Hond mee op vakantie? Hier moet je op letten

22.07.2021 21:36
hond-mee-op-vakantie

Wil je met het héle gezin op vakantie, dan mag ook die trouwe dibbes natuurlijk niet ontbreken. Maar waar moet je zoal op letten als je een hond mee op reis neemt? Wij zetten het voor je op een rij.

Waar zijn honden toegestaan? 

Niet overal zijn honden welkom. Zo geldt op veel stranden een hondenverbod (ja, zelfs aangelijnd) en zijn ook in verschillende nationale parken in bijvoorbeeld Frankrijk honden niet welkom. Dit geldt overigens ook voor accommodaties – altijd goed dus om dit uit te zoeken voordat je voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Welke vakantiebestemmingen zijn geschikt voor honden?

Simpel, vaak geldt: hoe warmer het is, hoe minder geschikt voor honden. Zij kunnen hun warmte namelijk alleen via hun poten en tong kwijt. Temperaturen van boven de 20 graden zijn vaak al te warm, zeker als je hond een donkergekleurde, volle vacht heeft.

Lees ook
Fotoserie: kinderen met hun megagrote hond >

Hoe vervoer je je hond?

Het makkelijkst is om je hond met de auto te vervoeren: af en toe een plasstop of even een rondje rennen, genoeg water meenemen, zorgen dat de temperatuur in de auto aangenaam is en ze houden ’t best lang vol. Goed om te weten: honden vinden het fijn om naar buiten te kijken. De beste plek is op de achterbank in een speciale autobench of hondengordel. Let daar goed op, want in België, Duitsland en Frankrijk kun je een boete krijgen voor een losse hond in de auto. Als je hond last heeft van wagenziekte kan een Reisfittablet van Beaphar helpen. Ga je met de boot? Dan kan dat wat lastiger zijn. Vaak weet je niet hoe je hond reageert op de bewegingen én soms ben je verplicht om een bepaald type accommodatie op de boot te boeken. 

Ook als je je hond meeneemt in het vliegtuig, krijg je met veel regels te maken. Je mag bijvoorbeeld alleen met dieren reizen die in een goede gezondheid verkeren. Daarbij mag je je hond niet naar alle bestemmingen meenemen omdat de regels van het land dit niet toelaten. Zo mag je hond niet mee naar Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales, IJsland, Jamaica, Sri Lanka, Kenia, India en de Verenigde Arabische Emiraten. Voor Britse eilanden en Australië en Hawaï gelden ook afwijkende regels; je huisdier moet in sommige gevallen na aankomst een tijd verplicht in quarantaine blijven om de lokale flora en fauna te beschermen. Meer informatie over vliegen met een hond vind je hier.

Heeft je hond vaccinaties nodig? 

Dat ligt helemaal aan de bestemming en welke ziektes daar heersen, dus dat kun je het beste met je dierenarts overleggen. Wel geldt voor de meeste landen dat je hond een (nog geldige) inenting tegen rabiës moet hebben. Goed om te weten: vaak moeten inentingen en vaccinaties een minimum aantal dagen voor vertrek gegeven zijn (soms zes maanden voor vertrek), dus is het verstandig je hier ruim van tevoren in te verdiepen.

Waar moet je verder nog op letten?

Als je je hond meeneemt naar het buitenland, moet je je houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. De invoereisen voor landen binnen de EU vind je hier. In sommige landen zijn bepaalde hondenrassen, zoals de Staffordshire Bull Terriër en de Pitbull, niet welkom of moeten ze een muilkorf dragen. Voor honden die erg lijken op een verboden hondenras heb je soms een verklaring van de dierenarts nodig. Check de huidige regels per land bij je dierenarts of de ambassade. 

Bron: puppyopvoeden.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >