tips-picknickmand

Tijdens een gezellige picknickdag met je kind mag een goedgevulde mand natuurlijk niet ontbreken. Inspiratie nodig? Wij hebben een paar handige (en vooral lekkere) tips zelf voor je getest en op een rij gezet.

1. Picknickkleed

Om te beginnen één van de belangrijkste items: een kleed. Je kunt natuurlijk zo'n wegwerpding aanschaffen, maar wat is er nu leuker dan een kleed samen met je kind maken? Koop een stuk stof (of oude kleding) en laat je creativiteit erop los. Naai stukken aan elkaar, gebruik watervaste verf of als je echt tijd overhebt: haal grootmoeders naalden uit de kast en ga haken. Hier vind je -tig tips voor een creatief exemplaar waar jij en je kind ongetwijfeld hoge ogen mee gooien.

 

2. Hup, zo in de prullenbak

Iedereen weet dat je geen honderddelig servies in de mand moet stoppen, maar je vergeet vaak dat je voor zowat alles een plastic- / wegwerpoplossing hebt. Messen, vorken, lepels, bakjes, borden en zelfs schalen: koop een plastic variant (in een vrolijke kleur of lollige print) en je gooit alles na afloop zo in de prullenbak. Scheelt je zeulen. En een hoop afwas.
 

Lees ook
8x de mooiste picknickplekken van Nederland >

 

3. Limonade

Wat echt niet mag ontbreken in de mand? Een koud glas limonade. Tip: 'Karvan Cévitam 0% suiker toegevoegd'. De limonadefabrikant heeft de smaken aardbei/framboos, citrusmix en bosvruchten verbeterd en ze zijn nu veel lekkerder en smaakvoller dan eerst. Op de redactie hebben we geproefd en wij zijn fan. Ben je nieuwsgierig geworden? Probeer de verbeterde smaken dan zelf uit.

 

4. Smoothies

Voor een flinke dosis vitaminen is een smoothie altijd lekker. Gooi allerlei fruitsoorten in de blender en je hebt in een handomdraai een gezonde drank. Doe ze in een afsluitbare pot om ze mee te kunnen nemen. 

 

5. Sterwaardig

Een bammetje met kaas is natuurlijk lekker, maar het is ook leuk om tijdens een picknick flink uit te pakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgebakken bananenbrood, zoete wraps met rood fruit of kruidig brood? Vervoer dit alles in luchtdichte, afsluitbare doosjes en ze smaken ook na een paar uur nog kakelvers.

 

6. Fruit

Fruit in de picknickmand is altijd goed, want het is lekker en gezond. Wil je een appel of peer in partjes meenemen? Sprenkel er dan een paar druppels citroensap overheen, rol ze in huishoudfolie of houd ze door middel van een elastiekje aan elkaar. Hierdoor voorkom je dat er bruine vlekken op het fruit komen.

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >