De hort op: 13x leuke uitjes voor kinderen in de lente

27.04.2023 09:56
uitjes lente kinderen

Het voorjaar is in volle gang, dus hoog tijd om er lekker met het gezin op uit te gaan. Ter inspiratie: een fijne lijst met de leukste uitjes in de lente.

1. Stedentrip

Een stad bezoeken is altijd leuk, maar zeker als het kwik richting de 20 graden stijgt. Wat dacht je van een dag Amsterdam met je kind? Neem een kijkje bij Artis, geniet van een rondvaart over de grachten en relax in het Vondelpark. Amsterdam is zeker in het voorjaar een geliefde bestemming bij toeristen, dus bereid je wel goed voor.

Wil je op een iets minder toeristische trip, dan heeft ons land nog genoeg andere leuke steden om een dagje door te brengen. Ga op donderdag bijvoorbeeld naar de kaasmarkt in Alkmaar, duik in Dinoland in Zwolle in de wereld van dinosaurussen of geniet van een heerlijke Bossche Bol in Den Bosch.

2. Pluktuin

Veel pluktuinen openen in mei hun deuren: stroop de mouwen op en ga samen met je kind in ’t zonnetje op zoek naar de lekkerste fruitsoorten en bloemen. Uiteraard mag je zelf plukken en je volle mand naderhand mee naar huis nemen. Veel pluktuinen hebben een café en bij sommigen zijn er ook speelmogelijkheden voor kinderen. Wil je weten waar er een pluktuin bij jou in de buurt is? Check dan dit lijstje.

Bekijk ook: Alle uitstapjes mét korting >

3. De natuur in

Met het fijne lenteweer is er niets leuker voor je kind dan lekker buitenspelen. Natuurmonumenten heeft de OERRR Speelnatuur in het leven geroepen: plekken in natuur waar kinderen de gaafste avonturen kunnen beleven. Klim over boomstammen, speel met waterpompen of bouw je eigen hut in het bos. Ondertussen zit jij lekker op het terras van de zon te genieten.

4. Fietstocht

Langs verschillende kinderboerderijen, dwars over de Veluwe of door de prachtige Bollenstreek: stap op je fiets en rijd langs de leukste plekjes. Tussendoor stop je voor een lekkere lunch of een ijsje. Uiteraard zijn er genoeg fietsroutes op internet te vinden, maar misschien leuker om er zelf (of samen met je kind) een uit te stippelen.

5. Pretpark

De lente is zonder twijfel het pretparkseizoen. Of je nu kiest voor een populair pretpark of een kleinschaliger attractiepark: de achtbanen zijn goed voor uren speelplezier. Check hier alvast voor entreetickets mét korting.

6. Klimpark

Is jouw kind niet bang voor hoogtes? Dan is een parcours tussen de bomen, via touwen, ladders, tokkelbanen en bruggen ideaal. In Nederland heb je verschillende klimbossen waar je je helemaal kunt uitleven. Er zijn vaak diverse moeilijkheidsgraden, waardoor deze activiteit voor iedereen leuk en geschikt is.

Lees ook: 6x low budget uitjes met kinderen >

7. Buitenspeeltuin

Wil je het liever wat rustiger aan doen maar is je kind wel graag buiten, dan is een buitenspeeltuin wellicht geschikter. Met speeltoestellen, attracties en nog veel meer leuks is je kind hier wel een paar uur zoet. (Check voordat je in de auto of op de fiets stapt, wel even de openingstijden.)

8. Lammetjesdagen

Boerderijen door het hele land organiseren in de lente lammetjesdagen. En zeg nou zelf: van lammetjes aaien word je altijd blij. Om je een handje te helpen, hebben wij 10 leuke kinderboerderijen in Nederland voor je op een rij gezet.

9. Vogels spotten

Hoeveel vogelsoorten zijn er eigenlijk? Hang eens een verrekijker bij je kind om, koop een vogelboek (of download een zoekkaart voor vogels via internet) en duik samen de natuur in. Tip: in deze bossen kom je ongetwijfeld de mooiste exemplaren tegen.

10. Picknicken

Niets leuker dan met een goedgevulde mand je kleedje uitslaan in het park of op een groot grasveld in de buurt. Als voorpret kun je samen met je kind de picknickmand vullen. En neem dan ook gelijk een bal, tennisracket of springtouw mee.

11. Onbekende dierentuin

Ja, een bezoek aan ARTIS of Diergaarde Blijdorp is altijd leuk. Maar wist je dat Nederland ook een hoop minder bekende dierentuinen en -parken telt? Wel zo leuk voor de afwisseling. We hebben de 13 leukste onbekende dierentuinen voor je op een rij gezet.

12. Hutten bouwen

Je krijgt een hamer en een pot spijkers en gaat aan de slag met pallets en houten planken. Je kind kan z’n eigen hut maken, maar ook meebouwen aan bestaande hutten. Er zijn verschillende plaatsen in ons land waar dit kan, bijvoorbeeld bij Bouwgein in Nieuwegein. Het laatste half uur mag je daar met verf je hut versieren.

13. Monumentendorp Orvelte

Duik in het Drentse dorp Orvelte de geschiedenis in. Je loopt langs monumentale boerderijen en komt onderweg historische objecten tegen, zoals een broodoven en fraaie winkeltjes, en kinderen kunnen zich uitleven in de AmbachtenTuin. Veel bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, voor sommige betaal je een klein entreebedrag.

Nog meer inspiratie nodig voor een dagje weg? Bekijk hier alle deals voor jouw favoriete uitje!

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.