Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Leeuwarden was niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018: er is een hoop te zien en te doen met kinderen in de stad. 

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en je rijdt er vanuit Amsterdam in een kleine anderhalf uur naar toe. Officieel is het een stad, maar door de vele grachten en gemoedelijke sfeer voelt het er aan als een gezellig dorp. Je kunt er van alles doen: van de stadstoren beklimmen tot musea bezoeken. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden van Leeuwarden voor je op een rij:

 

Oldehove toren

leeuwarden met kinderen

In het centrum van Leeuwarden vind je de Oldehove, een toren die nog schever is dan die van Pisa. In 1529 werd gestart met de bouw maar hij is nooit afgemaakt. Je kunt de toren beklimmen (het eerste gedeelte is met de lift, daarna met de trap) voor een prachtig uitzicht over Leeuwarden. Extra leuk: je vindt er een glazen hokje met glazen vloer, zodat je echt even boven de stad zweeft.

 

AquaZoo

Van ijsberen tot flamingo’s en krokodillen: je vindt alle dieren die in en om het water leven in AquaZoo Friesland. Dit is één van de onbekende dierentuinen van ons land. Naast de vele dieren die je er kunt bekijken, zijn er verschillende speeltuinen en worden er mooie presentaties gegeven. Zo kun je naar het Zeeleeuwen Spetter Spektakel en krijgen de pinguïns te eten bij het Haringhapfestijn.

 

Lees ook:
Dagje Amsterdam met je kind? Zo bereid je je voor >

 

Schaatsen

Zin om een rondje te schaatsen? Dan hoef je niet naar buurstad Heerenveen, want ook in Leeuwarden ligt een prachtige ijsbaan: de Elfstedenhal. Naast recreatief schaatsen kun je hier onder meer shorttracken, ijshockeyen, kunstrijden en priksleeën.

 

Musea

leeuwarden met kinderen

Leeuwarden kent meerdere mooie musea, maar de twee bekendsten zijn het Fries Museum en het Natuurmuseum Fryslân. In het eerste kom je alles te weten over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water en typisch Friese dingen: een must als je in Friesland bent. Voor kinderen zijn er leuke speurtochten waarbij ze bijvoorbeeld met een plaatjeskaart op ontdekkingstocht gaan.

In het Natuurmuseum Fryslân sta je oog in oog met de enorme kaken van een blauwe vinvis. Maar er zijn nog veel meer bijzondere dieren en planten: maar liefst vier verdiepingen vol. Sinds vorig jaar kun je met de OnderWaterSafari op zoek gaan naar de Big Five van de onderwaterwereld in Nederland. Zelf doen en beleven staat centraal in dit museum, dat in 2016 werd uitgeroepen tot ‘Beste Kidsproof museum van Friesland.’

 

Het water op

Ben je in de zomer in Leeuwarden en is het mooi weer? Ga dan lekker het water op. Kinderen van 8 tot 15 jaar kunnen bij de Sail Experience zeilles krijgen aan boord van een polyvalk. Maar met het hele gezin een bootje huren kan natuurlijk ook.

 

Bioscoop

Middenin Leeuwarden ligt bioscoop Tivoli, onderdeel van Pathé. Ideaal om even lekker bij te komen van een dagje in de stad. De bios beschikt over vier zalen en er zijn altijd wel leuke kinderfilms te zien. Kijk hier voor het actuele aanbod.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >