanden niet naar school. Elders gaat het er toch net even anders aan toe.
Voor ons is het heel normaal dat ons kroost van zes weken zomervakantie geniet. Dat we massaal de koffers pakken in de maanden juli en augustus? Daar kijkt niemand van op. Maar op andere plekken in de wereld is dat niet per se vaste prik. Wist je dat in sommige andere landen de vakanties bijvoorbeeld veel langer duren, of dat deze pas in december en januari zijn? Op de redactie zochten we uit hoe en wanneer andere landen hun welverdiende zomervakantie vieren.
Zomervakanties in andere landen:
- Thailand: van maart tot mei
- India: in april en een deel van juni
- Brazilië: december en januari
- Peru: van januari tot maart
- De Filipijnen: in april en mei
- Uganda: 3 korte vakanties, namelijk in mei, september en heel december en januari
Hier is een hele logische verklaring voor. Deze landen liggen in het zuidelijk halfrond. Het is daar dus zomer is als het hier winter is.
Hoe zorgen ouders in andere landen voor hun kinderen tijdens de vakantie?
Duitsland
In Duitsland hebben kids net als hier zes weken vakantie in juli en augustus. De hele maand augustus vrij nemen van werk is daar ook nog eens normaler dan dat het bij ons is. De vrije tijd wordt gebruikt om op vakantie te gaan. Ook zomerkampen waarbij kinderen een weekje iets doen binnen hun interessegebied (zoals creatief bezig zijn, verschillende sporten en muziek maken) zijn daar heel normaal.
Portugal
In de zomermaanden zijn de publieke scholen hier dicht en gaan de meeste families in augustus op vakantie. Privéscholen zijn wel het hele jaar open en organiseren vaak allerlei uitjes in de zomermaanden. Ook creëert de gemeente van de stad een speciaal programma voor basisschoolkinderen, waarbij ze aan allerlei leuke activiteiten kunnen deelnemen, zoals sporten en dansen. De zomervakantie is voor Portugese kids dus een periode waar ze op sociaal vlak nog steeds een hele hoop leren.
Nigeria
Hier is op vakantie gaan wat minder standaard. Vaak zijn de kinderen in de maanden juli en augustus thuis met familie, de oppas of houden de buren een oogje in het zeil. In veel gevallen is het zelfs zo dat de oudste dochter op de kinderen past. Dit heeft vooral te maken met geldtekort. Een opvang betalen wordt dan lastig, waardoor ouders hun kinderen zelfs meenemen naar hun werk, iets wat door de werkgever juist gestimuleerd wordt. Heel anders dan in Nederland dus.
Kroatië
De vakanties zijn hier langer dan in Nederland. Basisschoolkinderen zijn van de derde week in juni tot september vrij. De peuter- en kleuterscholen zijn alleen in augustus dicht. Moeders en andere vrouwelijke familieleden nemen in de vakantie vaak veel vrije dagen op om voor hun kroost te zorgen. Zijn deze moeders dan de hele tijd samen met hun kinderen? Nee, dat niet. Ook hier is het normaal dat kinderen zelfstandig naar het strand of naar het park gaan om lekker te spelen. Kroatië is dan ook heel veilig voor kinderen. De dagen dat families wel samen zijn, kiezen ze er bijna altijd voor om te gaan zwemmen.
Canada
Canada is vergelijkbaar met de Verenigde Staten. De zomervakantie duurt hier negen weken. Ook in maart is er een korte vakantie. Kinderen zijn bij familie thuis of gaan naar de opvang. Vaak gaan kinderen spelen met vrienden en doen ze activiteiten als voetbal en baseball, of gaan ze lekker naar het strand om een duik te nemen. In Canada is veel vrijheid, waardoor kinderen ook vaak hun eigen ding doen zonder dat hun ouders erbij zijn.
IJsland
Hier hebben kinderen zelfs drie maanden zomervakantie. In de maand juli gaan de meeste IJslanders erop uit om vakantie te vieren samen met hun kroost. Ook in IJsland hoeven ouders zich geen zorgen te maken om hun kinderen, het is hier namelijk heel veilig. Vanaf 8-jarige leeftijd mogen kinderen zelfstandig rondlopen in de buurt. Als ze 10 jaar oud zijn hebben ze de vrijheid om zelf de stad in te gaan.
Bron: The Double Shift
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.