9x interactieve kindermusea waar je alles zelf mag doen

30.07.2021 05:22
interactieve kindermusea waar je alles zelf mag doen Beeld: Getty Images

Op knopjes drukken, een parcours afleggen of een speurtocht doen. Kidsproof.nl is groot fan van deze 9 musea, want hier mogen kinderen alles zelf doen.

Zoveel knopjes

Deze Amsterdamse parel staat bekend om vijf verdiepingen vol knopjes, proefjes en spannende experimenten. En je kleine wetenschapper mag daar zelf mee aan de slag. In NEMO leer je bijvoorbeeld hoe bliksem werkt, waarom je zo op je ouders lijkt en hoe je energie uit wind haalt. Om nieuwsgierig van te worden.

Boekenwurmpjes

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag sta je oog-in-oog met je favoriete verhaaltje voor het slapengaan. In de tentoonstellingen komen Kikker, de verhalen van Annie M.G. Schmidt en Rupsje Nooitgenoeg allemaal voorbij. Een echt doe-museum, al leuk voor boekenwurmpjes vanaf 2 jaar.

Goede vlucht

Kijk een vliegtuig! Als je een vliegtuigfan thuis hebt, mag Aviodrome Lelystad Airport niet ontbreken aan je zomerprogramma. Kinderen kunnen er een dagje piloot of stewardess worden, een vliegtuig besturen in de Flight Simulator of binnenkijken in een Boeing 747. Of glij als levende koffer van de glijbaan en test hoe het is om te taxiën als een vliegtuig.

In de krant

Een krant of boek rolt niet zomaar uit je huis-tuin-en-keuken-printer. Drukken en grafisch ontwerp is een hele kunst. Bij GRID Grafisch Museum in Groningen leer je hoe dit werkt. Van de kaft op het boek tot de tekst in een krant. En daarna mag je het zelf proberen in één van de workshops.

Lekker technisch

Met één druk op de knop een oude machine in werking zetten of een coole game spelen. In Oyfo Techniekmuseum in Hengelo bruist het van de technische snufjes. Er staat bijvoorbeeld een indrukwekkende stoommachine die je niet mag missen. Tip: in de schoolvakantie zijn er leuke doe-middagen voor kinderen.

Lees ook
Dit zijn de leukste, populaire musea voor kinderen >

Flink samenwerken

In het Mariniersmuseum word je als een echte marinier uitgezonden op missie. Met het hele gezin ga je op pad en los je onderweg spannende taken op. Hup, over de hindernisbaan en op doel schieten vanaf een marineschip. Dat vergt de nodige skills en samenwerking. Spannend!

Vuurproef

Vroeger reisden mensen niet in een geel-blauwe trein, maar in puffende stoomlocomotieven. In het Spoorwegmuseum in Utrecht ontdek je hoe deze stalen monsters vooruitkwamen en wat de machinisten precies deden. In het museum kom je langs een techlab, achtbaantje en de attractie Vuurproef. Vooral die laatste is heel indrukwekkend.

Koekenbakker

Op de Zaanse Schans tref je een stukje oer-Hollandse traditie aan. Met prachtige molens en het Zaans Museum. Vooral de Verkade Experience is leuk voor je mini’s. Hier ga je aan de gang in een oude koekjes- en chocoladefabriek. Met originele machines – die nog draaien – en games waarbij je test of je een geschikte koekenbakker bent.

Bibberbot

In Discovery Museum in Kerkrade kom je ogen en handen tekort. Er is zoveel te zien en doen. Alles in het museum is interactief en gaat over wetenschap in het dagelijks leven. Kinderen kunnen zelf een stad bouwen, een bibberbot in elkaar zetten of naar de nieuwste snufjes kijken in het Science Theater.
Speciaal voor Kek Mama selecteerde Kidsproof.nl deze fijne lijst met uitjes. Kidsproof.nl is dé inspiratiesite voor uitjes met kinderen in Nederland, in alle windstreken, voor alle leeftijden en het hele jaar door. De site is handig ingedeeld per regio, zo ontdek je makkelijk welke leuke kinderactiviteiten er allemaal in de buurt zijn.