Wie zijn kind op jonge leeftijd al regelmatig laat meehelpen in de keuken, hoeft niet bang te zijn dat-ie later nog geen ei kan bakken. En volgens blogger Sa’iyda Shabazz heeft samen koken nog veel meer voordelen.
Lees verder onder de advertentie
Eitje breken
Van bakken tot het avondeten klaarmaken: Sa’iyda vraagt haar zoon regelmatig om hulp in de keuken. ‘Hij sleept dan opgewonden zijn krukje naar het aanrecht. En als hij met succes een ei breekt, is hij helemaal trots. Nu hij ouder wordt begint hij het proces van koken en bakken steeds meer te begrijpen.’
Lees verder onder de advertentie
Koekjes bakken
Sa’iyda stond zelf ook altijd met haar moeder in de keuken. ‘Daar heb ik geweldige herinneringen aan, dus ik wil dat mijn zoon dat ook meemaakt.’
Samen koken is volgens haar goed voor de band – want ondertussen bespreek je samen van alles – maar is het ook heel leerzaam voor je kind. ‘Je moet dingen afwegen, secuur werken en allerlei informatie onthouden. En ook als het mislukt, is het waardevol. Zo kwamen er laatst niet tien koekjes, maar één grote koek uit de oven. Mijn zoon begreep dus dat we de volgende keer het deeg meer moeten spreiden.’
Lees verder onder de advertentie
Boontjes doppen
Ook fijn: wie zijn kind leert koken, weet dat hij later (letterlijk) z’n eigen boontjes kan doppen. ‘Mijn moeder leerde mij koken, omdat ze wist dat ik uiteindelijk zou verhuizen en voor mezelf moest kunnen zorgen’, zegt Sa’iyda. ‘Dat geldt ook voor mijn zoon. Door nu al samen in de keuken te staan, gaat hij eten steeds meer waarderen en kan hij straks z’n eigen maaltijden maken.’
Lees verder onder de advertentie
Meer persoonlijke verhalen lezen? Volg ons op Facebook.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.