Zeilen met kinderen: zo bereid je je voor

29.08.2019 20:40
zeilen met kinderen

Een dagje op de Nederlandse wateren of op vakantie aan de schitterende Mediterrane kust: zeilen is altijd leuk. Hoe je je voorbereid op een zeiltrip met kinderen, lees je hier.

Leren zeilen

Heb je zelf nog nooit gezeild of wil je je kind de basisbeginselen van zeilen leren, dan is het verstandig om eerst een zeilcursus te volgen. Dat kan bij verschillende zeilscholen in Nederland. Erkende zeilinstructeurs leren jou en je kind de basistechnieken – denk aan grijpen en overstag gaan. Er is keuze uit verschillende type boten, zoals een éénpersoonszwaardboot en een Valk (met meerdere personen).

Zodra je kind de basis onder de knie heeft, is het voor hem natuurlijk extra leuk om met het hele gezin een dagje te gaan zeilen in Nederland of op vakantie. Zo begrijpen ze goed wat er in de boot gebeurt en kunnen ze zelf ook een beetje meehelpen.

Dagje zeilen: waar op letten?

Een inkopper, maar het belangrijkst als je gaat zeilen met het gezin is natuurlijk de veiligheid van jezelf en je kinderen. Wij zetten een paar dingen op een rij die je voorafgaand aan de zeiltrip goed moet uitzoeken:

 1. Reddingsvest
  Zorg er altijd voor dat je kind niet over de rand van de zeilboot hangt en dat hij op een vaste, voor jou overzichtelijke plek blijft zitten zodra je vertrekt of de boot aanmeert.

  Gaat het toch fout en valt je kind onverwachts in het water, dan kan een reddingsvest het verschil maken. Zorg er dus altijd voor dat je kind tijdens het zeilen een reddingsvest aan heeft. Als hij in het water terecht komt, zorgt het vest er voor dat hij op zijn rug komt te liggen en dat zijn mond en neus niet onder water komen.

  Schaf een reddingvest aan dat past bij het gewicht van je kind. Oftewel, koop ‘m niet alvast op de groei. Bovendien is het slim om een reddingsvest eerst te testen samen met je kind – bijvoorbeeld in het zwembad. Zo kan je kind er alvast aan wennen en voorkom je dat hij in paniek raakt als hij tijdens de zeiltrip in het water valt.
   

 2. Extra hulpmiddelen
  Ga je zeilen met heel kleine kinderen? Dan kan het slim zijn om een lifeline te gebruiken. Dat is een soort riem die je om de middel van peuters kan bevestigen, zodat je kind niet ver weg van je kan lopen of kruipen.

  Je kunt ook overwegen om een relingnet aan te schaffen: een net dat je over de reling spant, zodat je kind niet overboord kan vallen. Ook spullen zoals drinkbekers en speelgoed vallen op die manier minder snel in het water.  
   

 3. EHBO-kit
  Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je een EHBO-kit aan boord meeneemt als je gaat zeilen. Daarin zitten onder meer pleisters, paracetamol, een schaar en een pincet.

  Vergeet ook niet een tube zonnebrandcrème, want zeker op het water is de zonkracht hoger en verbrand je kind sneller. Een petje, zonnebril en kleding die rug en schouders van je kind beschermen tegen de zon, mogen ook niet ontbreken in de tas.
   

 4. Medicatie
  Heeft je kind snel last van zeeziekte? Neem dan ook wat pillen mee die zeeziekte zoveel mogelijk tegengaan. Het helpt ook als je kind zijn blik op de horizon houdt en voldoende eet, want een volle maag zorgt er voor dat je minder snel last krijgt van zeeziekte.
   

Lees ook:
Langs de Waddenkust zeilen met de kinderen >

 

Zeilboot huren: waar let je op?

In Nederland kan je op veel verschillende plaatsen een zeilboot huren. Je hoeft daarvoor geen speciaal vaarbewijs te hebben, mits je een zeilboot kiest die maximaal 15 meter lang is en niet sneller dan 20 kilometer per uur vaart.

Vergelijk vooraf meerdere verhuurders, want de prijzen kunnen nogal verschillen. Check ook of het om een all-inclusive prijs gaat of dat er nog kosten voor brandstof of schoonmaak achteraf bijkomen – je zal niet de eerste zijn die daardoor verrast wordt na een gezellig dagje op het water.

Ga goed na of de zeilboot in goede staat is voordat je aan boord stapt. Geef beschadigingen door, net als wanneer je een auto gaat huren. Zorg er ook voor dat je goed verzekerd bent, controleer de weersvoorspellingen en ga de vaarregels na: net als op de weg, gelden op het water bepaalde regels en zijn er speciale verkeersborden.
 

Huren in het buitenland

Controleer alles extra goed als je een zeilboot gaat huren in het buitenland. De regels worden daar soms net wat minder nauw nageleefd en dat kan achteraf voor problemen zorgen.

Kies voor een verhuurder die goed bekend staat in de omgeving en waar andere toeristen positieve ervaringen mee hebben. Ga na hoe het zit met aansprakelijkheid van schade, in welke gebieden je bijvoorbeeld niet mag komen met je zeilboot en wat allemaal inbegrepen zit bij de huurprijs. Onderteken ook pas het huurcontract als alles je duidelijk is en het goed zwart-wit vermeld staat.
 

Hoe maak je er verder een geslaagde zeildag van?

Voor je kind is het natuurlijk al heel spannend om met een zeilboot het water op te gaan en het is extra leuk als je hem bij het zeilen betrekt. Laat hem bijvoorbeeld een keer aan een touw trekken en leg uit waar alles op de zeilboot voor dient.

Maar het is wel zo verstandig om voldoende spullen mee te nemen waar je kind zich onderweg mee kan vermaken, als hij de zeilboot net even wat minder interessant vindt. Denk aan een knuffel, speelgoed en wat lekkers om de honger en dorst mee te stillen.

Onderzoek ook voordat je op pad gaat welke route je wilt afleggen. Natuurlijk kun je gewoon een rondje gaan zeilen en kijken waar je uit komt, maar voor kinderen is het wel zo leuk om uitstapjes te maken onderweg. Zijn er speeltuinen in de buurt, kun je aanleggen in leuke dorpjes waar genoeg activiteiten zijn voor kinderen? Ook al ben je maar een uurtje aan wal, je kind stapt daarna weer vol goede moed aan boord voor het volgende stuk van de route.
 

Wel varen, maar niet zelf?

Ben je in Italië, Kroatië of aan de Franse kust op vakantie en kijk je uit naar een geweldige dag op het water, maar kan je zelf niet zeilen? Dan kun je natuurlijk altijd een mooie zeiltocht boeken bij een organisatie. Zo ben je een heerlijke dag (of zelfs hele vakantie) op het water terwijl je geen zeilervaring hebt. 

Speciaal voor gezinnen is er bijvoorbeeld Zeilnet, waarbij je met andere Nederlandse gezinnen een prachtige zeilvakantie beleeft en in de mooiste baaien komt. Onderweg legt de schipper je alles uit over het zeilen, maar ook als je daar geen trek in hebt en gewoon wilt relaxen, is dat ook geen probleem.  

 

Bron: Kinderen aan Boord & Reisprofs

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief >