Van picknicken tot waterfietsen: 19x kindvriendelijke parken

02.08.2021 07:22
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Waterfietsen, picknicken of gewoon lekker wandelen: het park is een prima plek om een zonnige dag door te brengen. Dit zijn de leukste en meest kindvriendelijke parken van ons land.

Zandweteringpark – Deventer

Fietsen, skeeleren, picknicken: in het nieuwste stadspark van Deventer is genoeg te doen. Voor de kinderen vind je er een speeltuin met houten toestellen en een loopbrug over de poel in het midden. Vergeet niet op zoek te gaan naar kikkers en andere kleine waterbeestjes. 

 

Stadspark Berg & Bos – Apeldoorn

Met allerlei klim- en speeltoestellen én een stoere uitkijktoren van wel 26 meter hoog, kunnen kinderen in dit park hun lol op. De toren is de hoogste van de Veluwe – oké, het is een behoorlijke klim, maar eenmaal boven word je beloond met een schitterend uitzicht. 

 

Griftpark – Utrecht

Met een speeltuin, kinderboerderij, skatebaan en basketbalveld kunnen kinderen zich hier de hele dag vermaken. In de zomer geniet je van de vijver en een drankje op het terras van het restaurant.

 

Vijversburg – Leeuwarden

Dagje naar Leeuwarden met het hele gezin? Pik dan Park Vijversburg ook even mee. Je kunt er heerlijk wandelen en voor avonturiers is er een waterlabyrint waar je met een vlot de uitgang moet zien te bereiken. 

 

Volkspark – Enschede

Vlakbij het centrum van Enschede vind je dit leuke park met vijvers en allerlei dier- en plantsoorten. Ook konijnen, dwerggeiten en kleine schapen zijn van de partij. Voor kinderen is er een grote speeltuin.

 

Kralingse Bos – Rotterdam

Een mooi bos rond de Kralingse Plas en ideaal om te joggen, skaten of zwemmen. Aan de westkant zijn veel grasvelden en speeltuinen te vinden met een kabelbaan, zandmachines en een waterglijbaan. Ook is er een kinderbadje én een kinderboerderij. Tip: rond de plas liggen restaurants en terrassen met een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.

 

Vondelpark – Amsterdam

Dit multiculturele park mag zeker niet in deze lijst ontbreken. Het bekende Openluchttheater gaat door corona helaas niet door, maar dit jaar vinden wel de BuitenSpelen plaats voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Je leert alles over timing en choreografie, hoe een theatervoorstelling wordt gemaakt én je gaat kostuums ontwerpen. Inschrijven kan hier.
 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

Park Sonsbeek – Arnhem

Hier vind je een prachtig landschap met bossen, een moestuin, waterpartijen, een hertenkamp en een belvedère. Genoeg moois te zien, dus.

 

Valkenberg – Breda

Park Valkenberg ligt in de binnenstad van Breda, achter het Kasteel van Breda. Het is vooral heerlijk om te wandelen, maar er zijn uiteraard ook speelvoorzieningen voor kinderen.

 

Kronenburgerpark – Nijmegen

Je kent dit park, dat vlakbij het centrum van Nijmegen ligt, vast van de gelijknamige hit van Frank Boeijen uit 1985. Het landschap kent veel hoogteverschillen, waardoor je er mooi kunt wandelen. Je vindt er zelfs een waterval en grot en om het helemaal af te maken, lopen in de dierenweide herten, geiten, pauwen en kippen.

 

Noorderplantsoen – Groningen

Geniet van een lekkere kop koffie, een glas wijn of eet bij Flinders, het café in het midden van het park. Nog wat van de natuur leren? Rond dit gebied staan wel vijftig verschillende soorten bomen, vaak voorzien van een naambordje. Ook zie je in het park de mooiste bloemen.

 

Natuurpark – Lelystad

Dit is een park in de voormalige Zuiderzee. Er leven allerlei (wilde) dieren zoals wilde zwijnen, otters, ooievaars herten en przewalskipaarden. Het park is goed geschikt om te wandelen of fietsen en je vindt er een winkel en een restaurant. Het hele jaar door worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals een Paasspeurtocht en een Rugzakroute waarbij je sporen van dieren achterna moet gaan.
 

Lees ook:
5x leuke indoor skateparken >

 

Stadspark – Maastricht

Het Stadspark (dat bestaat uit een aantal deelparken) van Maastricht is één van de drie oudste parken in Nederland. Heel bijzonder is de vogelvoliere, maar ook het hertenkamp. Vergeet ook niet te letten op de prachtige bomen, waaronder de Goudappel, Japanse Notenboom, Papiermoerbei, Wilde citroen en een Honingboom.

 

Park Eekhout – Zwolle

Een superleuk park in hartje Zwolle. Neem een bezoekje aan de kinderboerderij en drink daarna een thee met wat lekkers in de theeschenkerij.

 

Kromhoutpark – Tilburg

Op een paar minuten van de binnenstad van Tilburg vind je dit fijne stadspark. Kinderen kunnen er voetballen en er is een leuke klimtoren, terwijl jij relaxt bij de grote vijver. 

 

Annie M.G. Schmidtpark – Bergschenhoek

Wandelen, fietsen, skaten: in het Annie M.G. Schmidtpark tussen Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek kan het allemaal. Het park is 3,5 kilometer lang en voor kinderen is er de natuurspeeltuin Tuin van Floddertje. Vlakbij vind je zwembad De Windas.

 

Stadswandelpark – Eindhoven

In dit park – waar je meer kunt doen dan alleen maar wandelen, zoals picknicken en de beeldentuin bekijken – is het heerlijk relaxen na een middagje shoppen in Eindhoven. 
 

Park van Luna – Heerhugowaard

Aan de rand van Heerhugowaard vind je een heerlijke combinatie van bos, weides, water en zelfs een strand. Oh ja, en vergeet de waterskibaan niet. Afijn: een prima plek om je een dag lang te vermaken.
 

Stadspark Haarlemmerhout – Haarlem

Een prachtig park met een historie waar je U tegen zegt: je vindt er onder meer het paleis van Napoleon, dat tegenwoordig Paviljoen Welgelegen wordt genoemd. Naast dit fraaie landhuis is er in het park nog veel meer te zien. Bezoek het hertenkamp, de kinderboerderij en neem wat lekkers in het pannenkoekenhuisje. 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >