Boomstammen, beekjes en blotevoetenpaden: 15x de leukste natuurspeeltuinen

25.02.2020 10:10
natuurspeeltuinen voor kinderen Beeld: Shutterstock

Vergeet buitenspelen op straat en stamp lekker met je voeten in de modder en klauter over dikke boomstammen: dit zijn de leukste natuurspeeltuinen om je helemaal uit te leven.


1. Speeldernis – Rotterdam

Buitenspelen in de stad, dat kán. Aan de rand van Rotterdam ligt natuurspeeltuin Speeldernis. Daar klimmen en klauteren je kinderen op alles wat de natuur ze geeft. Extra leuk: de speeltuin houdt regelmatig een ‘open kampvuur', waarbij kinderen popcorn mogen poffen en marshmallows kunnen roosteren. 

 

2. Boomkroonpad – Drenthe

Wandel hoog tussen de boomtoppen door over het mooie Boomkroonpad in Borger, Drenthe. Het pad is 150 meter lang en je doet er ongeveer dertig minuten over. Daarna kan je kind een spannende tocht maken door een worteltunnel, hutten bouwen of op speurtocht door het bos. Afijn, genoeg te beleven hier dus.

 

3. De Meinweg – Herkenbosch

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

4. Biesbosch MuseumEiland – Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten. O, let op: in verband met werkzaamheden is het Biesbosch MuseumEiland is gesloten van maandag 28 oktober tot en met donderdag 14 november 2019. Daarna is het gewoon weer open.

 

5. Zuiderzee Speeltuin – Almere

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

6. Zandbos – Deurne

Je kind kan hier natuurlijk z'n lol op in de natuur, maar vooral de zandtafel is heel erg leuk. En uiteraard is er ook een waterplaats, dus schone kleding is geen overbodige luxe.

 

7. De Natureluur – Amsterdam

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

8. Speelterrein Tiengemeten – eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

9. Hoppies Natuurspeeltuin – Ammerzoden

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Lees ook:
Waarom buitenspelen zo goed is voor kinderen (en hoe je het kunt stimuleren) >

 

10. Landgoed De Bonte Belevenis – Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

11. Kreekbos – Wognum

Fijne plek met een glijbaan en zelfs een waterpomp: naast de nieuwbouwwijken met veel groen. Alle toestellen zijn gemaakt van hout, dus het ziet er nog leuk uit ook.

 

12. Natuurpark Klingenberg – Venlo

Klimmen, klauteren, over boomstammen balanceren of lekker fietscrossen: het kan bij natuurpark Klingenberg in Zuid-Limburg. Je bevindt je middenin de natuur, waar bloemen en planten alle kanten op groeien.

 

13. Belevenissenbos – Lelystad

Het woord zegt het al: hier is van alles te beleven voor kinderen van 6 jaar en ouder. Er zijn tientallen speelplekken, waterpartijen, een tokkelbaan en touwschommels en je kunt in de vallei op zoek gaan naar paarden. 

 

14. Speelbos De Boskoel – Limburg

Lekker door de bomen slingeren en hutten bouwen: bij het speelbos De Boskoel kan het. Het ligt in de buurt van Venray, vlak tegen de Duitse grens aan, op een prachtig plekje aan het Reindersmeer. Uitgespeeld? Dan is het tijd voor een Limburgse vlaai in de Bosbrasserie even verderop.

 

15. Doepark Nooterhof – Zwolle

Het woord zegt het al: hier kan je kind z'n handen uit de mouwen steken. Er is onder meer een waterspeeltuin en een bijenstal en in Theehuis Earthship geniet je tussendoor van limonade en een plakje cake.

 

 

Meer uittips? Volg ons op Facebook en Instagram.