De Ardennen: dit zijn de leukste uitjes met kinderen

05.03.2019 13:25
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Je rijdt er in een paar uurtjes naartoe en kunt er van alles doen met het hele gezin: de Ardennen zijn ideaal voor een midweekje weg óf een fijne vakantie. Wij zetten de leukste uitjes met kinderen op een rij. 

De Belgische Ardennen is een prima plek om lekker op vakantie te gaan als je niet te ver van huis wilt. Je vindt er prachtige heuvels en bossen waar je uren kunt wandelen en fietsen, maar ook pretparken en mooie steden. Een heel kindvriendelijke vakantiebestemming dus, al is het alleen al vanwege de hoeveelheid familiecampings die er te vinden zijn. Dus wat let je: stap de auto in en op naar België.

 

Kastelen

Bij de Ardennen denk je al snel aan de prachtige natuur, maar de regio kent ook veel schitterende kastelen. Denk maar aan het kasteel van Durbuy, een stadje vlak onder Luik dat zich de kleinste stad van de Ardennen mag noemen. Toch is het heel populair onder toeristen. Behalve het kasteel bezoeken kun je er door het oude centrum slenteren, er gaat een toeristentreintje en voor kinderen is er een leuk maisdoolhof.

Andere kastelen die een bezoek waard zijn? Die van Bouillon en het Kasteel van Sedan, het grootste fort van Europa.

 

Pretparken

Met Kabouter Plop of Mega Mindy op de foto, of liever een selfie maken met Maya de Bij? In pretpark Plopsa Coo kan het allemaal. Met meer dan twintig attracties is dit het bekendste pretpark van de Ardennen. Entree betaal je naar lengte: kinderen onder de 85 centimeter zijn gratis (en ben je jarig, dan heb je ook geluk).

Minder groot maar wel erg leuk is Houtopia in Houffalize. Dit is niet echt een pretpark te noemen, meer een mix tussen een museum en een speeltuin. Binnen leren kinderen alles over de vijf zintuigen en hoe die werken, buiten is een grote speeltuin met glijbaan en evenwichtsparcours. Vlakbij kun je trouwens heel leuk overnachten in een boomhut, voor als je eens iets anders wilt dan een huisje of tent.

Wie gek is op puzzelen, kan zijn lol op in Puzzel Planet. Hier kun je allerlei puzzels maken en de uitgang proberen te vinden in het grootste houten labyrint ter wereld.

 

Lees ook:
Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

Waterval

Vlakbij pretpark Plopsa Coo vind je de waterval van Coo. Dit is één van de trekpleisters van de Ardennen. De waterval is 15 meter hoog en gratis te bezoeken. In de buurt kun je van allerlei leuke activiteiten doen, zoals een potje minigolf, karten en kajakken. Maar gewoon de fiets pakken of lekker wandelen kan natuurlijk ook.

 

Dierentuinen

Heb je thuis een kleine Freek Vonk rondlopen, ook dan zijn de Ardennen een prima vakantiebestemming. Je kunt er namelijk allerlei leuke dierenparken bezoeken zoals Parc Paradisio en Forestia. Bij die laatste bekijk je niet alleen ezels en beren, maar kun je ook sportief doen in een fraai klimbos met elf parcours en twee uitdagende tokkelbanen. 

Vlakbij Luik vind je wildpark Monde Sauvage, dat je met een treintje of eigen auto kunt ontdekken. Waan je hier in de Afrikaanse savanne, ontdek het uilenbos en neem een kijkje bij de zeeleeuwenshow. Maar het is natuurlijk nog leuker om zelf een rondje te rijden op een dromedaris.  

 

Grotten

Is het een dagje minder weer? Geen paniek. In de Ardennen vind je meerdere grottenstelsels en die zijn natuurlijk ideaal om op een regenachtige dag te bezoeken. En vallen de mussen juist van het dak, dan moet je er ook naar toe, want ze behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van de Ardennen en van binnen is het er heerlijk koel. In de grotten van Remouchamps kun je een rondleiding volgen met een Nederlandse gids langs de stalagmieten en stalactieten. Voor kinderen is vooral de terugweg leuk, want dan vaar je met een bootje terug naar het begin. 

Ook leuk zijn de grotten van Neptunus en de grotten van Han. Hier word je met een treintje vanuit het dorp Han Sur Lesse naar de ingang van de grot gereden en begint de rondleiding. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >