buitenspelen-goed-voor-kinderen

Buitenspelen zorgt ervoor dat kinderen sneller emoties herkennen en beter worden in het oplossen van conflicten, blijkt uit onderzoek. Maar eerlijk is eerlijk: een frisse neus halen is wel voor meer dingen goed - bekijk dit lijstje maar.

Het is goed voor de motoriek...

Ook tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden. Door te rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen en schommelen bijvoorbeeld. Ze leren afstanden inschatten en dat zonder hulp van een volwassene. 

Article continues after the ad

 

En voor hun zelfvertrouwen.

En precies dát zorgt weer voor zelfvertrouwen bij kinderen. Ze proberen om te gaan met vrijheid zonder dat ze steeds op hun vingers getikt worden en merken dat ze best van die heuvel durven te springen - een fijn succesgevoel.

 

Ook worden kinderen er creatief...

Ze bedenken oplossingen, spelregels en kunnen hun fantasie gebruiken bij spelletjes of in de natuur. Kinderen gebruiken bijvoorbeeld materialen om nieuwe dingen van te maken, waardoor ze ook op latere leeftijd gestimuleerd worden om 'anders te denken'. 

 

Socialer...

Buitenspelende maken nieuwe vriendjes, werken samen of concurreren tegen elkaar en leren met winst of verlies om te gaan. Hierdoor ontwikkelen ze ook sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

 

En gezonder van.

Nou ja, gezonder... Kinderen die vaker actief buitenspelen (minimaal één uur per dag) hebben volgens onderzoek minder kans op overgewicht: al dat rennen, vliegen en ravotten houdt ze fit. En toegegeven, frisse lucht is altijd goed.

 

Hoe kun je buitenspelen stimuleren? 

Je kinderen op de fiets of lopend naar school laten gaan, niet alle risico's ontnemen, leuke speelplekken ontdekken of een eigen buitenspeeldag organiseren: er zijn genoeg manieren om buitenspelen te stimuleren. Maar waar je je kind zeker mee naar buiten krijgt zijn met de tuinier- en outdoorproducten 'Outdoor Adventures' van Peter Rabbit. Van regenjassen, laarzen en rugzakken tot insectendoosjes en tuingereedschap met de leukste prints. Ben je benieuwd naar de collectie? Bekijk alle items hier.