12x leuke buitenspelletjes tijdens heerlijke herfstdagen

15.10.2021 15:27
leuke-spelletjes-voor-kinderen-in-herfst

Geen ijzige kou, wel lekker fris en een levendige natuur: de herfst is het ideale seizoen om de deur uit te gaan. En met deze spelletjes en ander vrolijk vermaak weet je zeker dat je kind niet meer naar binnen wil.

Natuurkunst maken

In de herfst is er allerlei moois te vinden in de natuur, van de kleurrijkste bladeren tot eikels, dennenappels, kastanjes en stenen, bijvoorbeeld. Verzamel een berg van al dat moois en stort je op een natuurkunstwerk. Maak een mandela of een fantasiecreatie die nergens op hoeft te lijken.

Kabouterpad volgen

Door heel Nederland vind je de leukste kabouterpaden, wandelroutes door mooie natuurgebieden met langs de hele route kabouters om naar te zoeken. Soms met als kabouters vermomde paaltjes, soms met echte tuinkabouters, zoals op de Maashorst bij het Brabantse Nistelrode. Een fantastische speurtocht voor kids – van jong tot oud.

Spoorzoeken

Sporen van dieren zijn in de herfst vaak extra goed zichtbaar en dus té leuk om zelf te gaan volgen, bijvoorbeeld op het strand, in het bos of op de hei. Welke dieren hebben waar gelopen, en waar zijn ze naartoe gegaan?

Vogelhuisjes en voederplankjes timmeren

Vogels krijgen het in het najaar steeds iets lastiger met het vinden van hun eten. Wij kunnen ze daar een handje bij helpen door een warm of droog plekje voor ze te maken waar je af en toe wat lekkers voor ze neerlegt. Verzamel wat oude planken en latjes en timmeren maar! Maak een huisje voor aan een boom of de schutting, of een voederplankje voor in de tuin of op het balkon.

Dennenappeldarten

Teken een grote cirkel in de aarde, met daarbinnen vier kleinere en een roos – ieder voorzien van punten. Vanaf een door jou getrokken startlijn, mikt iedereen drie dennenappels (of eikels, of kastanjes) op de cirkels. Ten overvloede: degene met de meeste punt wint.

Blotevoetenpad maken

Een wandelroute die je loopt op blote voeten. Je komt over allerlei verschillende ondergronden zodat je kind ervaart hoe zand, water en stenen onder z’n voeten voelen. Door heel Nederland vind je verschillende paden, maar je kunt er ook zelf een maken: misschien nog wel leuker. Dus zoek samen met je kind stenen, gras, water, zand, stro of modder en maak een mooi pad in de tuin.

Klimmen door de duinen

Om lekker te stoeien in het zand hoef je niet per se naar de Nederlandse kust. Ooit gedacht aan een klimduin? Even zwoegen en daarna lekker naar beneden rollen. Dat je daarna onder het zand zit, mag de pret niet drukken.

Natuur ontdekken

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat kinderen zelf de natuur laat ontdekken. Het hele jaar door organiseren ze leuke buitenactiviteiten. Kijk maar in de agenda: zit zeker iets voor je kind bij.

Lees ook – Knutselen met kastanjes: 7x leuke ideeën >

Boompje wisselen

Wat gewoon tikkertje is, maar net even anders, want iedereen die een boom vast heeft, is ‘veilig’. Wie naar de volgende boom rent en getikt wordt, is ‘m. En wie te lang aan een boom blijft plakken, is af.

Omgekeerd verstoppertje

Dé hit tijdens kampeervakanties, maar ook heel geschikt in de herfst: één iemand verstopt zich, en de anderen moeten hem zoeken. Wie hem vindt, gaat erbij zitten, net zo lang tot iedereen zich op de verstopplek heeft verzameld. Degene die de verstopper als eerste vond, heeft gewonnen, en is ‘m in de volgende ronde.

Letters uit het alfabet

Ga naar het bos, strand, de speeltuin of gewoon de straat op en geef je kind een letter uit het alfabet. Vervolgens laat je ‘m iets zoeken dat met die letter begint. Heeft-ie het goed? Dan kun je zelf een prijs bedenken.

Vlinders spotten op de hei

Wil je een frisse neus halen, maar is je kind niet meer onder de indruk van het parkje bij jullie in de buurt? Kek Mama’s Lisa heeft dé ultieme tip.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >