kabouterpaden Nederland
Beeld: Unsplash

Lente, zomer, herfst of winter: volop wandelen kan altijd in het bos. Daarom heeft Staatsbosbeheer door het hele land verschillende kabouterpaden aangelegd. Wij zetten de leukste voor je op een rij.

Zo kan je kroost die kleine voetafdrukken in het zand met eigen ogen zien.
 

Article continues after the ad

Wat is een kabouterpad?

Door heel Nederland zijn verschillende kabouterpaden uitgezet: routes waarbij kinderen houten beeldjes van kabouters volgen en ondertussen verschillende opdrachten uitvoeren.

Bij de meeste wandelingen krijgen kinderen een rode puntmuts en een knapzak met wat lekkers en een pakje drinken. Ook kunnen de wangen natuurlijk rood geschminkt worden, zodat ze er zelf ook uit zien als een echte kabouter. Bij het pakket zit ook een kabouterboek, waar ouders of begeleiders verhalen uit kunnen voorlezen tijdens de route.

De kabouterpaden zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud en variëren in lengte van 500 tot 1500 meter.


Tip: door de coronamaatregelen zijn sommige wandelingen nog niet te boeken met een kabouterpakket of zijn de afhaaltijden gewijzigd, natuurlijk is het wel mogelijk om de route zelf te lopen. Check voor vertrek de website voor de laatste ontwikkelingen.

 

Baarnse Bos

Bij het startpunt (Eethuys-Café De Generaal) ligt een knapzak met lekkers klaar. Met een puntmuts op en de zak over de schouder loop je samen met je kind een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. De houten kabouters wijzen je de weg en na afloop ligt er een kabouterdiploma voor je klaar.
Gebied: Utrechtse Heuvelrug
 

Bentwoud

Door de bossen van het Bentwoud kronkelt voor de allerkleinsten een Kabouterpad. Bij het restaurant nabij de start van de route, ligt een gevulde kaboutertas en een puntmuts klaar. En natuurlijk het grote Staatsbosbeheer Kabouterboek, met opdrachten voor op de route.
Gebied: Bentwoud, Zuid-Holland
 

Hollands Duin

Startpunt? Restaurant Langs Berg en Dal. Vanaf hier loop jullie een route van 500 tot 1500 terwijl kabouters laten zien waar jullie heen moeten. Je krijgt een knapzak mee, wat lekkers en ook honden mogen (indien aangelijnd) meelopen.
Gebied: Hollands Duin, Noordwijk
 

Lees ook
Door deze tips wordt een boswandeling met je kind nog leuker >

 

Achterhoek

Hier ga je vanaf Pannenkoekenboerderij De Heikamp met een puntmuts op je hoofd op pad met Wouter Kabouter. Hij vertelt je hoe de dieren in het bos leven en hoe de bomen groeien. En je krijgt een boek vol spellen mee.
Gebied: Achterhoek
 

Kabouterpad Nunspeet

Een knapzak met lekkers en de keuze tussen een route van 500 of 1500 meter: da's nog eens fijn. Met de kralenketting die jullie meekrijgen, weet je welke kleur het volgende routepaaltje moet hebben. Leuk: na afloop mag de puntmuts gewoon mee naar huis.
Gebied: Veluwe.
 

Boswachterij Sint Anthonis

Begin bij restaurant de Heksenboom en loop de route van 1 kilometer met rood geschminkte wangen. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je verschillende opdrachten.
Gebied: Noord-Oost Brabant
 

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Als gevolg van de coronamaatregelen is het buitencentrum gesloten t/m 9 februari 2021 en is dit kabouterpad niet te bezoeken.

Ga ook hier op pad met je knapzak, kabouterboek en fotocamera. En heb je een hond, dan mag die ook vrolijk mee. De route loop je voor vijf euro en dat is inclusief een pakje drinken en koek.
Gebied: Drents-Friese Wold.
 

Kabouterpad Mastbos

Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje: kabouters zijn hier in overvloed. Langs een route van anderhalve kilometer lengte staan er zo'n vijfentwintig, waarbij kleine opdrachten gedaan worden. De opdrachten staan omschreven in een routeboekje: een echte doetocht dus.
Gebied: Baronie van Breda

 

Op zoek naar een kabouterpad bij jou in de buurt? Bekijk hier complete het aanbod van Staatsbosbeheer.

 

 

Meer tips voor uitjes met kinderen?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >