Naar Vlieland met kinderen: 8 uittips

24.08.2020 07:50
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Een paar dagen naar de Waddeneilanden met je gezin is altijd een goed idee. Want welk eiland je ook kiest, er is genoeg leuks te doen. Wij zetten hier de leukste uitjes op Vlieland voor je op een rij.

Je vakantie naar Vlieland begint al in Harlingen, waar je de boot op stapt naar het eiland. Je kunt kiezen uit twee opties: de gewone veerboot (waar je met de auto op kunt, vraag dan wel een T-ontheffing aan bij de gemeente Vlieland) en de snelboot. De eerste doet er zo’n anderhalf uur over en vaart 7 dagen per week, zeker 3 keer per dag (bekijk hier het vaarschema). Ga je rechtstreeks met de snelle boot, dan duurt de overtocht drie kwartier. Houd er wel rekening mee dat je op de snelle boot geen auto en fietsen mee mag nemen en eten en drinken niet is toegestaan.

Ben je eenmaal op Vlieland aangekomen, dan is er genoeg te doen voor het hele gezin. Check dit lijstje maar.
 

Tip: door de coronamaatregelen zijn mogelijk nog niet alle uitjes volledig toegankelijk. Check voor vertrek altijd de website voor de laatste ontwikkelingen.
 

Vliehors Expres

Vooral leuk voor de kinderen: een ritje met de Vliehors Expres. Deze grote truck rijdt je over het strand van het eiland en onderweg wordt er live muziek gespeeld. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen, want wie weet spot je wel een aantal zeehonden.
 

Strand

Heerlijke schone stranden, prachtige duinen en genoeg strandpaviljoens om wat te eten en te drinken: een dagje naar het strand in Vlieland is geen straf. In 2018 en 2019 werd het eiland bekroond met de titel ‘Schoonste strand van de Waddeneilanden’. In het hoogseizoen is het er natuurlijk druk, maar met een lengte van zo’n 12 kilometer vind je ook dan wel een fijn plekje. Wil je een extra oogje in het zeil houden voor je kinderen, dan ga je zitten tussen paal 50 en 51, want daar is het strand bewaakt. Terwijl je kind zich vermaakt met één van deze leuke strandspelletjes, kom jij eindelijk eens toe aan dat boek.
 

Naar de manege

Bij manege De Seeruyter kunnen alle paardenliefhebbers hun hart ophalen. Jij galoppeert in alle vrijheid over het strand, je kind geniet van een begeleide wandeling door de bossen en duinen met één van de wandelpony’s.
 

Zwembad Flidunen

Is het een dagje minder weer om naar het strand te gaan, dan kun je alsnog lekker zwemmen op Vlieland. Bij sportcentrum Flidunen vind je een 25-meterbad met lange glijbaan en een jetstream. Voor de kleintjes is er een ondiep bad en een speciaal babybadje.
 

Lees ook:
Dit kun je allemaal doen op Schiermonnikoog met kinderen >

 

Midgetgolf

Ben je als gezin vrij fanatiek, dan kun je met z’n allen de strijd aangaan op midgetgolfbaan De Oude Vuurtoren. Met achttien verschillende banen, van verschillende niveaus, ben je hier wel even zoet. Voor kinderen zijn er speciale verkleinde sticks beschikbaar.
 

Waddentocht

Stap aan boort van de Phoca voor een geweldig avontuur op de Waddenzee. De schipper vertelt je onderweg alles over het gebied en daarna ga je aan anker, om zelf garnalen te vangen. Extra leuk: op de terugweg ga je je eigen vangst pellen, koken en opeten.
Liever iets minder actief, maar toch de Waddenzee op? Dan is een zeehondentocht met een rubberboot een leuk uitje. Als je geluk hebt, zwemmen de dieren vlakbij de boot.
 

Surfen

Kinderen en volwassenen kunnen een leuke surfles volgen bij de surfschool van het eiland. Ook zijn er speciale surfweekenden en voor jongeren van 12 tot 15 jaar wordt er een surfkamp georganiseerd. Zijn de golven wat minder hoog, dan kun je ook SUP-les krijgen.
 

Beklim de vuurtoren

Vlieland is natuurlijk ook ideaal om lekker te wandelen en te fietsen. Je kunt fietsen huren – of je neemt je eigen mee – en één van de vele fietsroutes van het eiland verkennen. Stop onderweg bij de vuurtoren aan de oostkant van het eiland. Daar word je vanaf 40 meter hoogte getrakteerd op een schitterend uitzicht over Vlieland, de Noordzee en de Waddenzee en buureilanden Texel en Terschelling.

 

 

Meer tips voor een fijne vakantie in eigen land?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >