vakantietips-lange-autorit

Heerlijk hoor, je boeltje in de auto knallen en met het hele gezin naar Zuid-Frankrijk of Spanje rijden. Maar hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich niet stierlijk gaan vervelen? Wij zetten wat tips voor je op een rij.

Vertrektijd

’s Ochtends net na de file vertrekken lijkt misschien slim, maar dat betekent ook dat je kind(eren) dan klaarwakker zijn. Plan je vertrektijden daarom iets strategischer: ga bijvoorbeeld ’s nachts rijden en installeer je bloedjes met slaapzak en al in de auto. Neem een theedoek mee om de boel wat donkerder te maken, zodat ze ook als het licht wordt makkelijker kunnen slapen.

 

Spelletjes

'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' is altijd een succes, maar na de zoveelste boom ben je er ook wel klaar mee. Een leuke tip: kilometergokken. Hoe lang duurt een kilometer eigenlijk? Laat je kinderen op hetzelfde moment hun ogen dichtdoen. Dan gaat de tijd in. Zodra ze denken dat er een kilometer is afgelegd, roepen ze ‘ja’ en mogen ze hun ogen weer open doen. Of doe samen de 'vakantie-abc'. De eerste speler zegt: ‘Ik ging op vakantie en zag een aap’. De volgende speler ging op vakantie en moet iets gezien hebben dat met een B begint, de derde met een C, - je kent het wel. Ook goed om in de tas te stoppen: pocketspelletjes. 

 

'Mááám, mag ik een snoepje?!'

Belangrijke tip: stel het snoepen zo lang mogelijk uit. Waarom? Van veel snoepen word je kind misselijk en ja, dan weet je het wel. Maak liever van te voren wat fruit of rauwkost klaar en geef kleine kinderen 'fingerfood' zoals soepstengels, een rijstwafel of peuterchips. Vergeet geen plastic tasje mee te nemen om alle afval in te dumpen. Ook een keukenrol, verfrissingsdoekjes en een fles water zijn handig. Heb je geen eten bij je, dan kunnen jullie altijd nog stoppen bij een fijn tentje onderweg. Superhandig: download de app Breakzy en je ziet welke kindvriendelijke stops op jullie route te vinden zijn.

 

 

Tablet (wát een uitvinding)

We weten allemaal dat je je kind niet de hele dag achter een scherm moet zetten, maar tijdens zo'n lange autorit is een tablet echt ideaal. Koop een houder voor om je hoofdsteun, download een paar fijne films en je hebt geen kind aan ze. Zorg wel voor een koptelefoon: zo heb jij niet de hele weg last van die tetterende Minions. 

 

Af en toe pauzeren

Niet alleen voor degene achter het stuur is het lekker om de benen te strekken, ook voor je kinderen. Zo kunnen ze hun energie kwijt, ergens wat eten of een spelletje doen (neem een bal en springtouw mee, bijvoorbeeld). Wil je weten waar je onderweg de leukste stops vindt? Breakzy helpt je. Het enige wat je hoeft te doen is je vertrek- en eindpunt in te voeren en de app laat gelijk unieke plekjes, speeltuinen, groene parkeerplaatsen en schone tankstations aan de snelweg zien. Apple-gebruikers downloaden de app hier. Voor Android-telefoons is-ie hier verkrijgbaar.

Dit soort fijne plekjes kom je door Breakzy tegen - was je zelf ongetwijfeld straal voorbijgereden: 

Jugy, A6 richting Lyon: 


Scheiwijk, A27 richting Breda: 


Repos de Garabit, A75 richting Clermont-Ferrand:

high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leuke-musea-voor-kleuters

Je kunt de herfstvakantie natuurlijk gebruiken om je schutting te schilderen, of een begin te maken aan de grote najaarsschoonmaak. Maar wil je je kleuter een plezier doen? Dan is de deur uitgaan waarschijnlijk een betere optie.

En dan komt onderstaand lijstje ongetwijfeld van pas.

 

Museon - Den Haag

Van onze mooie natuur tot het effect van technologie op ons leven: tijdens een bezoek aan het Museon duik je in het verhaal van de wereld. Je kunt er insecten eten en leert hoe je het zuinigst om kunt gaan met onze aardbol. Het Museon is geen kijk-museum, hier mag je veel doen en van alles aanraken.

 

Beeld en Geluid - Hilversum

Beeld en Geluid toont je de wondere wereld van de televisie. Presenteer zelf het nieuws, sta op het podium als een echte ster of treed op op het Toppop podium. Bekende Nederlanders leiden je virtueel rond door de wereld van radio en tv, je krijgt een kijkje achter de schermen en leert van alles over het leven in de spotlights.

 

EYE - Amsterdam

Stap binnen in de wereld van EYE en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar is er elke zondagochtend een film en aansluitend spel.

 

Lees ook
7x leuke en leerzame uitjes voor je kind >

 

Oyfo Techniekmuseum - Hengelo

Waar in andere musea zaalwachters rondlopen om je op de vingers te tikken als je te dicht bij een kunstwerk komt, is het motto in het Techniekmuseum 'verboden af te blijven'. In dit interactieve museum in Hengelo is alles aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek.

 

Nationaal Militair Museum - Soest

Echte vliegtuigen, pantserwagens, helikopters en allerlei gebruiksvoorwerpen staan hier in een gigantische hal. Buiten kunnen kinderen uitrazen op de stormbaan, klimmen in voertuigen en zich voor even een militair wanen.

 

Kinderboekenmuseum - Den Haag

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops stimuleren fantasie én zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen.

 

Tropenmuseum - Amsterdam

Verschillende thema's maken een bezoek aan het Tropenmuseum een ware ontdekkingstocht. Ga op reis en laat je verrassen in de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko, maak je eigen lotusbloem of luister naar persoonlijke verhalen over vluchtelingen en migratie aan boord van de Lampedusa. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >