buitenspelen-goed-voor-kinderen

Buitenspelen zorgt ervoor dat kinderen sneller emoties herkennen en beter worden in het oplossen van conflicten, blijkt uit onderzoek. Maar eerlijk is eerlijk: een frisse neus halen is wel voor meer dingen goed - bekijk dit lijstje maar.

Het is goed voor de motoriek...

Ook tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden. Door te rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen en schommelen bijvoorbeeld. Ze leren afstanden inschatten en dat zonder hulp van een volwassene. 

 

En voor hun zelfvertrouwen.

En precies dát zorgt weer voor zelfvertrouwen bij kinderen. Ze proberen om te gaan met vrijheid zonder dat ze steeds op hun vingers getikt worden en merken dat ze best van die heuvel durven te springen - een fijn succesgevoel.

 

Ook worden kinderen er creatief...

Ze bedenken oplossingen, spelregels en kunnen hun fantasie gebruiken bij spelletjes of in de natuur. Kinderen gebruiken bijvoorbeeld materialen om nieuwe dingen van te maken, waardoor ze ook op latere leeftijd gestimuleerd worden om 'anders te denken'. 

 

Socialer...

Buitenspelende maken nieuwe vriendjes, werken samen of concurreren tegen elkaar en leren met winst of verlies om te gaan. Hierdoor ontwikkelen ze ook sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

 

En gezonder van.

Nou ja, gezonder... Kinderen die vaker actief buitenspelen (minimaal één uur per dag) hebben volgens onderzoek minder kans op overgewicht: al dat rennen, vliegen en ravotten houdt ze fit. En toegegeven, frisse lucht is altijd goed.

 

Hoe kun je buitenspelen stimuleren? 

Je kinderen op de fiets of lopend naar school laten gaan, niet alle risico's ontnemen, leuke speelplekken ontdekken of een eigen buitenspeeldag organiseren: er zijn genoeg manieren om buitenspelen te stimuleren. Maar waar je je kind zeker mee naar buiten krijgt zijn met de tuinier- en outdoorproducten 'Outdoor Adventures' van Peter Rabbit. Van regenjassen, laarzen en rugzakken tot insectendoosjes en tuingereedschap met de leukste prints. Ben je benieuwd naar de collectie? Bekijk alle items hier.

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >